Strona intenetowa używa plików cookies w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Kliknij tutaj, żeby dowiedzieć się jaki jest cel używania cookies oraz jak zmienić ustawienia cookies w przeglądarce. Więcej informacji znajdą Państwo w zakładce Polityka Prywatności.

Rozumiem
Ciało - Odżywianie
05.03.2020

10 składników odżywczych
dla
zdrowych jelit.

10 składników odżywczych dla zdrowych jelit.
Zdjęcie Jo Sonn/ Unsplash
Zdjęcie Jo Sonn/ Unsplash

Szacuje się, że w naszych jelitach mamy aż ok 100 mln komórek nerwowych. Zakończenia nerwowe znajdujące się w ich ścianie wysyłają do mózgu sygnały za pomocą nerwu błędnego. Nic więc dziwnego, że jelita wraz z mózgiem uznawane są za centrum sterowania naszym ciałem, a ich stan ma bezpośredni wpływ nie tylko na nasze codzienne samopoczucie, ale również na zachorowalność na wiele chorób, z Parkinsonem, Alzheimerem czy depresją na czele. 

Aby zatem utrzymać je w jak najlepszej formie, warto zwrócić uwagę na to, żeby w naszej diecie nie zabrakło 10 następujących produktów:

Siemię lniane 

Zawarty w nich błonnik wspiera ruchy perystaltyczne w jelitach, regulując naszą przemianę materii. Dodatkowo, jeśli spożywamy go w postaci kleiku, ma działanie osłonowe dla całego przewodu pokarmowego. 

Kiszonki 

To naturalne probiotyki, pomagające utrzymać florę bakteryjną w jelitach w nienagannej formie. Dla optymalnego efektu starajmy się wprowadzić do naszej diety jedną porcję kiszonek dziennie. Na rynku pojawia się coraz więcej kiszonych warzyw i owoców, więc bez problemu możemy urozmaicać nimi nasze posiłki. Zwróćmy jednak uwagę, żeby były kiszone metodą tradycyjną, w solance, bez dodatku cukru i octu. 

Kefir 

Dzięki dużej zawartości probiotyków wspiera jelitową florę bakteryjną, łagodzi również dolegliwości zespołu jelita drażliwego. Kefir jest niezwykle prosty do przygotowania w domu, wystarczy zaopatrzyć się w dobrej jakości mleko – dla tych wrażliwych lub unikających nabiału świetnie sprawdzi się również to roślinne, np. kokosowe – i bakterie jogurtowe, dostępne w większości sklepów ze zdrową żywnością. 

Suszone śliwki 

Wspierają perystaltykę jelit, dla łatwiejszego trawienia i szybszego działania, polecamy zalać je na noc ciepłą wodą i zjeść rano z ulubioną owsianką. Pamiętajcie, żeby nie popijać ich bezpośrednio zimną wodą – może to powodować wzdęcia! 

Zielone, liściaste warzywa 

Jarmuż, szpinak, roszponka: to idealne uzupełnienie smoothies czy warzywnych omletów dostarczy Wam sporą dawkę magnezu, niezbędnego dla prawidłowej pracy jelit. Starajmy się spożywać je jak najczęściej na surowo, aby zachować pełnię składników odżywczych.

Chia 

Już 1 łyżka tych niepozornie wyglądających ziaren dodana do porannej porcji jogurtu czy koktajlu pomoże rozruszać jelita i wspomóc przemianę materii. My lubimy też niestandardowo dodawać je do sosów – są rewelacyjnym, niskokalorycznym „zagęszczaczem”. 

Strączki

Dzięki średniej zawartości 19 gram błonnika na porcję, rośliny strączkowe są prawdziwym katalizatorem dla sprawnej przemiany materii. Są również bogatym źródłem białka , więc sprawdzą się również jako główny składnik potreningowego posiłku. Polecamy je w niestandardowej wersji na słodko (zbledujcie 200 gram ugotowanej ciecierzycy z łyżką kakao, łyżką masła orzechowego, łyżeczką syropu klonowego lub miodu i szczyptą soli, aby otrzymać pyszną, przyjazną jelitom alternatywę dla Nutelli)

Mleka roślinne 

Tradycyjny nabiał bardzo często podrażania nasz układ pokarmowy i wydalniczy, powodując wzdęcia i zaparcia. Jeśli czujecie dyskomfort po Waszym ulubionym latte, wypróbujcie jedną z wielu smacznych alternatyw napojów z orzechów i ziaren.

Ciepła woda 

Według medycyny chińskiej picie ciepłej wody usprawnia pracę całego przewodu pokarmowego i wydalniczego, regulując pracę jelit. Spróbujcie zacząć  każdy dzień od jednej szklanki na czczo co najmniej pół godziny przed posiłkiem i po  tygodniu sprawdźcie , czy Wasze poranne rytuały toaletowe przypadkiem nie nabrały tempa. Warto urozmaicać sobie jej smak słodkimi przyprawami, np.  kardamonem z dodakiem soku z cytryny. 

Cynamon i imbir

Te 2 pyszne przyprawy nie tylko przyśpieszają proces trawienia , ale również pomagają walczyć ze stanami zapalnymi jelit. Świetnie sprawdzają się w zarówno słodkich, jak i wytrawnych posiłkach, więc postarajcie się uwzględnić je w przynajmniej jednym posiłku dziennie 

Monika Dąbrowska

Monika Dąbrowska

Odkąd pamiętam moje życie było związane z pracą nad ciałem – najpierw pływałam, potem grałam w siatkówkę, równolegle zakochałam się w nartach, a wreszcie trafiłam na jogę i przy niej pozostanę już na zawsze. To był mój pierwszy przemyślany krok w holistycznej pracy nad sobą. Po nim nastąpiły kolejne, odżywianie, świadoma pielęgnacja, praca nad emocjami, własnymi barierami i wiele innych. Gdzieś pośrodku tej drogi zrodził się pomysł na portal Twig.pl, który ma być inspiracją dla innych (i dla mnie) do wprowadzania dobrych praktyk w codzienności. Rozpoczynając ten projekt zostawiłam za sobą dotychczasowe życie zawodowe związane z marketingiem i reklamą i pracą w takich branżach jak moda i uroda. Na co dzień nie mogę żyć bez książki, filmu i teatru. Na mojej ścieżce edukacji pojawiła się nawet szkoła aktorska, pierwsza życiowa lekcja otwartości. Kolejne odebrałam podróżując. Coraz więcej miejsca w moim życiu zajmuje natura. Latem uciekam z Warszawy (w której mieszkam) nad Narew, gdzie trochę zdradzam jogę pływając na wakeboardzie albo po prostu gapiąc się w słońce.