Strona intenetowa używa plików cookies w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Kliknij tutaj, żeby dowiedzieć się jaki jest cel używania cookies oraz jak zmienić ustawienia cookies w przeglądarce. Więcej informacji znajdą Państwo w zakładce Polityka Prywatności.

Rozumiem
Ciało - Trendy
01.04.2020

5 podstawowych zasad kuchni Zero Waste.

5 podstawowych zasad kuchni Zero Waste.
Zdjęcie Laura Mitulla/ Unsplash
Zdjęcie Laura Mitulla/ Unsplash

Przeciętny Polak produkuje rocznie około 54 kg odpadów spożywczych. Mając tak dużą różnorodność produktów, często wyrzucamy bezmyślnie to, co nie wygląda idealnie, bo przecież szybko możemy skoczyć do sklepu na rogu i uzupełnić zapasy. Działając odruchowo nie zdajemy sobie sprawy, jak duży to uszczerbek nie tylko dla ekologii, ale i dla naszego portfela. Dziś przyglądamy się sposobom na to, jak kupować i gotować w myśl zasady Zero Waste.

1. Nie kupuj na zapas

Na szczęście żyjemy w czasach tak dużej dostępności produktów spożywczych, że nie musimy obawiać się pustych półek sklepowych.  Kupuj tyle, ile wiesz,  że zjesz przez najbliższe kilka dni. Dzięki temu unikniesz wpychania w siebie całego bochenka chleba na siłę, „bo do jutra się zepsuje” i nie będziesz wyrzucać pieniędzy w błoto. 

2. Planuj posiłki i listę zakupów

Kiedy idziemy do sklepu z nastawieniem „nie wiem, na co mam ochotę”, zazwyczaj kupujemy sporo produktów, których potem nie mamy do czego wykorzystać. Planując chociaż główne posiłki zminimalizujemy ryzyko, że część naszych zakupów będzie tak długo czekać na swoje miejsce na naszym talerzu, że zamiast tam, skończy w koszu na śmieci.

Zdjęcie Markus Spiske/ Unsplash

3. Uruchom kreatywne myślenie!

Falafele z marchewkowych wiórków z pozostałości po świeżo wyciskanym soku? Ciasteczka z pulpy migdałowej z produkcji domowego mleka orzechowego? Jedzenie z resztek może służyć  nie tylko ekologii, ale i naszym kubkom smakowym. Nie wierzysz? Wypróbuj nasz przepis na pyszny deser, znajdziesz go poniżej.

4. Zmień swoje myślenie o tym, jak powinno wyglądać jedzenie zdatne do spożycia

Uprawy przemysłowe przyzwyczaiły nas do produktów wyglądających na zasadzie idealnych kopii. Każde jabłko ma identyczny kolor, każdy banan taką samą krzywiznę, każda rzodkiewka identyczny kształt. Dlatego tak łatwo odrzucamy produkty, które odbiegają od tej normy, pozbywając się często pełnowartościowych odmieńców. Różnorodność na talerzu oznacza również to, że nawet te same składniki mogą wyglądać trochę inaczej, bo tak właśnie działa natura. A jeśli już zdecydujesz się na wyrzucenie jakiegoś produktu, upewnij się, czy na pewno nie nadaje się do spożycia w całości. Czasami wystarczy odkroić przejrzały kawałek owocu, a resztę wykorzystać w pysznym koktajlu. 

5. Naucz się robić domowy kompost

Jeśli mimo największych starań generujesz resztki, nie wszystko stracone! Wykorzystaj je w produkcji domowego kompostu.  Odpady roślinne wzbogacają glebę, sprawiają, że staje się bardziej żyzna i pulchna. Dzięki niej kwiaty doniczkowe zakwitną jeszcze piękniej, a kto wie, może mając tak żyzne podłoże zdecydujesz się założyć domowy ogródek warzywny? 

Czekoladowe ciasteczka z pulpy z migdałów w duchu Zero Waste:

Zdjęcie Rezel Apacionado/ Unsplash

Jeśli samemu robisz mleka roślinne, pewnie po każdej produkcji wyrzucasz sporą porcję pulpy. Następnym razem zamiast do śmietnika wrzuć ją do kuchennej miski i wykorzystaj przepis na nasze pyszne czekoladowe ciasteczka.

Składniki:

  • 2 szklanki pulpy z migdałów
  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego + 3 łyżki ciepłej wody
  • 2 łyżki mleka migdałowego
  • 2 łyżki masła orzechowego bez cukru
  • 1/3 szklanki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki syropu klonowego lub naturalnego miodu
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżki drobno posiekanej gorzkiej czekolady


Sposób wykonania: Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.  Połącz siemię z ciepłą wodą i kiedy uzyskasz jednolita masę, odstaw na 10 minut. Połącz wszystkie składniki w misce  mieszając ręcznie do uzyskania jednolitej masy, dodaj siemię lniane i jeszcze raz dokładnie wymieszaj. Uformuj z niej 12-15 kulek i rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą kulkę rozpłaszcz równomiernie łyżką lub spodem szklanki. Piecz przez ok 30 minut, aż się zarumienią. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przechowuj w szczelnym opakowaniu w lodówce do 3 dni. 

Monika Dąbrowska

Monika Dąbrowska

Odkąd pamiętam moje życie było związane z pracą nad ciałem – najpierw pływałam, potem grałam w siatkówkę, równolegle zakochałam się w nartach, a wreszcie trafiłam na jogę i przy niej pozostanę już na zawsze. To był mój pierwszy przemyślany krok w holistycznej pracy nad sobą. Po nim nastąpiły kolejne, odżywianie, świadoma pielęgnacja, praca nad emocjami, własnymi barierami i wiele innych. Gdzieś pośrodku tej drogi zrodził się pomysł na portal Twig.pl, który ma być inspiracją dla innych (i dla mnie) do wprowadzania dobrych praktyk w codzienności. Rozpoczynając ten projekt zostawiłam za sobą dotychczasowe życie zawodowe związane z marketingiem i reklamą i pracą w takich branżach jak moda i uroda. Na co dzień nie mogę żyć bez książki, filmu i teatru. Na mojej ścieżce edukacji pojawiła się nawet szkoła aktorska, pierwsza życiowa lekcja otwartości. Kolejne odebrałam podróżując. Coraz więcej miejsca w moim życiu zajmuje natura. Latem uciekam z Warszawy (w której mieszkam) nad Narew, gdzie trochę zdradzam jogę pływając na wakeboardzie albo po prostu gapiąc się w słońce.