Strona intenetowa używa plików cookies w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Kliknij tutaj, żeby dowiedzieć się jaki jest cel używania cookies oraz jak zmienić ustawienia cookies w przeglądarce. Więcej informacji znajdą Państwo w zakładce Polityka Prywatności.

Rozumiem
Ciało - Odżywianie
15.05.2020

Algi. Czyste, zielone dobro.

Algi. Czyste, zielone dobro.
Zdjęcie Foodism 360/ Unsplash
Zdjęcie Foodism 360/ Unsplash

Kojarzą się już nie tylko z długimi kąpielami w morzu i pysznym sushi na kolację.  Algi, bo o nich mowa, podbijają serca fanów kosmetologii i zdrowego odżywiania, będąc nieodzownym składnikiem rytuałów pielęgnacyjnych i zielonych koktajli. Skąd bierze się ich zbawienny wpływ na zdrowie i urodę? Sprawdzamy! 

Czym są?

Algi morskie, zwane też wodorostami lub glonami, to bardzo popularne rośliny, występujące w wodach całego świata. Na ich właściwości oraz barwę (poza najpopularniejszymi zielonymi występują też algi czerwone, brązowe i brunatne) mają wpływ: głębokość, na której występują, ilość światła, która tam dociera oraz temperatura otaczającej je wody.  Ze względu na swoje wyjątkowe właściwości pielęgnacyjne i odżywcze  od wieków wykorzystywane są w kuchni i medycynie naturalnej krajów azjatyckich.  Obecnie dostępne są w sklepach spożywczych i zielarskich na całym świecie, w wersji suszonej, sproszkowanej i tabletkach.  

Jak podaje serwis AlgaeBase, specjalizujący się w badaniu i systematyzowaniu glonów, na świecie istnieje ponad 30 tysięcy gatunków alg. Do powszechnej sprzedaży trafia tylko niewielka ich część, a żeby ułatwić Wam wybór, przygotowaliśmy dla Was kilka wskazówek dotyczących tych najpopularniejszych:

Spirulina to cenne źródło białka, które stanowi ponad 60% jej objętości oraz żelaza, które przyswaja się dwukrotnie lepiej niż to zwierzęce 

Chlorella przyczynia się do wzrostu produkcji białych krwinek, dlatego polecana jest szczególnie osobom regenerującym się po chemioterapii 

Wakame  zawierają 10 razy więcej wapnia niż mleko krowie oraz kwas foliowy, niezbędny dla prawidłowego rozwoju płodu

Kombu charakteryzują się  jedną z najwyższych wśród alg zawartości jodu

Dlaczego warto włączyć je do swojej codziennej diety?

1. Są bogate w mikro – i makroelementy: fluor, siarkę, sód, mangan, wapń, potas, żelazo, jod oraz witaminy C, B, E i prowitaminę A 

2. Zawierają rutynę i estynę, dzięki czemu poprawiają ukrwienie i wzmacniają naczyńka

 3. Dzięki zawartości siarki normalizują pracę gruczołów łojowych i pomagają ograniczyć wydzielanie sebum, są więc idealne dla pielęgnacji skóry tłustej 

4. Zawarty w nich błonnik poprawia przemianę materii i wyścieła jelita warstwą ochronną

5. Wzmacniają płaszcz hydrolipidowy, pomagając utrzymać odpowiednie nawilżenie skóry 

6. Są źródłem wysokiej jakości białka roślinnego 

7. Dzięki wysokiej zawartości żelaza i wapnia pomagają w walce z osteoporozą i anemią 

8. Mają działanie detoksykujące, pomagają wiązać i usuwać z organizmu chemię powstałą w wyniku procesów metabolicznych lub pochodzącą z zewnątrz, np. w postaci wdychanych oparów chemicznych lub dymu papierosowego 

9. Są antidotum na kaca 

10. Dzięki obecności antyoksydantów spowalniają procesy starzenia 

11. Kwas alginowy pomaga hamować refluks żołądkowo- przełykowy  oraz chronić błonę śluzową żołądka 

12. Fenyloalanina redukuje uczucie głodu 

13. Fikocyjanina pomaga zmniejszać poziom glukozy we krwi po posiłku 

14. Dzięki wysokiej zawartości jodu są naturalnym suplementem wykorzystywanym przy leczeniu niedoczynności tarczycy

15. Chlorofil wzmacnia krew i redukuje negatywne skutki promieniowania UV

Detoksykujący koktajl algowy na kaca 

  • 350 ml wody kokosowej
  • 1 pomarańcza
  • 1 mrożony banan
  • 1 szklanka mango
  • 1 łyżeczka masła orzechowego (opcjonalnie, dzięki niemu koktajl jest bardziej sycący)
  • pół łyżeczki spiruliny

Sposób przygotowania: wszystkie składniki blendujemy na gładko przez ok 30 sekund. Najlepiej smakuje schłodzony.  Jeśli wolicie rzadszą konsystencję, można rozcieńczyć go wodą lub wodą kokosową wedle uznania. 

Monika Dąbrowska

Monika Dąbrowska

Odkąd pamiętam moje życie było związane z pracą nad ciałem – najpierw pływałam, potem grałam w siatkówkę, równolegle zakochałam się w nartach, a wreszcie trafiłam na jogę i przy niej pozostanę już na zawsze. To był mój pierwszy przemyślany krok w holistycznej pracy nad sobą. Po nim nastąpiły kolejne, odżywianie, świadoma pielęgnacja, praca nad emocjami, własnymi barierami i wiele innych. Gdzieś pośrodku tej drogi zrodził się pomysł na portal Twig.pl, który ma być inspiracją dla innych (i dla mnie) do wprowadzania dobrych praktyk w codzienności. Rozpoczynając ten projekt zostawiłam za sobą dotychczasowe życie zawodowe związane z marketingiem i reklamą i pracą w takich branżach jak moda i uroda. Na co dzień nie mogę żyć bez książki, filmu i teatru. Na mojej ścieżce edukacji pojawiła się nawet szkoła aktorska, pierwsza życiowa lekcja otwartości. Kolejne odebrałam podróżując. Coraz więcej miejsca w moim życiu zajmuje natura. Latem uciekam z Warszawy (w której mieszkam) nad Narew, gdzie trochę zdradzam jogę pływając na wakeboardzie albo po prostu gapiąc się w słońce.

Podobne artykuły