Strona intenetowa używa plików cookies w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Kliknij tutaj, żeby dowiedzieć się jaki jest cel używania cookies oraz jak zmienić ustawienia cookies w przeglądarce. Więcej informacji znajdą Państwo w zakładce Polityka Prywatności.

Rozumiem
Ciało - Odżywianie
03.12.2020

W roli głównej: BATAT. Na słodko, na wytrawnie i jako deser.

W roli głównej: BATAT. Na słodko, na wytrawnie i jako deser.
Zdjęcie Twig
Zdjęcie Twig

Lubisz ten stan, kiedy robiąc listę zakupów na kilka dni potrzebujesz kartki papieru nieskończonej długości, bo każdy przepis wymaga tylu różnych składników, że w efekcie musisz wykupić połowę sklepu? Tak myśleliśmy… My też nie! I dlatego przychodzimy z pomocą. Przedstawiamy nowy cykl „W roli głównej”, w ramach którego publikujemy 3 przepisy: na słodko, wytrawnie i deser, bazujące na jednym, łatwo dostępnym składniku na każdą kieszeń. Jeśli chcesz ułatwić sobie zakupy lub po prostu szukasz praktycznych kuchennych rozwiązań, zapraszamy do wspólnego gotowania!

Bataty 

Bataty to bliskie, ale dużo bardziej odżywcze kuzynki ukochanych przez Polaków ziemniaków. Tradycyjnie uprawiane były w Ameryce Środkowej, skąd trafiły na stoły całego świata na przełomie XV i XVI wieku. Występują w ponad 400 odmianach,  5 kolorach: białym, żółtym, pomarańczowym, czerwonym i fioletowym, a wszystkie je łączy jedno: pyszny, słodkawy smak i wyjątkowe właściwości odżywcze. Są bogatym źródłem, beta-karotenu, antyoksydantów,  witamin z grupy B, witamin C i E oraz kwasu foliowego. Zawierają też wapń, fosfor, potas, sód i żelazo. Zarówno ich indeks glikemiczny, jak i kaloryczność są niższe niż w przypadku tradycyjnych ziemniaków. 

BATATY WYTRAWNE:  Pikantne Placki  z Potrawką Kukurydziano – Fasolkową

Zdjęcie Twig

Składniki

Placki:

  • 1 szklanka startych batatów
  • ¾ szklanki startej marchewki
  • ¾ szklanki startej cukinii
  • ⅓ szklanki mąki owsianej
  • 2 czubate łyżki szczypiorku
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • ½ łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
  • Ulubiony olej do smażenia

Potrawka:

  • ½ słoiczka słodkiej kukurydzy
  • ½ słoiczka czerwonej fasolki
  • ½ puszki pomidorów pelati bez skórki
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • ½ łyżeczki przyprawy meksykańskiej bez glutaminianu sodu
  • 3 łyżki świeżej kolendry

Sposób przygotowania: w misce połącz wszystkie składniki na placki poza olejem. Dokładnie je wymieszaj i odstaw na 5 minut. Rozgrzej olej na patelni  i przełóż na nią po 1 czubatej łyżce masy na placek (żeby placki były płaskie, dociśnij masę do patelni wypukłą stroną łyżki). Smaż z każdej strony po ok. 3-4 minuty, aż masa będzie brązowo złota.  W rondelku połącz wszystkie składniki na potrawkę i podgrzewaj na małym ogniu przez ok. 5 minut. Przełóż usmażone placki na talerz, na każdy nałóż łyżkę potrawki i posyp świeżą kolendrą. 

BATATY NA SŁODKO:  Rozgrzewające Curry – Nie Curry 

Zdjęcie Twig

Składniki

  • 2 duże bataty
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 szklanka gęstego mleka kokosowego
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżka kardamonu
  • 1 łyżka miodu
  • ½ szklanki drobno pokrojonych daktyli
  • Szczypta soli
  • 1 szklanka brązowego ryżu
  • 2½ szklanki wody

Sposób przygotowania: piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Bataty myjemy i kroimy w 2 cm kostkę.  Wkładamy do żaroodpornego naczynia, nacieramy oliwą i solą i pieczemy przez 25 minut. Mleko kokosowe podgrzewamy z przyprawami i miodem. Dodajemy do niego upieczone bataty i drobno posiekane daktyle, dokładnie mieszamy. Podajemy z gotowanym w osolonej wodzie przez 25 minut ryżem.  

DESER: Krem Czekoladowy z Musem Mango

Zdjęcie Twig

Składniki

Krem:

  • 2 małe bataty
  • 1 szklanka gęstego mleka kokosowego
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 50 gramów gorzkiej czekolady
  • Szczypta soli

Mus:

  • 1 małe, dojrzałe mango
  • ½ łyżeczki soku z limonki
  • ½ łyżeczki tartego imbiru
  • 1 łyżka syropu klonowego

Sposób przygotowania: bataty umyj, obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę. Gotuj na parze przez ok 25 minut, aż całkowicie zmiękną. Pozostaw do ostudzenia. Połącz z mlekiem kokosowy, syropem klonowym, wanilią i solą. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej, ostudzoną masę połącz z masą batatową. Przełóż do szklanego pojemnika i chłódź w lodówce minimum godzinę przed podaniem. Mango obierz ze skórki i zblenduj z limonką, imbirem i syropem klonowym na gładki mus. Włóż do lodówki. Schłodzony krem czekoladowy przełóż do kokilek lub szklanek deserowych i polej musem z mango. 

Monika Dąbrowska

Monika Dąbrowska

Odkąd pamiętam moje życie było związane z pracą nad ciałem – najpierw pływałam, potem grałam w siatkówkę, równolegle zakochałam się w nartach, a wreszcie trafiłam na jogę i przy niej pozostanę już na zawsze. To był mój pierwszy przemyślany krok w holistycznej pracy nad sobą. Po nim nastąpiły kolejne, odżywianie, świadoma pielęgnacja, praca nad emocjami, własnymi barierami i wiele innych. Gdzieś pośrodku tej drogi zrodził się pomysł na portal Twig.pl, który ma być inspiracją dla innych (i dla mnie) do wprowadzania dobrych praktyk w codzienności. Rozpoczynając ten projekt zostawiłam za sobą dotychczasowe życie zawodowe związane z marketingiem i reklamą i pracą w takich branżach jak moda i uroda. Na co dzień nie mogę żyć bez książki, filmu i teatru. Na mojej ścieżce edukacji pojawiła się nawet szkoła aktorska, pierwsza życiowa lekcja otwartości. Kolejne odebrałam podróżując. Coraz więcej miejsca w moim życiu zajmuje natura. Latem uciekam z Warszawy (w której mieszkam) nad Narew, gdzie trochę zdradzam jogę pływając na wakeboardzie albo po prostu gapiąc się w słońce.