Strona intenetowa używa plików cookies w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Kliknij tutaj, żeby dowiedzieć się jaki jest cel używania cookies oraz jak zmienić ustawienia cookies w przeglądarce. Więcej informacji znajdą Państwo w zakładce Polityka Prywatności.

Rozumiem
Ciało - Odżywianie
30.12.2020

W roli głównej: BURAK. Na słodko, na wytrawnie i jako deser.

W roli głównej: BURAK. Na wytrawnie, na słodko i jako deser.
Zdjęcie Twig
Zdjęcie Twig

Lubisz ten stan, kiedy robiąc listę zakupów na kilka dni potrzebujesz kartki papieru nieskończonej długości, bo każdy przepis wymaga tylu różnych składników, że w efekcie musisz wykupić połowę sklepu? Tak myśleliśmy… My też nie! I dlatego przychodzimy z pomocą. Przedstawiamy nowy cykl „W roli głównej” , w ramach którego publikujemy 3 przepisy: na słodko, wytrawnie i deser, bazujące na jednym, łatwo dostępnym składniku na każdą kieszeń. Jeśli chcesz ułatwić sobie zakupy lub po prostu szukasz praktycznych kuchennych rozwiązań, zapraszamy do wspólnego gotowania!

Burak

To jednoroczne warzywo cieszy się złą prasą, bo kojarzy się głównie z jego cukrową odmianą, która przerabiana jest właśnie na biały cukier. A że cukier to przecież żywieniowy wróg numer 1, to od razu dyskwalifikowany jest również sam burak. Warto jednak dać mu szansę, a zrewanżuje się nie tylko świetnym smakiem i wszechstronnym zastosowaniem, ale też masą wartości odżywczych. Przypisywane mu są właściwości lecznicze, a to za sprawą betainy, pochodnej aminokwasu glicyny. Działa ona przeciwwirusowo, antybakteryjnie, antyoksydacyjnie, obniża zły cholesterol i działa antyrakowo, a w połączeniu z kwasem foliowym (którego w buraku znajdziemy całkiem sporo) pomaga obniżyć poziom homocysteiny. Betaina jest naturalnym barwnikiem, odpowiadającym za piękny kolor buraka. Jej zawartość jest tak duża, a działanie tak silne, że może zabarwić ludzki mocz. Poza tym w warzywie znajdziemy też witaminy A, B1, C oraz składniki mineralne takie jak wapń, potas, mangan, rubid i cez. Surowe buraki mają niski indeks glikemiczny (IG), bo tylko 30, dzięki czemu nie powodują gwałtownych skoków cukru po spożyciu. Świetnie nadają się do oczyszczenia organizmu z toksyn i odtrucia wątroby –w tym celu należy codziennie wypić szot z zakwasu z buraka. Jedzmy więc i pijmy na zdrowie, na przykład nasze pyszne dania: 

BURAK WYTRAWNY: Sałatka batatowo-  buraczana z pomarańczowym dressingiem

Zdjęcie Twig

Składniki

Sałatka:

  • 2 średnie buraki
  • 1 duży batat
  • 100 gramów rukoli
  • 75 gramów owczej fety
  • 3 łyżki pestek dyni
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Dressing:

  • ¼ szklanki oleju z prażonego sezamu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżeczki świeżo tartego imbiru
  • Sok z 2 pomarańczy

Sposób przygotowania: buraki i bataty myjemy i obieramy ze skórki. Kroimy w  dużą kostkę, wykładamy do żaroodpornego naczynia, dokładnie nacieramy oliwą, solą i pieprzem i pieczemy przez 35 minut w temperaturze 180 stopni C.  Przygotowujemy dressing, mieszając olej sezamowy, sok pomarańczowy, imbir, miód i sos sojowy. Odstawiamy do przegryzienia. Upieczone warzywa odstawiamy do wystygnięcia. Na suchej patelni prażymy pestki dyni, aż się zarumienią. Mieszamy rukolę, ostudzone warzywa i pestki dyni. Polewamy dressingiem i posypujemy pokruszoną fetą. 

BURAK SŁODKI:  Szybka Słodka Zupa Buraczano – Jabłkowa 

Zdjęcie Twig

Składniki

  • 3 buraki
  • 2 kwaśne jabłka
  • 2 ząbki czosnku
  • 700 ml wywaru warzywnego (może być na bazie ekologicznej kostki do zup)
  • 2 łyżeczki tymianku suszonego
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
  • Śmietanka kokosowa (do posypania sprawdzi się również pozostałość sałatkowej fety)

Sposób przygotowania: buraki i jabłka myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w dużą kostkę. W garnku rozgrzewamy oliwę. Obieramy i siekamy czosnek, podsmażamy go na oliwie, aż się zarumieni. Dodajemy tymianek, pokrojone buraki i jabłka.  Mieszamy i podsmażamy przez 3 minuty. Dodajemy wywar warzywny i doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok 25 minut, aż burak zmięknie. Ściągamy z ognia i blendujemy na gładką masę. Podajemy na ciepło lub zimno z łyżeczką śmietanki kokosowej. Do posypania sprawdzi się również pozostałość fety z sałatki.

DESER: Brownie z Buraka 

Zdjęcie Twig

Składniki

  • 200 gramów gorzkiej czekolady
  • 300 gramów buraka
  • 3 jajka
  • 60 ml oliwy z oliwek lub oleju kokosowego
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 250 gramów brązowego cukru
  • 50 gramów mąki kokosowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Do posypania: 50 gramów tartej czekolady, płatki bławatka (opcjonalnie)

Sposób przygotowania: buraki gotujemy do miękkości. Czekoladę topimy razem z olejem kokosowym, dodajemy ekstrakt. Możemy zastosować tzw. kąpiel wodną, czyli na garnek z gotującą się wodą stawiamy drugi, w którym mieszamy składniki. Następie studzimy. Po wystudzeniu blendujemy z burakiem i dodajemy roztrzepane jajka. Dokładnie mieszamy. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, cukrem i mieszamy. Łączymy masy i przelewamy do naczynia wyłożonego papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut w 200 stopniach C. Po wyjęciu z piekarnika czekamy aż odrobinę ostygnie i posypujemy tartą czekoladą oraz płatkami bławatka.

Jeżeli zainteresował Cię nasz cykl, polecamy również pierwszy artykuł z tej serii “W roli głównej: Batat”. Znajdziesz go TU.

Monika Dąbrowska

Monika Dąbrowska

Odkąd pamiętam moje życie było związane z pracą nad ciałem – najpierw pływałam, potem grałam w siatkówkę, równolegle zakochałam się w nartach, a wreszcie trafiłam na jogę i przy niej pozostanę już na zawsze. To był mój pierwszy przemyślany krok w holistycznej pracy nad sobą. Po nim nastąpiły kolejne, odżywianie, świadoma pielęgnacja, praca nad emocjami, własnymi barierami i wiele innych. Gdzieś pośrodku tej drogi zrodził się pomysł na portal Twig.pl, który ma być inspiracją dla innych (i dla mnie) do wprowadzania dobrych praktyk w codzienności. Rozpoczynając ten projekt zostawiłam za sobą dotychczasowe życie zawodowe związane z marketingiem i reklamą i pracą w takich branżach jak moda i uroda. Na co dzień nie mogę żyć bez książki, filmu i teatru. Na mojej ścieżce edukacji pojawiła się nawet szkoła aktorska, pierwsza życiowa lekcja otwartości. Kolejne odebrałam podróżując. Coraz więcej miejsca w moim życiu zajmuje natura. Latem uciekam z Warszawy (w której mieszkam) nad Narew, gdzie trochę zdradzam jogę pływając na wakeboardzie albo po prostu gapiąc się w słońce.