Strona intenetowa używa plików cookies w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Kliknij tutaj, żeby dowiedzieć się jaki jest cel używania cookies oraz jak zmienić ustawienia cookies w przeglądarce. Więcej informacji znajdą Państwo w zakładce Polityka Prywatności.

Rozumiem
Ciało - Odżywianie
18.05.2020

Zdrowe nie znaczy nudne. Poznajcie przepisy na 5 odżywczych deserów.

Zdrowe nie znaczy nudne. Poznajcie przepisy na 5 odżywczych deserów.

Boisz się, że wprowadzenie większej ilości zdrowego jedzenia do Twojej kuchni będzie oznaczać ostateczne pożegnanie się z przyjemnościami kulinarnymi? Uspakajamy – to, co zdrowe, może być naprawdę pyszne! A na dowód mamy 5 prostych, odżywczych deserów, które możesz szybko przygotować w domu.

1. Domowa czekolada z suszoną figą i prażonymi migdałami 

Składniki: 

  • ½ szklanki masła z migdałów (można też poeksperymentować z innymi masłami np. orzechowym)
  • ½ szklanki stopionego oleju kokosowego
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 1½ łyżki surowego kakao
  • szczypta soli
  • 3 miękkie, suszone figi
  • 20 gram blanszowanych migdałów

Sposób przygotowania: masło migdałowe, olej kokosowy, syrop klonowy, kakao i sól wymieszaj w miseczce na gładką masę. Figi pokrój w małe kawałki, a migdały drobno posiekaj i podpraż na ciepłej patelni, aż się zarumienią. Przelej masę do małej keksówki lub silikonowej foremki. Posyp figami i migdałami. Wstaw do zamrażarki i odczekaj od 3 godzin do podania. Przechowuj w zamrażarce do 2 tygodni. 

2. Jabłkowo – żurawinowe crumble (4 porcje)

Składniki :

JABŁKA

  • 2 jabłka
  • 2 czubate łyżki suszonej żurawiny, słodzonej sokiem jabłkowym
  • 2 łyżki syropu klonowego lub miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli

KRUSZONKA

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • ¼ szklanki cukru kokosowego
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • szczypta soli
  • ¼ szklanka stopionego oleju kokosowego

Sposób przygotowania: jabłka pokrój w średniej wielkości kostkę. Dodaj żurawinę, syrop klonowy, cynamon, sól i wszystko dokładnie wymieszaj. Umieść w żaroodpornym naczyniu lub wypełnionych do ¾ wysokości kokijkach.  W osobnym naczyniu wymieszaj wszystkie składniki kruszonki i posyp nią jabłka. Piecz w temperaturze 180 stopni przed ok 35 minut. Jeśli kruszonka zacznie się zbyt szybko przypiekać, zmniejsz temperaturę do 175 stopni. Podawaj ciepłe. 

3. Mus czekoladowy z granatem  (2 porcje) 

Składniki:

  • 1 duże, dojrzałe awokado (bardzo ważne, żeby awokado było delikatnie miękkie, inaczej nie uda się uzyskać kremowej konsystencji)
  • ¼ szklanki mleka kokosowego (jeśli mus wyjdzie za gęsty, dodawaj stopniowo po łyżce mleka aż do uzyskania ulubionej konsystencji)
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 1½ łyżki surowego kakao
  • szczypta soli
  • opcjonalnie 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub nasiona z ¼ laski wanilii
  • do posypania: pestki granatu

Sposób przygotowania: wszystkie składniki musu zblenduj do uzyskania idealnie gładkiej masy. Przełóż do miseczek i posyp pestkami granatu wedle uznania. 

4. Odświeżający sorbet z mango

Składniki  (2 porcje):

  • 450 gramów mrożonego mango
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • sok z 1 cytryny
  • 1/8 łyżeczka soli
  • do posypania: prażone wiórki kokosowe

Sposób przygotowania: wiórki podpraż na patelni, aż się zarumienią i pozostaw do całkowitego wystygnięcia. Wszystkie składniki sorbetu umieść w blenderze i zmiksuj na gładką masę. Przełóż do miseczek i posyp sprażonymi wiórkami. 

5. Kokosanki z domowym dżemem malinowym

Składniki: 

CIASTKA

  • 2/3 szklanki mąki kokosowej
  • 1/3 szklanki oleju kokosowego, nie stopionego
  • 2 łyżki miodu lub syropu klonowego
  • ¼ łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 jajko

DŻEM

  • 200 gramów malin (mogą być mrożone)
  • 2 łyżki nasion chia + 6 łyżek wody
  • 2 łyżki syropy klonowego
  • 1 łyżka soku z cytryny

Sposób przygotowania: wszystkie składniki na ciasteczka wymieszaj ręcznie, aż powstanie jednolite ciasto. Włóż do lodówki na 15 minut, żeby stężało.  Po wyciągnięciu uformuj z niego 12-15 jednakowych kulek. Rozłóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Rozpłaszcz każdą kulkę przy pomocy dużej łyżki.  Piecz w temperaturze 180 stopni przed ok 8 minut, do zarumienienia. Wyciągnij z piekarnika i poczekaj do całkowitego wystygnięcia, ciepłe mogą się rozpadać, bo są bardzo delikatne.  W tym czasie przygotuj dżem. Wymieszaj chia z wodą i odczekaj ok 15 minut, aż się zżeluje. Następni zblenduj razem z pozostałymi składnikami na gładką masę i przelej do słoiczka.  Ostygnięte ciasteczka podawaj z dżemem (my lubimy maczać je w tym słodkim dodatku bezpośrednio ze słoika!). Dżem możesz przechowywać w lodówce do tygodnia. 

Monika Dąbrowska

Monika Dąbrowska

Odkąd pamiętam moje życie było związane z pracą nad ciałem – najpierw pływałam, potem grałam w siatkówkę, równolegle zakochałam się w nartach, a wreszcie trafiłam na jogę i przy niej pozostanę już na zawsze. To był mój pierwszy przemyślany krok w holistycznej pracy nad sobą. Po nim nastąpiły kolejne, odżywianie, świadoma pielęgnacja, praca nad emocjami, własnymi barierami i wiele innych. Gdzieś pośrodku tej drogi zrodził się pomysł na portal Twig.pl, który ma być inspiracją dla innych (i dla mnie) do wprowadzania dobrych praktyk w codzienności. Rozpoczynając ten projekt zostawiłam za sobą dotychczasowe życie zawodowe związane z marketingiem i reklamą i pracą w takich branżach jak moda i uroda. Na co dzień nie mogę żyć bez książki, filmu i teatru. Na mojej ścieżce edukacji pojawiła się nawet szkoła aktorska, pierwsza życiowa lekcja otwartości. Kolejne odebrałam podróżując. Coraz więcej miejsca w moim życiu zajmuje natura. Latem uciekam z Warszawy (w której mieszkam) nad Narew, gdzie trochę zdradzam jogę pływając na wakeboardzie albo po prostu gapiąc się w słońce.