Czy zdrowe gotowanie może być przyjemne? Jeśli rozumiesz swój organizm i wsłuchujesz się w jego potrzeby, jak najbardziej TAK! O wiele przyjemniej gotuje się z myślą, że robisz to dla swojego dobrostanu. Nie zmuszasz się do tego, nie katujesz, nie zabraniasz. Gotujesz dla siebie, aby się lepiej czuć. Przedstawiamy garść książek, które uczą nie tylko o tym, co i jak gotować, ale także o tym, jak być dobrym dla swojego boskiego ciałka!
„Naturalnie i ziołowo”, Agnieszka Cegielska
Jak z pomocą ziół poprawić samopoczucie i zdrowie? Jak częściej przemycać te zdrowe rośliny do posiłków? Jak czerpać z mocy natury na talerzu? Agnieszka zaprasza w podróż po kuchennym świecie roślin. Serwuje 60 prostych, szybkich, smacznych i przede wszystkim zdrowych przepisów, które (mimo, że wegetariańskie) zachwycą niejednego konserwatywnego mięsożercę! Pokazuje, jak ugotować zupę, aby nie zawierała w sobie „trupa”, a była przepełniona mocą skarbów natury i ziół. Oprócz przepisów na naturalne śniadania, zupy i dania główne, znajdziesz też inspiracje na poranne i wieczorne napary ziołowe. Poranne składają się z ziół, które dodadzą energii na nadchodzący dzień, wieczorne wyciszą i utulą do snu.
Agnieszka podkreśla, że książkę tę stworzyła po to, aby inspirowała czytelników do małych zmian. Pragnie, aby nie trzymać się sztywno przepisu. Z tego powodu nie zamieściła też proporcji produktów, w zgodzie z zasadą, że kuchnia to nie laboratorium. „Kiedy wejdziecie do swoich kuchni, pamiętajcie, aby gotować z miłością, doprawiając każde danie nie tylko skarbami natury czy ziołami, ale również wdzięcznością i radością, ponieważ to właśnie radość jest uczuciem, które najbardziej wspiera naszą odporność. Bądźcie jak dzieci, które kiedy wejdą do kuchni, gotują z najpiękniejszą energią, całym sobą i zawsze z pewnością, że robią to najlepiej na świecie”.
„Smak zdrowia”, Agnieszka Maciąg
„Zdrowie to nie tylko brak choroby czy dobre samopoczucie. (…) Zdrowie to miłość, do siebie i do świata. (…) Zdrowie to naturalny stan, do którego prawo ma każdy człowiek. Zdrowie to radość istnienia – nasza autentyczna tożsamość” – tymi słowami Agnieszka zaczyna książkę o tym, jak smakuje zdrowie. Prowadzi przez ścieżki swojego życia, w którym zetknęła się z ułomnością medycyny klasycznej. Opowiada, że całe jej dzieciństwo i młodość były naznaczone rozmaitymi chorobami. Jako dziecko przyzwyczaiła się do tego stanu, aż wreszcie przyszedł czas, gdy powiedziała: „Dość!”.
Od tamtego momentu Agnieszka zaczęła chłonąć wiedzę o naturalnych produktach odżywczych, które leczą ciało i ducha. W „Smaku zdrowia” podkreśla, że proces uzdrawiania rozpoczyna się od odpowiedniego nastawienia. Dbanie o zdrowie musi iść wielotorowo, ważne są zarówno emocje, jak i pokarm, który spożywamy. Na tym drugim opiera się większość książki. Agnieszka opisuje takie trendy, jak dieta niełączenia, zielona mono dieta, ajurwedyjski detoks. Dzieli się przepisami na naturalne leki, zdrowe napoje i potrawy. Pokazuje, że zdrowe gotowanie wcale nie musi być udręką. Jest wręcz przeciwnie! Kiedy wkroczymy na ścieżkę zdrowia, zrozumiemy funkcjonowanie naszego organizmu i wsłuchamy się w ciało – przychodzi to naturalnie. Zdrowe gotowanie staje się wtedy przyjemną częścią dbania o siebie.
„Projekt odporność”, Karolina i Maciej Szaciłło
Kolejny bestseller znawców ajurwedy i zdrowego stylu życia! Jeśli zastanawiasz się, jak zadbać o swój układ immunologiczny, co i jak jeść, by cieszyć się zdrowiem, ta książka będzie strzałem w dziesiątkę! Karolina i Maciek sięgają do starożytnej mądrości ajurwedy, łącząc ją z osiągnięciami współczesnej dietetyki i fitoterapii. Pokazują, że aby tryskać zdrowiem, potrzebne jest holistyczne podejście do organizmu. Odpowiadają na takie pytania, jak: Czego unikać w diecie? Jak komponować posiłki, aby wspierały budowanie odporności? Zachęcają do wzięcia odpowiedzialności za swoje zdrowie, także na talerzu!
W książce znajdziesz przepisy na napoje mocy, które wypijesz z przyjemnością i świadomością zadbania o siebie. Wśród nich m.in. kombucha z zielonej herbaty i truskawek i matcha chai latte. Przepisy na potrawy podzielone są na sezony (zgodnie z założeniami ajurwedy): wiosna i lato, jesień i zima. Szaciłłowie uczą, jak dostosowywać dietę do warunków panujących za oknem. Podkreślają, jak ważne jest spożywanie rozgrzewających pokarmów zimą, orzeźwiających latem. Serwują kilkadziesiąt przepisów, m.in. na krem z zielonych szparagów, kotleciki z selera i kiełków, zupę kokosową. Czasem warto wyjść poza przyzwyczajenia i schematy. Wszystko z intencją radości i zdrowia!
Chcesz zdrowo się odżywiać, ale nie wiesz jak zacząć? Nasze podpowiedzi znajdziesz TU.