Strona intenetowa używa plików cookies w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Kliknij tutaj, żeby dowiedzieć się jaki jest cel używania cookies oraz jak zmienić ustawienia cookies w przeglądarce. Więcej informacji znajdą Państwo w zakładce Polityka Prywatności.

Rozumiem
Ciało - Odżywianie
18.04.2021

3 książki o odżywianiu, które zmieniają nasze spojrzenie na dietę.

3 książki o odżywianiu, które zmieniają nasze spojrzenie na dietę.
Zdjęcie Canva
Zdjęcie Canva

Jedzenie to jedna z największych życiowych przyjemności. Niestety chęć zmiany nawyków żywieniowych bardzo często wywołuje negatywne odczucia. Rezygnowanie z ulubionych potraw, poczucie głodu, zmuszanie się do zjedzenia czegoś nie dlatego, że nam smakuje, ale bo służy. Brzmi znajomo? Jeśli tak, na pewno docenisz te 3 lektury, które mogą pomóc Ci odłożyć myślenie o dietach cud do lamusa i zacząć cieszyć się codziennymi posiłkami bez wizji restrykcji. 

Intuitive fasting, Dr Will Cole

-książka w języku angielskim 

Pojęcie postu przerywanego na pewno jest Ci dobrze znane, podobnie jak idea jedzenia intuicyjnego. Dr Will Colę, amerykański lekarz medycyny funkcjonalnej i dietetyk wziął z nich to, co najlepsze i połączył w nowy sposób podejścia do jedzenia – intuicyjny post. Co jest w nim tak rewolucyjnego? Fokus na fakt, że każde ciało działa inaczej, a nasze potrzeby żywieniowe mogą zmieniać się w zależności od wieku, pory roku, poziomu aktywności fizycznej czy aktualnego stanu zdrowia. Dr Cole od dawna przekonuje, że post przerywany jest świetną metodą na detoks i aktywowanie procesów autoregeneracji organizmu. Jednak w swoim podejściu różni się od kolegów po fachu tym, że zwraca uwagę na to, co na ten temat ma do powiedzenia ciało, a nie tylko głowa, w której pojawia się wizja smuklejszej sylwetki i większej ilości energii. A ciało może mówić wiele. Na przykład? Męczy mnie choroba i potrzebuję jedzenia, żeby szybciej stanąć na nogi. Albo zmienia się mój cykl miesięczny i poczucie głodu działa na mnie jak stresor, który zwiększa produkcję kortyzolu i jeszcze bardziej destabilizuje hormony. Przykładów na to, w jaki sposób ciało może dawać nam sygnały, że nie jest gotowe na poszczenie zawsze i wszędzie można przytaczać wiele. A najważniejsze, to nie tylko je odbierać, ale również przyjmować do wiadomości i wprowadzać w życie. I o tym właśnie jest ta książka. 

Misa Mocy 2. Dieta eliminacyjna i dla alergików, Ewa Ługowska 

Odstawienie glutenu nie musi oznaczać, że już nigdy nie zjesz kanapki z chlebem o chrupiącej skórce. NIetolerancja laktozy nie jest równoznaczna z  pożegnaniem się z kremowym sernikiem. Najnowsze badania pokazują, że aż 20% światowej populacji boryka się z problemem nietolerancji pokarmowych. Jeśli jesteś w tej grupie, na pewno wiesz, jak dużym problemem może okazać się przygotowywanie potraw, które usatysfakcjonują nie tylko Twojego lekarza i dietetyka, ale również podniebienie. Znalezienie odpowiednich produktów – zamienników i pobudzenie ducha kreatywności, żeby zamienić je w pyszne dania to coś, na co nie każdy ma czas. Zamiast frustrować się, że Twój jadłospis jest pełen mdłych posiłków, które są marnymi nagrodami pocieszenia za próby poprawy zdrowia, sięgnij po książkę Ewy Ługowskiej. Wyjątkowe przepisy, bazujące na łatwo dostępnych składnikach na pewno sprawią, że znów zatracisz się w gotowaniu i zapomnisz o tym, czego jeść Ci nie wolno. Całość okraszona pięknymi zdjęciami, które rozbudzają apetyt już na pierwszych stronach książki. 

Ajurwedyjska kuchnia dla wegan, Talya Lutzker  

Talya jest certyfikowanym praktykiem ajurwedy, dyplomowaną masażystką, nauczycielką jogi, profesjonalną kuchmistrzynią oraz założycielką Talya’s Kitchen, firmy cateringowej dostarczającej organiczne dania. Firma ta powstała, bo Talya zauważyła, że a) coraz więcej ludzi zaczyna interesować się ajurwedą i wyrażać chęć zmiany sposobu odżywiania właśnie w jej duchu b) gotowanie ze względu na to, co szkodzi i pomaga określonej konstytucji, szczególnie jeśli w menu nie mogą znaleźć się niektórego produkty ze względu na dietę eliminacyjną, jest niezwykle trudne.  Wzrost popularności jej firmy rozbudził w niej chęć podzielenia się swoją wiedzą z jeszcze szerszym gronem odbiorców mieszkających tam, gdzie jej catering dojechać nie może. Zaczęła więc pisać książkę, w której znalazło się ponad 120 przepisów na pyszne i zdrowe potrawy równoważące poszczególne konstytucje. To wyjątkowa propozycja szczególnie dla wegan, ponieważ Talya uczy w niej, jak zastąpić nabiał stosowany w tradycyjnej ajurwedzie równie wartościowymi odpowiednikami wegańskimi. Chcesz rozsmakować się w ajurwedzie, ale masz dość jedzenia kitchari? Przed Tobą ocean alternatyw. 

Kiedy nakarmisz ciało, zadbaj też o pokarm dla ducha. Oto nasza selekcja książek o rozwoju duchowym, które pomogą Ci poznać się i zrozumieć jeszcze lepiej. Znajdziesz ją TUTAJ.

Monika Dąbrowska

Monika Dąbrowska

Odkąd pamiętam moje życie było związane z pracą nad ciałem – najpierw pływałam, potem grałam w siatkówkę, równolegle zakochałam się w nartach, a wreszcie trafiłam na jogę i przy niej pozostanę już na zawsze. To był mój pierwszy przemyślany krok w holistycznej pracy nad sobą. Po nim nastąpiły kolejne, odżywianie, świadoma pielęgnacja, praca nad emocjami, własnymi barierami i wiele innych. Gdzieś pośrodku tej drogi zrodził się pomysł na portal Twig.pl, który ma być inspiracją dla innych (i dla mnie) do wprowadzania dobrych praktyk w codzienności. Rozpoczynając ten projekt zostawiłam za sobą dotychczasowe życie zawodowe związane z marketingiem i reklamą i pracą w takich branżach jak moda i uroda. Na co dzień nie mogę żyć bez książki, filmu i teatru. Na mojej ścieżce edukacji pojawiła się nawet szkoła aktorska, pierwsza życiowa lekcja otwartości. Kolejne odebrałam podróżując. Coraz więcej miejsca w moim życiu zajmuje natura. Latem uciekam z Warszawy (w której mieszkam) nad Narew, gdzie trochę zdradzam jogę pływając na wakeboardzie albo po prostu gapiąc się w słońce.