Strona intenetowa używa plików cookies w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Kliknij tutaj, żeby dowiedzieć się jaki jest cel używania cookies oraz jak zmienić ustawienia cookies w przeglądarce. Więcej informacji znajdą Państwo w zakładce Polityka Prywatności.

Rozumiem
Ciało - Odżywianie
08.07.2024

3 x domowe lody bez laktozy. Sprawdź je

3 x domowe lody bez laktozy. Sprawdź je
Zdjęcie Canva
Zdjęcie Canva

Gdybyśmy mogli zabrać na bezludną wyspę ulubiony słodki smakołyk, bez wątpienia byłyby to lody. Chłodzą w upalne dni, mają milion możliwych kombinacji smakowych, więc nigdy się nie nudzą, a co tego są proste w przygotowaniu. Nie wierzycie? W takim razie biegnijcie do kuchni, bo mamy dziś dla Was 3 przepisy bez pudła na pyszne lodowe desery bez laktozy. Lato, trwaj! 

Chałwowe lody z pieczonych bananów z sosem karmelowym 

Zdjęcie Canva

Składniki:

LODY

– 5 dojrzałych bananów 

– 2 łyżki syropu klonowego 

– ½ szklanki jasnej tahiny 

– ½ szklanki mleka migdałowego 

– szczypta soli 

SOS

– 10 daktyli Mejool (wybierz te bardzo miękkie)

– 2 łyżki syropu klonowego 

– 1-2 łyżki mleka kokosowego (w zależności od tego, czy wolisz rzadką czy gęstą konsystencję)

– szczypta soli 

– ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Banany pokrój w 1 cm kawałki, polej syropem klonowym i wymieszaj.  Piecz przed ok. 20 minut, aż banany się zarumienią. Wyciągnij z piekarnika i pozostaw do całkowitego wystudzenia, następnie przełóż do pojemnika i włóż do zamrażarki na 2 godziny.  W tym czasie przygotuj sos. Wyciągnij pestki z daktyli. Jeśli używasz twardszych daktyli, zalej je wrzącą wodą na 20 minut, dzięki czemu zmiękną. Przełóż wszystkie składniki do blendera i blenduj na gładką masę przez ok. 1 minutę. Wyciągnij banany z zamrażarki i zblenduj z pozostałymi składnikami na gładką masę. Przełóż lody do miseczek i polej sosem wedle uznania. Masę lodową można przechowywać w zamrażarce do tygodnia, a sos w lodówce do 2 tygodni. 

Kokosowe lody a la  Pina Colada

Składniki:

– 1 średni, dojrzały ananas

– 1 puszka pełnotłustego mleka kokosowego, schłodzonego

– 2 łyżki syropu klonowego 

– 2 łyżki soku z limonki 

– 3 łyżki chipsów kokosowe 

Ananasa obierz ze skórki, pokrój w drobną kostkę i włóż do zamrażarki na 2 godziny. Schłodzone przełóż do blendera razem z mlekiem kokosowym (użyj jedynie kremowej części, wodę odlej, dzięki temu lody będą miały lepszą konsystencję), syropem klonowym i sokiem z limonki. Blenduj do uzyskania gładkiej masy przed ok. 30 sekund. Chipsy kokosowe spraż na suchej patelni, aż nabiorą złocistego koloru. Lody przełóż do miseczek i posyp sprażonymi chipsami kokosowymi.  Masę lodową można przechowywać w zamrażarce do tygodnia. 

Czekoladowe lody z masłem orzechowym 

Zdjęcie Canva

Składniki: 

– 4 dojrzałe banany 

– 3 łyżki mleka kokosowego lub migdałowego

– 4 czubate łyżki płynnego masła orzechowego 

– 1/3 szklanki kakao 

– 3 łyżki syropu klonowego 

– 25 gram ciemnej czekolady, min. 80% 

– ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego 

– szczypta soli 

Banany pokrój w drobne kawałki, włóż do pojemnika i mroź przed 3 godziny. Zamrożone przełóż do blendera i blenduj na gładką masę z mlekiem kokosowym, kakao, syropem klonowym, ekstraktem waniliowym  i solą. Delikatnie łyżką wmieszaj masło orzechowe, tak aby odcinało się  od reszty masy. Posiekaj drobno czekoladę. Lody przełóż do miseczek i posyp siekaną czekoladą. Masę lodową można przechowywać w zamrażarce do tygodnia. 

Monika Dąbrowska

Monika Dąbrowska

Odkąd pamiętam moje życie było związane z pracą nad ciałem – najpierw pływałam, potem grałam w siatkówkę, równolegle zakochałam się w nartach, a wreszcie trafiłam na jogę i przy niej pozostanę już na zawsze. To był mój pierwszy przemyślany krok w holistycznej pracy nad sobą. Po nim nastąpiły kolejne, odżywianie, świadoma pielęgnacja, praca nad emocjami, własnymi barierami i wiele innych. Gdzieś pośrodku tej drogi zrodził się pomysł na portal Twig.pl, który ma być inspiracją dla innych (i dla mnie) do wprowadzania dobrych praktyk w codzienności. Rozpoczynając ten projekt zostawiłam za sobą dotychczasowe życie zawodowe związane z marketingiem i reklamą i pracą w takich branżach jak moda i uroda. Na co dzień nie mogę żyć bez książki, filmu i teatru. Na mojej ścieżce edukacji pojawiła się nawet szkoła aktorska, pierwsza życiowa lekcja otwartości. Kolejne odebrałam podróżując. Coraz więcej miejsca w moim życiu zajmuje natura. Latem uciekam z Warszawy (w której mieszkam) nad Narew, gdzie trochę zdradzam jogę pływając na wakeboardzie albo po prostu gapiąc się w słońce.

Podobne artykuły