Gdybyśmy mogli zabrać na bezludną wyspę ulubiony słodki smakołyk, bez wątpienia byłyby to lody. Chłodzą w upalne dni, mają milion możliwych kombinacji smakowych, więc nigdy się nie nudzą, a co tego są proste w przygotowaniu. Nie wierzycie? W takim razie biegnijcie do kuchni, bo mamy dziś dla Was 3 przepisy bez pudła na pyszne lodowe desery bez laktozy. Lato, trwaj!
Chałwowe lody z pieczonych bananów z sosem karmelowym

Składniki:
LODY
– 5 dojrzałych bananów
– 2 łyżki syropu klonowego
– ½ szklanki jasnej tahiny
– ½ szklanki mleka migdałowego
– szczypta soli
SOS
– 10 daktyli Mejool (wybierz te bardzo miękkie)
– 2 łyżki syropu klonowego
– 1-2 łyżki mleka kokosowego (w zależności od tego, czy wolisz rzadką czy gęstą konsystencję)
– szczypta soli
– ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Banany pokrój w 1 cm kawałki, polej syropem klonowym i wymieszaj. Piecz przed ok. 20 minut, aż banany się zarumienią. Wyciągnij z piekarnika i pozostaw do całkowitego wystudzenia, następnie przełóż do pojemnika i włóż do zamrażarki na 2 godziny. W tym czasie przygotuj sos. Wyciągnij pestki z daktyli. Jeśli używasz twardszych daktyli, zalej je wrzącą wodą na 20 minut, dzięki czemu zmiękną. Przełóż wszystkie składniki do blendera i blenduj na gładką masę przez ok. 1 minutę. Wyciągnij banany z zamrażarki i zblenduj z pozostałymi składnikami na gładką masę. Przełóż lody do miseczek i polej sosem wedle uznania. Masę lodową można przechowywać w zamrażarce do tygodnia, a sos w lodówce do 2 tygodni.
Kokosowe lody a la Pina Colada
Składniki:
– 1 średni, dojrzały ananas
– 1 puszka pełnotłustego mleka kokosowego, schłodzonego
– 2 łyżki syropu klonowego
– 2 łyżki soku z limonki
– 3 łyżki chipsów kokosowe
Ananasa obierz ze skórki, pokrój w drobną kostkę i włóż do zamrażarki na 2 godziny. Schłodzone przełóż do blendera razem z mlekiem kokosowym (użyj jedynie kremowej części, wodę odlej, dzięki temu lody będą miały lepszą konsystencję), syropem klonowym i sokiem z limonki. Blenduj do uzyskania gładkiej masy przed ok. 30 sekund. Chipsy kokosowe spraż na suchej patelni, aż nabiorą złocistego koloru. Lody przełóż do miseczek i posyp sprażonymi chipsami kokosowymi. Masę lodową można przechowywać w zamrażarce do tygodnia.
Czekoladowe lody z masłem orzechowym

Składniki:
– 4 dojrzałe banany
– 3 łyżki mleka kokosowego lub migdałowego
– 4 czubate łyżki płynnego masła orzechowego
– 1/3 szklanki kakao
– 3 łyżki syropu klonowego
– 25 gram ciemnej czekolady, min. 80%
– ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
– szczypta soli
Banany pokrój w drobne kawałki, włóż do pojemnika i mroź przed 3 godziny. Zamrożone przełóż do blendera i blenduj na gładką masę z mlekiem kokosowym, kakao, syropem klonowym, ekstraktem waniliowym i solą. Delikatnie łyżką wmieszaj masło orzechowe, tak aby odcinało się od reszty masy. Posiekaj drobno czekoladę. Lody przełóż do miseczek i posyp siekaną czekoladą. Masę lodową można przechowywać w zamrażarce do tygodnia.