Strona intenetowa używa plików cookies w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Kliknij tutaj, żeby dowiedzieć się jaki jest cel używania cookies oraz jak zmienić ustawienia cookies w przeglądarce. Więcej informacji znajdą Państwo w zakładce Polityka Prywatności.

Rozumiem
Ciało - Odżywianie
01.09.2020

5 książek o odżywianiu (i nie tylko), które aktualnie czytamy.

5 książek o odżywianiu (i nie tylko), które aktualnie czytamy.
Zdjęcie The 5th/ Unsplash
Zdjęcie The 5th/ Unsplash

Przemawia do was wizja popołudnia z wartościową lekturą? Jeśli tak, sięgnijcie po którąś z poniższych książek, żeby dowiedzieć się, co dobrego możecie zrobić dla siebie w kwestii odżywiania. Wybraliśmy 5 pozycji naszych ulubionych ekspertów żywieniowych, którzy podchodzą do tematu jedzenia z różnych perspektyw. Czytajcie na zdrowie! 

1. Prawda o kobiecej depresji, Kelly Brogan 

Autorka to lekarz psychiatra z wieloletnim stażem. Analizując przypadki z własnej praktyki zawodowej oraz wyniki badań naukowych, stworzyła nowatorską, holistyczną metodę walki z depresją u kobiet. Punktem wyjścia dla jej metody jest uznanie zależności między stanem zdrowia a stanem umysłu. Brogan przekonuje, że depresja jest symptomem źle funkcjonującego organizmu i że można wyeliminować jej przyczyny  w oparciu o zmiany dietetyczne (związane przede wszystkim z ograniczeniem spożycia cukru), odpowiednio dobraną suplementację, oczyszczenie organizmu oraz umiejętne kontrolowanie stresu. Końcówka wakacji to idealny moment, aby przeprowadzić swój wewnętrzny remanent i sprawdzić, czy wskazówki Kelly Brogan doprowadzą nas do źródła własnych huśtawek nastrojów. 

2. Ketotarian, Dr Will Cole (książka w języku angielskim) 

Dr Will Cole jest jednym z wiądących amerykańskich ekspertów w dziedzinie medycyny funkcjonalnej. Specjalizuje się w badaniach dotyczących podłoża chorób autoimmunologicznych, zaburzeń gospodarki układu hormonalnego, chorób tarczycy oraz układu pokarmowego. Wyniki swoich badań i doświadczeń zawodowych podsumowuje w książce „Ketotarian“. Zakłada ona program żywieniowy bazujący na diecie ketogenicznej, opartej na bogatych w tłuszcze i ubogich w węglowodany produktach roślinnych.  Autor w bardzo przejrzysty sposób przeprowadza nas od teorii związanej z ograniczaniem spożycia cukrów i ich wpływem na organizm po przepyszną praktykę, złożoną z 4- tygodniowego ketotariańskiego jadłospidu z przepisami. Jak dotąd nasi faworyci to: marokański warzywny tagine z migdałami prażonymi w cynamonie i ghee oraz pikantna pizza a la frittata ze szpinakiem i oliwkami. Testujemy dalej! 

3. Karolina odNowa, Karolina i Maciej Szaciłło 

Życie Karoliny i Maćka uwielbiamy pogdlądać w internecie. To piękna, inspirowana ajurwedą historia o tym, jak można wspólnie odkrywać nowe smaki życia, które staje się zdrowsze, ciekawsze i pełniejsze. Ich książki są dalekie od zwykłych, nudnych poradników kucharskich, chociaż oczywiście nie brakuje w nich świetnych przepisów. W „Karolinie odNowa“ znajdziecie ich aż 69. Dania, które możecie z nich przygotować, są nie tylko proste i pyszne, ale jak zapewniają autorzy, pomagają wrócić do młodzieńczej formy. Nas to przekonuje! 

4. Eat fat, get thin, Dr Mark Hayman (książka w języku angielskim)

Przez lata w świecie fanatyków zdrowego odżywiania pokutowała formułka „jesz tłuszcz, zamieniasz się w tłuszcz”. Na pierwszy rzut oka tytuł jednej z naszych ulubionych książek dr Marka Haymana, amerykańskiego lekarza medycyny funkcjonalnej,  tłumaczony jako „jedź tłuszcz i chudnij” brzmi jak błąd w druku. Ale tylko do momentu, kiedy bliżej przyjrzymy się spisowi treści. W swojej książce dr Hayman uczy nas rozróżniać, czym jest zdrowy tłuszcz i w oparciu o najnowsze badania naukowe wyjaśnia, w jaki sposób włączenie go do diety pozwala zrzucić zbędne kilogramy oraz uchronić się przed wieloma poważnymi chorobami.  W książce znajdziecie też rekomendowane listy zakupów, plany żywieniowe oraz przepisy, które pomogą wam w pyszny sposób zwiększyć ilość cennych tłuszczów w diecie. 

5. Menopauza, podróż do esencji kobiecości, Agnieszka Maciąg  

Pani Agnieszki nie trzeba chyba nikomu przedstawiać. Od lat udowadnia, że jej piękno wewnętrzne jest równe temu zewnętrznemu, dzieląc się radami na to, jak żyć w zdrowiu i równowadze. W swojej ostatniej książce rozprawia się z mitem, że menopauza to okres wypalania się resztek kobiecości. Jak sama mówi, jej książka przeznaczona dla kobiet w wieku od 35 do 135 lat, które chcą się do tego wyjątkowego czasu przygotować, a potem przeżyć tak, aby był okresem ponownego rozkwitu. Autorka przekonuje, że to od naszych nawyków żywieniowych i stylu życia zależy, jaki ten czas dla nas będzie. To piękne i rzadkie spojrzenie na kobiecość, które napawa nas optymizmem na to, co przyniesie przyszłość. 

Monika Dąbrowska

Monika Dąbrowska

Odkąd pamiętam moje życie było związane z pracą nad ciałem – najpierw pływałam, potem grałam w siatkówkę, równolegle zakochałam się w nartach, a wreszcie trafiłam na jogę i przy niej pozostanę już na zawsze. To był mój pierwszy przemyślany krok w holistycznej pracy nad sobą. Po nim nastąpiły kolejne, odżywianie, świadoma pielęgnacja, praca nad emocjami, własnymi barierami i wiele innych. Gdzieś pośrodku tej drogi zrodził się pomysł na portal Twig.pl, który ma być inspiracją dla innych (i dla mnie) do wprowadzania dobrych praktyk w codzienności. Rozpoczynając ten projekt zostawiłam za sobą dotychczasowe życie zawodowe związane z marketingiem i reklamą i pracą w takich branżach jak moda i uroda. Na co dzień nie mogę żyć bez książki, filmu i teatru. Na mojej ścieżce edukacji pojawiła się nawet szkoła aktorska, pierwsza życiowa lekcja otwartości. Kolejne odebrałam podróżując. Coraz więcej miejsca w moim życiu zajmuje natura. Latem uciekam z Warszawy (w której mieszkam) nad Narew, gdzie trochę zdradzam jogę pływając na wakeboardzie albo po prostu gapiąc się w słońce.