Najlepszym lekarstwem dla mdłej potrawy jest dodanie do niej ulubionych przypraw. Ale zioła dzięki swoim niezwykłym właściwościom mogą ratować nie tylko jakość dania, ale i naszego zdrowia.
Ziołolecznictwo jest zapisane w polskiej tradycji ludowej, a rośliny o szczególnych walorach zdrowotnych uprawiane są na tak szeroką skalę, że stąd pochodzi aż ok. 20% ich światowej produkcji. Przedstawiamy 5 ziół, które powinny znaleźć się w twojej kuchennej szafce i apteczce już na zawsze.
Tymianek
Pochodzi z krajów basenu Morza Śródziemnego, ale obecnie uprawiany jest na całym świecie, również w Polsce, gdzie kwitnie w okresie wakacyjnym. Ma intensywny, lekko gorzkawy smak. Jest bogaty w witaminy A, C, B2, B6, B9 i kwas foliowy. Najbardziej popularny jest w wersji suszonej, sezonowo można kupić też świeże zioło w doniczce, które prosto można hodować w warunkach domowych. W celach leczniczych wykorzystywany jest napar lub olejek. Ta łatwo dostępna roślina ma bardzo szerokie zastosowanie:
- Zwalcza wirusy i bakterie
- Działa antyzapalnie
- Wspomaga procesy trawienne, szczególnie potrawy bogatych w tłuszcze i łagodzi dolegliwości całego układu pokarmowego
- Łagodzi infekcje jamy ustnej i gardła oraz kaszel
- Łagodzi bóle reumatyczne i napięcie mięśniowe
- Zwalcza migreny
- Wspomaga oczyszczanie organizmu
- Działa korzystnie na układ moczowy
- Pomaga zwalczać apatię i bezsenność
Czerwona koniczyna
Powszechnie znana na całym świecie, czerwona koniczyna dzięki regularnemu stosowaniu może przynieść więcej korzyści niż jej pożądana przez amatorów spacerów po łąkach kuzynka, czterolistna koniczynka. Jest bogata w żelazo, cynk, potas, miedź, magnez, kwas salicylowy, izoflawony oraz mające właściwości antyoksydacyjne związki klowamidowe. Najczęściej dostępna w postaci suplementów w tabletkach, sprawdza się na wielu polach:
- Pomaga łagodzić dolegliwości związane z menopauzą dzięki zawartości fitoestrogenów
- Obniża cholesterol
- Reguluje ciśnienie krwi
- Wzmacnia odporność
- Niweluje stany zapalne skóry
- Zmniejsza ryzyko osteoporozy
- Poprawia stan skóry, włosów i paznokci
- Zwiększa libido
- Pomaga w utrzymaniu odpowiedniej gęstości mineralnej kości
- Leczy infekcje dróg oddechowych
- Oczyszcza wątrobę
Echinacea
Roślina ta, zwana inaczej jeżówką, wywodzi się z Ameryki Południowej, gdzie wszechstronnie wykorzystywali ją Indianie. Najbardziej doceniana przez lekarzy medycyny naturalnej odmiana to jeżówka purpurowa. Wzmacniające preparaty uzyskuje się z ziela (powstają z niego ekstrakty płynne lub susz) i korzenia (przerabia się go na susz). Warto zrobić dla niej miejsce w apteczce, ponieważ:
- Ma właściwości wspomagające regenerację skóry, pomaga w gojeniu ran, otarć i oparzeń
- Łagodzi objawy przeziębienia
- Stymuluje pracę układu immunologicznego, polecana przy regeneracji po długim leczeniu antybiotykami
- Ma właściwości antybakteryjne
- Wspomaga leczenie trądziku
- Pomaga niwelować choroby układu oddechowego z objawami kaszlu
Rozmaryn
Kojarzony ze smakami kuchni włoskiej rozmaryn podobnie jak tymianek wywodzi się z krajów basenu Morza Śródziemnego. Tradycyjnie poza właściwościami leczącymi ciało przypisywano mu również działanie na ducha: palony rozmaryn służył do oczyszczania przestrzeni ze słych duchów i negatywnej energii. O ile dziś w tej materii zastąpiło go PALO SANTO (TU LINK), w sferze zdrowotnej rozmaryn – a przede wszystkim pozyskiwany z niego olej – stawia konkurencji poprzeczkę, do której naprawdę trudno doskoczyć:
- Obniża poziom glukozy we krwi
- Wzmacnia odporność
- Działa antyzapalnie i bakteriobójczo
- Wspomaga działanie układu pokarmowego
- Poprawia metabolizm
- Wspomaga proces oczyszczania wątroby
- Kwas rozmarynowy niweluje napięcie mięśniowe i ułatwia zasypianie
Ginko biloba
Drzewo to, zwane inaczej miłorzębem japońskim, naturalnie występowało w Chinach. Obecnie uprawiane jest w wielu krajach azjatyckich. Surowcem wykorzystywanym w medycynie naturalnej są jego liście, zbierane w okresie jesiennym i suszone. Stosowany regularnie:
- Poprawia przepływ krwi w naczyniach krwionośnych
- Reguluje prawidłowe krążenie mózgowe
- Poprawia pamięć i koncentrację
- Działa jak antyoksydant
- Wzmacnia tkankę łączną i spowalnia procesy starzenia się skóry
- Pomaga w skupieniu w okresach wzmożonego stresu
Ważne: różnorodność i mnogość roślin daje szerokie pole do popisu tym, którzy lubią dbać o zdrowie naturalnymi metodami. Warto pamiętać, że stężenie niektórych substancji w ziołach lub olejkach ziołowych może być bardzo wysokie, a przedawkowanie ich niebezpieczne dla zdrowia. Zanim zaczniemy przygodę z ziołolecznictwem na własną rękę, warto podobnie jak w przypadku konwencjonalnych leków, poprosić o radę w kwestii dozowania specjalistę.
Wzmacniająca herbatka tymiankowa z echinaceą
Składniki:
- 1 gałązka świeżego tymianku
- 1 łyżeczka suszu echinacei
- 1 łyżka świeżych lub suszonych malin
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżka miodu
Sposób przygotowania: do kubka wkładamy tymianek, echinacę i maliny. Zalewamy wrzącą wodą i przykrywamy do zaparzenia na 8-10 minut. Dodajemy miód i cytrynę. Gotowe!