Kojarzą się już nie tylko z długimi kąpielami w morzu i pysznym sushi na kolację. Algi, bo o nich mowa, podbijają serca fanów kosmetologii i zdrowego odżywiania, będąc nieodzownym składnikiem rytuałów pielęgnacyjnych i zielonych koktajli. Skąd bierze się ich zbawienny wpływ na zdrowie i urodę? Sprawdzamy!
Czym są?
Algi morskie, zwane też wodorostami lub glonami, to bardzo popularne rośliny, występujące w wodach całego świata. Na ich właściwości oraz barwę (poza najpopularniejszymi zielonymi występują też algi czerwone, brązowe i brunatne) mają wpływ: głębokość, na której występują, ilość światła, która tam dociera oraz temperatura otaczającej je wody. Ze względu na swoje wyjątkowe właściwości pielęgnacyjne i odżywcze od wieków wykorzystywane są w kuchni i medycynie naturalnej krajów azjatyckich. Obecnie dostępne są w sklepach spożywczych i zielarskich na całym świecie, w wersji suszonej, sproszkowanej i tabletkach.
Jak podaje serwis AlgaeBase, specjalizujący się w badaniu i systematyzowaniu glonów, na świecie istnieje ponad 30 tysięcy gatunków alg. Do powszechnej sprzedaży trafia tylko niewielka ich część, a żeby ułatwić Wam wybór, przygotowaliśmy dla Was kilka wskazówek dotyczących tych najpopularniejszych:
Spirulina to cenne źródło białka, które stanowi ponad 60% jej objętości oraz żelaza, które przyswaja się dwukrotnie lepiej niż to zwierzęce
Chlorella przyczynia się do wzrostu produkcji białych krwinek, dlatego polecana jest szczególnie osobom regenerującym się po chemioterapii
Wakame zawierają 10 razy więcej wapnia niż mleko krowie oraz kwas foliowy, niezbędny dla prawidłowego rozwoju płodu
Kombu charakteryzują się jedną z najwyższych wśród alg zawartości jodu
Dlaczego warto włączyć je do swojej codziennej diety?
1. Są bogate w mikro – i makroelementy: fluor, siarkę, sód, mangan, wapń, potas, żelazo, jod oraz witaminy C, B, E i prowitaminę A
2. Zawierają rutynę i estynę, dzięki czemu poprawiają ukrwienie i wzmacniają naczyńka
3. Dzięki zawartości siarki normalizują pracę gruczołów łojowych i pomagają ograniczyć wydzielanie sebum, są więc idealne dla pielęgnacji skóry tłustej
4. Zawarty w nich błonnik poprawia przemianę materii i wyścieła jelita warstwą ochronną
5. Wzmacniają płaszcz hydrolipidowy, pomagając utrzymać odpowiednie nawilżenie skóry
6. Są źródłem wysokiej jakości białka roślinnego
7. Dzięki wysokiej zawartości żelaza i wapnia pomagają w walce z osteoporozą i anemią
8. Mają działanie detoksykujące, pomagają wiązać i usuwać z organizmu chemię powstałą w wyniku procesów metabolicznych lub pochodzącą z zewnątrz, np. w postaci wdychanych oparów chemicznych lub dymu papierosowego
9. Są antidotum na kaca
10. Dzięki obecności antyoksydantów spowalniają procesy starzenia
11. Kwas alginowy pomaga hamować refluks żołądkowo- przełykowy oraz chronić błonę śluzową żołądka
12. Fenyloalanina redukuje uczucie głodu
13. Fikocyjanina pomaga zmniejszać poziom glukozy we krwi po posiłku
14. Dzięki wysokiej zawartości jodu są naturalnym suplementem wykorzystywanym przy leczeniu niedoczynności tarczycy
15. Chlorofil wzmacnia krew i redukuje negatywne skutki promieniowania UV
Detoksykujący koktajl algowy na kaca
- 350 ml wody kokosowej
- 1 pomarańcza
- 1 mrożony banan
- 1 szklanka mango
- 1 łyżeczka masła orzechowego (opcjonalnie, dzięki niemu koktajl jest bardziej sycący)
- pół łyżeczki spiruliny
Sposób przygotowania: wszystkie składniki blendujemy na gładko przez ok 30 sekund. Najlepiej smakuje schłodzony. Jeśli wolicie rzadszą konsystencję, można rozcieńczyć go wodą lub wodą kokosową wedle uznania.