Strona intenetowa używa plików cookies w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Kliknij tutaj, żeby dowiedzieć się jaki jest cel używania cookies oraz jak zmienić ustawienia cookies w przeglądarce. Więcej informacji znajdą Państwo w zakładce Polityka Prywatności.

Rozumiem
Ciało - Odżywianie
02.10.2020

Awokado, synonim światowego trendu wellness. Sprawdzamy dlaczego.

Awokado, synonim światowego trendu wellness. Sprawdzamy dlaczego.
Zdjęcie Foodism360/ Unsplash
Zdjęcie Foodism360/ Unsplash

Awokado zaskakuje na każdym kroku. Po pierwsze, jest to owoc! Tak, my też kiedyś dorzucaliśmy go w głowie do szufladki z zielonymi warzywami.  Po drugie, lista benefitów płynących z jego jedzenia jest tak długa, że trudno uwierzyć,  że tyle substancji odżywczych może zmieścić się w tak niepozornie wyglądającym produkcie. Chcecie wiedzieć, co zyskujecie włączając je do swojej diety? Szczegóły poniżej: 

Źródło jednonasyconych kwasów tłuszczowych 

Pewnie nie raz słyszeliście o „dobrych tłuszczach”. To te, które zamiast zatykać nasze żyły i wysyłać prosto do szpitala z całą listą chorób wieńcowych pomagają utrzymać nasze ciała w jak najlepszym zdrowiu. Dostarczają energii bez destabilizowania poziomu cukru, są nośnikiem witamin, usprawniają procesy trawienne, powodują lepsze wchłanianie substancji odżywczych z pożywienia, chroniąc nad przed niedoborami.  Kalorie pochodzące z awokado aż w 77% pochodzą z tłuszczów, z czego większość stanowią właśnie jednonasycone kwasy tłuszczowe.  

Sprzymierzeniec smukłej sylwetki 

Awokado jest bogate w błonnik.  Substancja ta jest niezwykle cenna dla prawidłowej pracy układu pokarmowego, reguluje trawienie i usprawnia przemianę materii, co sprzyja utracie wagi, pomaga w regulacji ciśnienia krwi i zmniejsza ryzyko wahań cukru, więc jest niezwykle ważnym składnikiem diety cukrzycowej. 

Jak jeszcze możesz wspomóc trawienie przeczytasz tu.

Zdjęcie Irene Kredenets/ Unsplash

Bogactwo witamin 

Ten niepozorny owoc to bomba odżywcza. Z każdą porcją dostarczamy naszemu organizmowi witaminy K, C, B5, B6 i E.  100 gram tego zielonego superfood pokrywa dzienne zapotrzebowanie na 10%-25% tych witamin.

Niska kaloryczność

100 gram awokado to jedynie 160 kcal, pochodzących głównie z tłuszczu. Takie źródło energii daje uczucie sytości na dłużej, bez gwałtownych skoków cukru, a co za tym idzie, bez niekontrolowanych napadów obezwładniającego głodu. 

Non- guilty pleasure 

Awokado świetnie sprawdza się w wersji na słodko. Jeśli jest odpowiednio dojrzałe, ma kremową konsystencję i stanowi świetną bazę wszelkiego rodzaju musów. U nas w kuchni po zblendowaniu z połówką zmrożonego banana, łyżką surowego kakao i łyżeczką syropu klonowego zamienia się w przepyszny, niskocukrowy deser czekoladowy. Przepis znajdziecie tu.

Zdjęcie Foodism360/ Unsplash

Sposób na piękna skórę 

Aby nasza skóra była jędrna, promienna, nawilżona i pełna blasku, w naszej diecie nie może zabraknąć witamin z grupy B, C oraz zwalczających wolne rodniki antyoksydantów. Wszystkie te składniki odżywcze znajdziemy właśnie w awokado. A tym, którzy lubią odżywiać swoją skórę również od zewnątrz, polecamy domową maseczkę z awokado. Wystarczy pół owocu wymieszać z łyżką miodu i łyżką namoczonych w mleku płatków owsianych, wmasować o oczyszczoną skórę twarzy i szyję i pozostawić na 20 minut. 

Co jeszcze włączyć do diety dla pięknej skóry piszemy tu.

Smaczny antydepresant 

Witaminy B6 i B9 pomagają obniżyć poziom homocysteiny we krwi.  Jeśli jej poziom w organizmie jest za wysoki, zaburza to proces produkcji serotoniny, potocznie nazywanej hormonem szczęścia, i zwiększa prawdopodobieństwo zachorowania na depresję. Dodatkowo badania przeprowadzone przez Amerykański Narodowy Instytut Zdrowia dowodzą, że pacjenci walczący z depresją objęci dietą bazującą na wysokiej zawartości tłuszczy wykazują mniejsze skłonności do nawrotów choroby. 

Co jeszcze jeść, żeby wspomóc układ nerwowy przeczytasz tu.

Gwarantuje przyswajalność witamin 

Awokado jest odżywcze nie tylko samo w sobie, ale pomaga w przyswajaniu substancji odżywczych z innych pokarmów.  Witaminy A, D, E i K są rozpuszczalne w tłuszczach, więc dodając ten owoc do posiłku mamy pewność, że w pełni korzystamy z bogactwa jego składników. 

Awokado pomaga nam utrzymać formę wewnętrzną – dostarczając substancji odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, oraz zewnętrzną – wspomagając utrzymanie smukłej sylwetki i poprawiając kondycję naszej skóry. Jest dość neutralne w smaku, więc idealnie sprawdza się jako baza lub dodatek do zarówno słodkich, jak i wytrawnych posiłków. Dodawajmy je do porannego koktajlu lub używajmy zamiast masła do kanapek, a w pakiecie dostaniemy naprawdę wiele.

Jeżeli poszukujesz alternatyw do awokado, to sprawdź nasze przepisy na nie-awo tosty. Znjadziesz je tu.

Monika Dąbrowska

Monika Dąbrowska

Odkąd pamiętam moje życie było związane z pracą nad ciałem – najpierw pływałam, potem grałam w siatkówkę, równolegle zakochałam się w nartach, a wreszcie trafiłam na jogę i przy niej pozostanę już na zawsze. To był mój pierwszy przemyślany krok w holistycznej pracy nad sobą. Po nim nastąpiły kolejne, odżywianie, świadoma pielęgnacja, praca nad emocjami, własnymi barierami i wiele innych. Gdzieś pośrodku tej drogi zrodził się pomysł na portal Twig.pl, który ma być inspiracją dla innych (i dla mnie) do wprowadzania dobrych praktyk w codzienności. Rozpoczynając ten projekt zostawiłam za sobą dotychczasowe życie zawodowe związane z marketingiem i reklamą i pracą w takich branżach jak moda i uroda. Na co dzień nie mogę żyć bez książki, filmu i teatru. Na mojej ścieżce edukacji pojawiła się nawet szkoła aktorska, pierwsza życiowa lekcja otwartości. Kolejne odebrałam podróżując. Coraz więcej miejsca w moim życiu zajmuje natura. Latem uciekam z Warszawy (w której mieszkam) nad Narew, gdzie trochę zdradzam jogę pływając na wakeboardzie albo po prostu gapiąc się w słońce.