Strona intenetowa używa plików cookies w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Kliknij tutaj, żeby dowiedzieć się jaki jest cel używania cookies oraz jak zmienić ustawienia cookies w przeglądarce. Więcej informacji znajdą Państwo w zakładce Polityka Prywatności.

Rozumiem
Ciało - Odżywianie
30.08.2023

Babka płesznik i babka jajowata. Dlaczego warto włączyć te superfoods do diety?

Babka płesznik i babka jajowata. Dlaczego warto włączyć te superfoods do diety?
Zdjęcie Canva
Zdjęcie Canva

Jeśli chcesz wspomóc swój układ pokarmowy i dodać przyśpieszenia metabolizmowi, wstrzymaj się w kupowaniem aptecznych suplementów. Zamiast łykać tabletki, skorzystaj z intensywnej mocy natury i wspomóż swoje trawienie przy pomocy roślin. Niezastąpione w tej misji mogą okazać się babka płesznik i babka jajowata. 

Rośliny a metabolizm 

Czujesz, że Twój metabolizm pozostawia coraz więcej do życzenia? Prawdopodobnie przyczyna tkwi w nieodpowiedniej diecie. Naukowy publikują coraz więcej badań, z których jasno wynika, że dieta bogata w pokarmy pochodzenia roślinnego to najlepszy przyjaciel sprawnie działającego metabolizmu. Wpływa na to przede wszystkim wysoka zawartość błonnika, czyli tzw. włókna pokarmowego, nie ulegającego trawieniu poprzez enzymy trawienne układu pokarmowego człowieka, o bogatych właściwościach zdrowotnych:  Do jego głównych zalet należą:

Regulacja pracy układu trawiennego: Błonnik pomaga utrzymać regularne wypróżnienia i zapobiega zaparciom. Dzięki niemu proces trawienia przebiega płynnie, co wpływa na ogólne samopoczucie.

Kontrola wagi: Spożywanie pokarmów bogatych w błonnik może pomóc utrzymać zdrową wagę. Błonnik jest niskokaloryczny, a jednocześnie daje uczucie sytości, co może ograniczyć podjadanie między posiłkami.

Stabilizacja poziomu cukru we krwi: Błonnik wpływa na spowolnienie wchłaniania cukrów z jedzenia. To może pomóc uniknąć gwałtownych skoków poziomu glukozy we krwi, co jest istotne zwłaszcza dla osób z cukrzycą.

Zdrowie serca: Regularne spożywanie błonnika może pomóc obniżyć poziom złego cholesterolu (LDL). To z kolei zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych.

Długotrwałe uczucie sytości: Produkty bogate w błonnik zazwyczaj wymagają dłuższego żucia, co prowadzi do powstania uczucia sytości. To może pomóc w kontrolowaniu ilości spożywanych kalorii. Ponadto to włókno pokarmowe ma zdolność pochłaniania cząsteczek wody, przez co w żołądku zwiększa swoją objętość i syci na dłużej niż posiłek pozbawiony błonnika. 

Ponadto produkty roślinne, owoce, warzywa, zioła czy nasiona, to najlepsze źródło witamin i mikroelementów, dzięki którym każda komórka naszego ciała zostaje w pełni odżywiona. Dietetycy wskazują, że to właśnie produkty o dużej gęstości odżywczej (jest to wskaźnik, za pomocą którego określa się ilość substancji odżywczych w danym produkcie w stosunku do jego kaloryczności) są najbardziej wartościowymi składnikami zdrowej diety. 

Babka płesznik – co daje w diecie? 

Babka płesznik
Zdjęcie Canva

Babka płesznik, znana również jako Plantago psyllium, to roślina, której nasiona od wieków były wykorzystywane w tradycyjnej medycynie oraz jako składnik wielu suplementów diety. To świetna alternatywa dla pobudzających trawienie nasion chia czy lnu, którą możesz dodawać do jogurtów, muesli, zup czy sałatek. W odróżnieniu od nich jest jednak dużo mniej kaloryczna: 100 gram nasion lnu to ok. 540 kalorii, 100 gram nasion chia to ok. 470 kalorii, a 100 gram babki płesznik to jedynie ok. 280 kalorii. Spożywanie babki płesznik może przynieść wiele korzyści dla zdrowia.

Regulacja trawienia: Babka płesznik zawiera duże ilości błonnika rozpuszczalnego, który pomaga w regulacji procesów trawiennych. Błonnik ten tworzy żel w przewodzie pokarmowym, co wspomaga trawienie i ułatwia przesuwanie się treści pokarmowej.

Wspomaganie układu sercowo-naczyniowego: Regularne spożywanie babki płesznik może wpłynąć korzystnie na poziom cholesterolu. Błonnik zawarty w nasionach babki może pomóc w obniżeniu poziomu cholesterolu (LDL), czyli frakcji cholesterolu o niekorzystnym działaniu, odpowiedzialnego za transport tej substancji do tkanek.

Kontrola poziomu cukru we krwi: Błonnik w babce płesznik może wydłużyć trawienie cukrów, co sprawia, że poziom glukozy we krwi podnosi się powoli, a to zapobiega hiperglikemii. Taka korzyść jest szczególnie ważna dla osób ze wszystkimi typami cukrzycy oraz tych, którzy chcą zapanować nad rozregulowaną gospodarką hormonalną.

Wsparcie odchudzania: Spożywanie babki płesznik może przyczynić się do uczucia sytości, co może pomóc w kontrolowaniu apetytu i zmniejszeniu ilości spożywanych kalorii. Błonnik wspomaga także prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego, co jest ważne w procesie odchudzania.

Babkę płesznik kupisz w sklepach ze zdrową żywnością w średniej cenie ok. 20 zł/ 500 g

Babka jajowata – co daje w diecie?

Babka płesznik
Zdjęcie Canva

Babka jajowata to siostrzana roślina babki płesznik. Chociaż bardzo łatwo pomylić je ze względu na nazwę, odrobinę różnią się właściwościami. W przypadku babki jajowatej, która oryginalnie wywodzi się z Hiszpanii, warto spożywać nie tylko nasiona, ale również łupiny zwane też łuskami. Zawierają one kwaśne związki śluzowe o intensywnym działaniu przeczyszczającym. Oto najważniejsze zalety spożywania babki jajowatej na co dzień:

Łagodzenie dolegliwości trawiennych: Babka jajowata jest znana przede wszystkim ze swoich właściwości łagodzących problemy trawiennego układu pokarmowego. Zawarty w niej błonnik pokarmowy, wchłaniając wodę, tworzy substancję żelopodobną, która może pomóc w regulacji kształtu stolca oraz w łagodzeniu problemów z zaparciami. Działa to również korzystnie na układ pokarmowy, przyczyniając się do usuwania toksyn i zanieczyszczeń z organizmu.

Regulowanie poziomu cukru w organizmie: Dodatkowo, babka jajowata może mieć pozytywny wpływ na poziom cholesterolu we krwi. Zawartość błonnika pokarmowego może przyczynić się do obniżenia poziomu złego cholesterolu (LDL), co wspiera zdrowie serca i układu krążenia i zmniejsza ryzyko ich chorób. 

Niwelowanie niektórych stanów zapalnych: Nie można również pominąć działania babki jajowatej na podrażnienia błon śluzowych. W przypadku stanów zapalnych gardła czy jamy ustnej, roztwór z nasion babki jajowatej może pomóc w złagodzeniu dolegliwości, działając jak naturalny środek osłonowy.

Babkę jajowatą kupisz w sklepach ze zdrową żywnością w średniej cenie ok. 15 zł/ 200 g łusek mielonych, 30 zł/ 500 g łusek tradycyjnych i 15 zł / 250 g nasion. 

Babka płesznik i babka jajowata często sprzedawane są w gotowych mieszankach pod nazwą błonnik witalny. Jeśli chcesz przygotować taki naturalny mix wspomagający zdrowe trawienie w domu, skorzystaj z naszego wzbogaconego o kilka pysznych składników przepisu:

TWIGOWY BŁONNIK WITALNY

Składniki:

150 g babki płesznik 

150 g babki jajowatej 

150 g nasion chia 

100 g łuskanych ziaren konopii 

50 g wiórków kokosowych 

100 g drobno posiekanych suszonych fig 

Wszystkie składniki wymieszaj w misce. Przełóż do słoika, szczelnie go zakręć i przechowuj w suchym, chłodnym miejscu. 1-2 łyżeczki dodawaj do jogurtu, owsianki czy ulubionych koktajli. 

Lubisz superfoods? Zanim kupisz te sprowadzane z dalekich zakątków świata sprawdź, jakie polskie produkty zaliczają się do grona tych niezwykle odżywczych dodatków. Listę naszych zdrowych ulubieńców znajdziesz TU.

Monika Dąbrowska

Monika Dąbrowska

Odkąd pamiętam moje życie było związane z pracą nad ciałem – najpierw pływałam, potem grałam w siatkówkę, równolegle zakochałam się w nartach, a wreszcie trafiłam na jogę i przy niej pozostanę już na zawsze. To był mój pierwszy przemyślany krok w holistycznej pracy nad sobą. Po nim nastąpiły kolejne, odżywianie, świadoma pielęgnacja, praca nad emocjami, własnymi barierami i wiele innych. Gdzieś pośrodku tej drogi zrodził się pomysł na portal Twig.pl, który ma być inspiracją dla innych (i dla mnie) do wprowadzania dobrych praktyk w codzienności. Rozpoczynając ten projekt zostawiłam za sobą dotychczasowe życie zawodowe związane z marketingiem i reklamą i pracą w takich branżach jak moda i uroda. Na co dzień nie mogę żyć bez książki, filmu i teatru. Na mojej ścieżce edukacji pojawiła się nawet szkoła aktorska, pierwsza życiowa lekcja otwartości. Kolejne odebrałam podróżując. Coraz więcej miejsca w moim życiu zajmuje natura. Latem uciekam z Warszawy (w której mieszkam) nad Narew, gdzie trochę zdradzam jogę pływając na wakeboardzie albo po prostu gapiąc się w słońce.