Strona intenetowa używa plików cookies w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Kliknij tutaj, żeby dowiedzieć się jaki jest cel używania cookies oraz jak zmienić ustawienia cookies w przeglądarce. Więcej informacji znajdą Państwo w zakładce Polityka Prywatności.

Rozumiem
Ciało - Odżywianie
11.05.2021

Bazylia, mięta, kolendra . Co poza smakiem kryją w sobie te popularne zioła?

Bazylia, mięta, kolendra. Co poza smakiem kryją w sobie te popularne zioła?
Zdjęcie Canva
Zdjęcie Canva

Świeże zioła działają niemal magicznie – wystarczy kilka listków, żeby zamienić nudną, jałową potrawę w aromatyczne danie. Smak to tylko jedna z wielu właściwości tych coraz popularniejszych wśród fanów kulinarnych eksperymentów roślin, dla których warto po nie sięgać każdego dnia. 

Rośliny wielozadaniowe 

Zioła to specyficzna grupa roślin, które ze względu na zawarte w nich substancje pomagają regulować metabolizm człowieka. Mają bardzo szerokie zastosowanie, a poza kuchnią używa się ich również w ziołolecznictwie czy aromaterapii. Na całym świecie wyróżniono ok. 2 500 gatunków roślin leczniczych, z czego w samej tylko Polsce można spotkać ok. 400. Ziołowe remedia, wykorzystywane przez zwolenników medycyny ludowej na całym świecie, mimo upływu lat i rozwoju przemysłu farmakologicznego nie tracą na popularności i co ważniejsze, na skuteczności. Chiny, Stany Zjednoczone, Indie, Nigeria i Światowa Organizacja Zdrowia zapewniają ogromne nakłady finansowe na badania nad rozwojem tej wycenianej dziś na ponad 60 miliardów dolarów gałęzi medycyny. Konsekwencje wzrostu popularności ziół są łatwo zauważalne dla zwykłych konsumentów. Każdy sezon przynosi nam nowinki w postaci superfoods, adaptogenów, roślinnych olejków eterycznych czy sadzonek z najdalszych zakątków świata, które warto zawsze mieć pod ręką. Chętnie testujemy je wszystkie, ale staramy się, aby nie przysłoniły one widoku tego, co już sprawdzone i łatwo dostępne. Dlatego dziś przyglądamy się właściwościom 3 świeżych ziół, które są najczęściej wykorzystywane  przez Polaków. 

Bazylia

Zdjęcie Canva

Roślina ta jest tradycyjnie uprawiana w Azji Południowej i Afryce. Szacuje się, że na całym świecie można spotkać aż 150 odmian bazylii, z czego najpopularniejsze to bazylia słodka, cytrynowa, cynamonowa, grecka i tajska. Wszystkie gatunki różnią się walorami smakowymi, ale łączy je potencjalne pozytywne działanie na zdrowie. Spożywana regularnie, bazylia może:

Zmniejszać ryzyko zachorowań na choroby autodegeneracyjne wywołane stresem,

Obniżać ciśnienie krwi,

Zmniejszać ryzyko zachorowań na raka,

Dodawać energii i poprawiać sprawność umysłową, kiedy jest wykorzystywana w aromaterapii,

Regulować gospodarkę cukrową,

Działać antydepresyjnie i ułatwiać zasypianie,

Zmniejszać napięcie emocjonalne,

Regulować prace układu trawiennego: przyśpieszać metabolizm, redukować zgagę i wzdęcia, pobudzać produkcję soków żołądkowych, poprawiać apetyt i łagodzić nudności.

Mięta

Zdjęcie Canva

Uwielbiana już w starożytnym Egipcie i Chinach, na popularności w Europie zaczęła zyskiwać wraz z rozwojem hodowli odmiany mięty pieprzowej w Anglii. Warto zakochać się w tej roślinie nie tylko ze względu na odświeżający aromat. Każdy listek to bogactwo substancji leczniczych, do których należą przed wszystkim mentol, flawonoidy, kwasy organiczne, sole mineralne, gorycze i garbniki. Wykorzystywana w naparach, sałatkach i sosach może być remedium na szereg problemów zdrowotnych:

Ma właściwości antybakteryjne i antywirusowe,

Wspomaga redukcję stresu,

Łagodzi objawy związane z syndromem jelita drażliwego, takie jak wzdęcia, zaburzenia rytmu wypróżniania czy skurcze brzucha,

Pobudza produkcję soków trawiennych i przyśpiesza metabolizm,

Działa rozkurczająco,

Używana do inhalacji łagodzi dolegliwości układu oddechowego, 

Łagodzi migreny. 

Kolendra

Zdjęcie Canva

Przyprawa ta przybyła do nas ze wschodniej części basenu Morza Śródziemnego i Bliskiego Wschodu. Jest ona źródłem żelaza, wapnia, potasu, fosforu i manganu, witamin takich jak A, C, K oraz witamin z grupy B, kwasu foliowego, błonnika oraz obniżającej poziom cholesterolu i wspomagającej pracę układu nerwowego niacyny. Ze względu na swój charakterystyczny, wyrazisty smak mocno polaryzuje miłośników zdrowego jedzenia. Warto dać jej jednak szansę, ponieważ jak pokazują badania spożywana regularnie może:

Wspomagać regulowanie poziomu cukru we krwi,

Redukować stany zapalne (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25148954/)

Działać rozkurczowo na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego, redukując wzdęcia,

Działać antybakteryjnie,

Wspomagać pracę układu limfatycznego i działać detoksykująca,

Jak zauważa Światowa Organizacja Zdrowia, zbliansowana, bazująca na wysokiej jakości świeżych składnikach dieta może mieć kluczowe znaczenie w poprawie jakości zdrowia populacji na całym świecie. Selekcjonując  produkty na półkach sklepowych warto zwrócić uwagę na ich składy, pochodzenie surowców i zawartość niepożądanych substancji. Wybór tych naturalnych to połowa sukcesu – aby w pełni skorzystać z ich prozdrowotnych właściwości, należy je też prawidłowo przechowywać. Kupujesz produkty bogate w antyoksydanty? Sprawdź, jak o nie zadbać. Nasze porady znajdziesz TUTAJ.

Monika Dąbrowska

Monika Dąbrowska

Odkąd pamiętam moje życie było związane z pracą nad ciałem – najpierw pływałam, potem grałam w siatkówkę, równolegle zakochałam się w nartach, a wreszcie trafiłam na jogę i przy niej pozostanę już na zawsze. To był mój pierwszy przemyślany krok w holistycznej pracy nad sobą. Po nim nastąpiły kolejne, odżywianie, świadoma pielęgnacja, praca nad emocjami, własnymi barierami i wiele innych. Gdzieś pośrodku tej drogi zrodził się pomysł na portal Twig.pl, który ma być inspiracją dla innych (i dla mnie) do wprowadzania dobrych praktyk w codzienności. Rozpoczynając ten projekt zostawiłam za sobą dotychczasowe życie zawodowe związane z marketingiem i reklamą i pracą w takich branżach jak moda i uroda. Na co dzień nie mogę żyć bez książki, filmu i teatru. Na mojej ścieżce edukacji pojawiła się nawet szkoła aktorska, pierwsza życiowa lekcja otwartości. Kolejne odebrałam podróżując. Coraz więcej miejsca w moim życiu zajmuje natura. Latem uciekam z Warszawy (w której mieszkam) nad Narew, gdzie trochę zdradzam jogę pływając na wakeboardzie albo po prostu gapiąc się w słońce.