Aby żyć zdrowo, podstawą prawidłowej diety powinny być warzywa i owoce. W obecnych czasach, kiedy pestycydy są stałym towarzyszem roślin, często nie mamy pewności, czy kupowane produkty są dla nas bezpieczne. Z tego powodu powstały dwa rankingi: Parszywa 12 i Czysta 15, które są systematycznie aktualizowane. Co znajduje się na tegorocznej liście? Sprawdzamy!
Owoce i warzywa różnią się podatnością na zanieczyszczenie toksynami. Są takie produkty, które dla bezpieczeństwa warto kupować w wersji „eko”. Od 2004 r. Agencja Żywności i Leków z USA bada żywność z tysięcy różnych próbek, a EWG (Environmental Working Group) publikuje coroczną listę warzyw i owoców najbardziej skażonych pestycydami – zwaną Parszywą lub Brudną 12 oraz listę produktów wolnych od pestycydów – Czysta 15. Pierwsze zestawienie to rośliny, które kumulują w sobie najwięcej substancji chemicznych, stosowanych do nawożenia. Drugi ranking to produkty odporne na zanieczyszczenia oraz takie, których uprawa nie przewiduje stosowania dużej ilości pestycydów.
Warto zaznaczyć, że oba rankingi tworzone są na podstawie badań przeprowadzanych w Stanach Zjednoczonych. W Europie stosuje się inne środki ochrony roślin, jednak stopień podatności poszczególnych warzyw i owoców na kumulowanie zanieczyszczeń uznaje się za uniwersalny.
Parszywa 12 – ranking 2021
Jeśli nie mamy dostępu do warzyw i owoców z tej listy ze sprawdzonych źródeł, lepiej ich unikać! Zanieczyszczenia w tych roślinach są bardzo niebezpieczne dla zdrowia, dlatego warto rozważyć ich zakup z ekologicznych upraw.
– Truskawki,
– Szpinak,
– Jarmuż, kapusta włoska i gorczyca,
– Nektarynki,
– Jabłka,
– Winogrona,
– Wiśnie,
– Brzoskiwnie,
– Gruszki,
– Papryka i ostra papryka,
– Seler naciowy,
– Pomidory.
Czysta 15 – ranking 2021
Oto lista warzyw i owoców najbardziej odpornych na pestycydy i nawozy sztuczne. Warto kupować je w wersji ekologicznej, ale dopuszczalne jest także pozyskiwanie ich ze standardowych upraw.
– Awokado,
– Kukurydza,
– Ananas,
– Cebula,
– Papaja,
– Groszek cukrowy,
– Bakłażan,
– Szparagi,
– Brokuły,
– Kapusta,
– Kiwi,
– Kalafior,
– Pieczarki,
– Melon miodowy,
– Melon kantalupa.
Wpływ pestycydów na organizm
Nie wszystkie substancje zostały jeszcze dokładnie zbadane, aby można było ocenić ich długotrwały wpływ na organizm ludzki. Istnieją jednak pewne dowody, jak chociażby raport Greenpeace „Negatywny wpływ pestycydów na zdrowie. Rosnący problem”. Z badania jasno wynika, że długotrwały kontakt z pestycydami (poprzez spożywanie produktów zawierających chemię lub podczas pracy w polu i ogrodzie) wiąże się ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia wielu groźnych chorób, m.in. nowotworów, zaburzeń układu hormonalnego, chorób neurodegeneracyjnych (np. choroby Parkinsona, Alzheimera) czy dysfunkcji układu immunologicznego.
Czy da się zmniejszyć szkodliwość produktów nieekologicznych?
Tak! Na szczęście sami mamy możliwość zminimalizowania toksyczności roślin, zakupionych z niesprawdzonego źródła. Oto nasze rady:
1. Dokładnie myj warzywa i owoce przed zjedzeniem. Precyzyjnego oczyszczenia wymagają zwłaszcza zagraniczne produkty, które spędzają długi czas w transporcie. Do mycia świetnie sprawdzi się specjalna szczotka z naturalnych włókien, która zmywa pestycydy. Więcej piszemy o tym TU.
2. Unikaj roślin z listy Parszywej Dwunastki, jeśli nie pozyskujesz ich ze sprawdzonych, ekologicznych upraw.
3. Dobrym sposobem jest także kąpiel roślin w wodzie z octem. Wystarczy wlać pół szklanki octu na litr wody, a następnie wypłukać w roztworze warzywa i owoce przez 2-3 minuty. Po tym zabiegu można przygotować kolejną kąpiel – do litra wody dodać 1 łyżkę sody kuchennej i płukać kolejne 2-3 minuty. Na koniec wystarczy opłukać rośliny w czystej wodzie i wytrzeć do sucha.
Znajomość Parszywej 12 i Czystej 15 zwiększa świadomość konsumenta. Dzięki temu sami możemy zdecydować, które produkty kupić w sklepie ekologicznym (lub wyhodować samemu), a na których możemy zaoszczędzić. Jeśli chcemy dbać o zdrowie, warto zapamiętać, które rośliny są bezpieczne, a na które trzeba uważać.