Strona intenetowa używa plików cookies w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Kliknij tutaj, żeby dowiedzieć się jaki jest cel używania cookies oraz jak zmienić ustawienia cookies w przeglądarce. Więcej informacji znajdą Państwo w zakładce Polityka Prywatności.

Rozumiem
Ciało - Odżywianie
06.09.2021

Brudna Dwunastka i Czysta Piętnastka, czyli ranking warzyw i owoców 2021.

Brudna Dwunastka i Czysta Piętnastka, czyli ranking warzyw i owoców 2021.
Zdjęcie Annie Spratt/ Unsplash
Zdjęcie Annie Spratt/ Unsplash

Aby żyć zdrowo, podstawą prawidłowej diety powinny być warzywa i owoce. W obecnych czasach, kiedy pestycydy są stałym towarzyszem roślin, często nie mamy pewności, czy kupowane produkty są dla nas bezpieczne. Z tego powodu powstały dwa rankingi: Parszywa 12 i Czysta 15, które są systematycznie aktualizowane. Co znajduje się na tegorocznej liście? Sprawdzamy! 

Owoce i warzywa różnią się podatnością na zanieczyszczenie toksynami. Są takie produkty, które dla bezpieczeństwa warto kupować w wersji „eko”. Od 2004 r. Agencja Żywności i Leków z USA bada żywność z tysięcy różnych próbek, a EWG (Environmental Working Group) publikuje coroczną listę warzyw i owoców najbardziej skażonych pestycydami – zwaną Parszywą lub Brudną 12 oraz listę produktów wolnych od pestycydów – Czysta 15. Pierwsze zestawienie to rośliny, które kumulują w sobie najwięcej substancji chemicznych, stosowanych do nawożenia. Drugi ranking to produkty odporne na zanieczyszczenia oraz takie, których uprawa nie przewiduje stosowania dużej ilości pestycydów. 

Warto zaznaczyć, że oba rankingi tworzone są na podstawie badań przeprowadzanych w Stanach Zjednoczonych. W Europie stosuje się inne środki ochrony roślin, jednak stopień podatności poszczególnych warzyw i owoców na kumulowanie zanieczyszczeń uznaje się za uniwersalny. 

Zdjęcie Dose Juice/ Unsplash

Parszywa 12 – ranking 2021 

Jeśli nie mamy dostępu do warzyw i owoców z tej listy ze sprawdzonych źródeł, lepiej ich unikać! Zanieczyszczenia w tych roślinach są bardzo niebezpieczne dla zdrowia, dlatego warto rozważyć ich zakup z ekologicznych upraw. 

Truskawki, 

Szpinak, 

Jarmuż, kapusta włoska i gorczyca, 

Nektarynki, 

Jabłka, 

Winogrona, 

Wiśnie, 

Brzoskiwnie, 

Gruszki, 

Papryka i ostra papryka,

Seler naciowy, 

Pomidory. 

Czysta 15 – ranking 2021 

Oto lista warzyw i owoców najbardziej odpornych na pestycydy i nawozy sztuczne. Warto kupować je w wersji ekologicznej, ale dopuszczalne jest także pozyskiwanie ich ze standardowych upraw. 

Awokado, 

Kukurydza, 

Ananas, 

Cebula, 

Papaja, 

Groszek cukrowy, 

Bakłażan, 

Szparagi, 

Brokuły, 

Kapusta, 

Kiwi, 

Kalafior, 

Pieczarki, 

Melon miodowy, 

Melon kantalupa. 

Zdjęcie Dose Juice/ Unsplash

Wpływ pestycydów na organizm 

Nie wszystkie substancje zostały jeszcze dokładnie zbadane, aby można było ocenić ich długotrwały wpływ na organizm ludzki. Istnieją jednak pewne dowody, jak chociażby raport Greenpeace „Negatywny wpływ pestycydów na zdrowie. Rosnący problem”. Z badania jasno wynika, że długotrwały kontakt z pestycydami (poprzez spożywanie produktów zawierających chemię lub podczas pracy w polu i ogrodzie) wiąże się ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia wielu groźnych chorób, m.in. nowotworów, zaburzeń układu hormonalnego, chorób neurodegeneracyjnych (np. choroby Parkinsona, Alzheimera) czy dysfunkcji układu immunologicznego. 

Czy da się zmniejszyć szkodliwość produktów nieekologicznych? 

Tak! Na szczęście sami mamy możliwość zminimalizowania toksyczności roślin, zakupionych z niesprawdzonego źródła. Oto nasze rady: 

1. Dokładnie myj warzywa i owoce przed zjedzeniem. Precyzyjnego oczyszczenia wymagają zwłaszcza zagraniczne produkty, które spędzają długi czas w transporcie. Do mycia świetnie sprawdzi się specjalna szczotka z naturalnych włókien, która zmywa pestycydy. Więcej piszemy o tym TU.

2. Unikaj roślin z listy Parszywej Dwunastki, jeśli nie pozyskujesz ich ze sprawdzonych, ekologicznych upraw. 

3. Dobrym sposobem jest także kąpiel roślin w wodzie z octem. Wystarczy wlać pół szklanki octu na litr wody, a następnie wypłukać w roztworze warzywa i owoce przez 2-3 minuty. Po tym zabiegu można przygotować kolejną kąpiel – do litra wody dodać 1 łyżkę sody kuchennej i płukać kolejne 2-3 minuty. Na koniec wystarczy opłukać rośliny w czystej wodzie i wytrzeć do sucha. 

Znajomość Parszywej 12 i Czystej 15 zwiększa świadomość konsumenta. Dzięki temu sami możemy zdecydować, które produkty kupić w sklepie ekologicznym (lub wyhodować samemu), a na których możemy zaoszczędzić. Jeśli chcemy dbać o zdrowie, warto zapamiętać, które rośliny są bezpieczne, a na które trzeba uważać. 

Patrycja Zwolińska

Patrycja Zwolińska

Odkąd zaczęłam podążać drogą zdrowia i większej świadomości moje życie obróciło się do góry nogami. Pokochałam stać na głowie, kiedy wszystko jest na właściwym miejscu – włącznie ze mną. Codziennie uczę się sztuki wdzięczności i zachwytu nad naturą, która nie ma sobie równych. Jest dla mnie najlepszym lekarstwem. Kocham górskie wędrówki w nieznane, ale także wpatrywanie się w piękno kwitnących bzów, chodzenie boso po trawie. Kocham po prostu być ze światem, nie przeciw niemu. Na postrzeganie samej siebie i świata wpłynęły znacznie joga i medytacja, które nieustannie uczą mnie pokory i dystansu. Pasjonuje mnie Ajurweda i Medycyna Chińska, które patrzą na człowieka holistycznie. Odkąd zostałam wegetarianką moją nową pasją stało się roślinne gotowanie – uczę się leczyć pożywieniem. Lubię obserwować niebo i wpatrywać się w gwiazdy, które dzięki astrologii bardziej rozumiem. Wracając na ziemię – jestem studentką dziennikarstwa, która ulgę znajduje w pisaniu. Jestem także marzycielką i wolną duszą, która stale szuka swojej ziemskiej ścieżki.