Gorąca, odżywcza miska rosołu, czyli sposób na przeziębienie w każdym polskim domu. Czy to tylko babciny sposób, czy faktycznie rosół może mieć pozytywny wpływ na nasz organizm? Okazuje się, że tak! Pod warunkiem, że zostanie prawidłowo przygotowany. Bulion kolagenowy na kościach, długo gotowany może działać świetnie na skórę czy jelita!
Czym jest bulion kolagenowy?
Bulion kolagenowy to nie do końca to samo co niedzielny rosół. Składniki na taki bulion oraz przygotowanie nieco się różnią. Do przygotowania bulionu oprócz warzyw i mięsa należy wykorzystać kości. Dzięki temu uwolnią się z nich: kolagen, aminokwasy i minerały, które nadadzą mu właściwości zdrowotnych. Kolejnym istotnym elementem jest długie gotowanie, przez co najmniej kilka godzin.
Jak przygotować bulion kolagenowy?
Przygotowanie bulionu nie jest trudne, jednak może okazać się czasochłonne. Dlatego warto przygotować większą porcję, którą potem możesz przechowywać w lodówce lub zamrozić.
Składniki:
– 3 kilogramy kości z mięsem ( możesz wykorzystać skrzydełka, korpus drobiowy, szyjki, kurze łapki, kolanko wieprzowe lub golonkę, mostek wieprzowy),
– włoszczyzna (4 marchewki, 3 pietruszki, 0,5 selera, 1 cebula),
– 3-3,5 litra wody,
– liść laurowy,
– ziele angielskie,
– ocet jabłkowy,
– sól himalajska.
Przygotowanie:
1. Kości myjemy i przekładamy do dużego garnka.
2. Dodajemy 3-3,5l wody oraz ocet.
3. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień na minimum i gotujemy jak najdłużej, co najmniej 6 h. Woda ma „pyrkać” nie wrzeć.
4. Na 2-3 godziny przed zakończeniem gotowania dodajemy warzywa/ włoszczyznę, przyprawy. Dodatki, które lubimy, aby nadać smak naszemu bulionowi.
5. Na sam koniec doprawiamy jeszcze solą i pieprzem.
6. Bulion studzimy, odcedzamy od kości i warzyw, przelewamy do garnka lub słoików. Prawidłowo przygotowany bulion kolagenowy po całkowitym przestudzeniu ma konsystencję galaretki.
Pamiętaj, aby wybierać składniki wysokiej jakości, najlepiej ekologiczne.
Właściwości zdrowotne rosołu kolagenowego
Składniki zawarte w bulionie kolagenowym i długie gotowanie sprawiają, że ma on właściwości zdrowotne. Szczególnie sprawdzi się w tych dolegliwościach jelitowych, wsparciu stawów czy zadbaniu o zdrowie skóry.
Bulion kolagenowy, a zdrowie jelit
Jednym z najważniejszych składników odżywczych bulionu jest żelatyna, która powstaje podczas długiego gotowania kości. Jest ona bogata w aminokwasy, takie jak glicyna czy prolina, które mają kluczowe znaczenie dla zdrowia jelit. Glicyna jest pomocna w regeneracji komórek wyściółki jelit i uszczelnianiu połączeń jelitowych. Dodatkowo ma działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające. Aminokwasy obecne w bulionie kolagenowym, zwłaszcza glutamina, wspierają zdrową mikroflorę jelitową i mogą pomóc w odbudowie populacji dobrych bakterii po antybiotykoterapii lub w stanach zapalnych jelit. Więcej o tym, jak wspierać jelita znajdziesz TU.
Bulion kolagenowy na skórę
Kolagen, jako jeden z głównych składników strukturalnych skóry, odpowiada za jej elastyczność, jędrność i nawilżenie. Odgrywa on również kluczową rolę w procesach regeneracyjnych skóry, w tym w gojeniu się ran i regeneracji uszkodzeń. Badania wykazały, że regularne spożywanie kolagenu, w tym tego zawartego w bulionie, może poprawiać elastyczność i nawilżenie skóry, a także przyspieszać jej zdolności regeneracyjne . TU znajdziesz więcej informacji o tym, jak suplementacja kolagenem wpływa na skórę!
Bulion kolagenowy na stawy
Kolagen jest podstawowym składnikiem kości, ścięgien i chrząstki stawowej, dlatego regularne spożywanie bulionu kolagenowego może mieć korzystny wpływ na zdrowie stawów. Związki zawarte w bulionie, takie jak np. glukozamina, kwas hialuronowy czy właśnie kolagen pełnią kluczową rolę w utrzymaniu elastyczności i wytrzymałości stawów.
Bulion kolagenowy to prosty, ale bardzo wartościowy napój, który może okazać się świetnym wsparciem w poprawie zdrowia. Dzięki zawartym w nim składnikom może wspierać pracę jelit, wpływać korzystnie na cerę, włosy czy stawy. Regularne spożywanie rosołu kolagenowego może przynieść Ci wiele korzyści!