Kiedy temperatura przekracza 20 stopni, zrzucamy z siebie ciepłe ubrania i szukamy sposobów na to, jak się ochłodzić. Latem lubimy przesiadywać w cieniu, brać zimne prysznice i jeść lody w ramach większości posiłków, bo przecież jest nam nieustannie zbyt gorąco. Dziś przestawiamy Wam alternatywne i równie skuteczne sposoby na to, jak ochłodzić się pożywnym jedzeniem, dodając sobie jednocześnie życiowej energii.
Zgodnie z założeniami ajurwedy, jedna z klasyfikacji jedzenia dzieli produkty na chłodzące i rozgrzewające. Bardzo często wybieramy je intuicyjnie, zimą gotując pełne aromatycznych przypraw zupy i gulasze, a latem chętniej sięgając po soczyste owoce. Jednak według zwolenników tego starohinduskiego systemu wiedzy medycznej o właściwościach produktów nie świadczy jedynie temperatura, w jakiej są przygotowywane i spożywane. Aby dać ciału odetchnąć od upałów:
Wybieraj produkty o dużej zawartości wody
Efekt rozgrzania lub ochłodzenia ciała nie dzieje się na talerzu, ale w jelicie. Dopiero kiedy spożywane przez nas jedzenie dotrze do tego odcinka przewodu pokarmowego, zaczynamy odczuwać zmianę w percepcji temperatury. Z założenia pokarmy, których główny składnik to woda, mają największe chłodzące właściwości. Odpowiednie nawilżenie organizmu jest podstawą jego ochłodzenia. Im więcej płynów spożywamy, tym lepiej funkcjonują wszystkie komórki naszego działa i mają mniejsze skłonności do „przegrzewania”. Picie i zjadanie odpowiedniej ilości płynów reguluje też proces wypacania, który również ma wpływ na utrzymanie optymalnej temperatury ciała.
Pamiętaj o elektrolitach
Kiedy nasze ciało się przegrzewa, automatycznie włącza wewnętrzny system chłodzenia w postaci wypacania. To naturalna i pożądana, chociaż nie zawsze lubiana przez nas reakcja organizmu. Należy jednak pamiętać, że aby zachować wewnętrzną równowagę, musimy uzupełniać płyny, które wytracamy przez skórę. Pot składa się nie tylko z wody, ale też elektrolitów, czyli jonów sodu, potasu, wapnia i magnezu i o spożywaniu ich też powinniśmy pamiętać w okresach wzmożonego przegrzewania organizmu.
Spożywaj posiłki w temperaturze pokojowej
W upalne dni najchętniej do wszystkich posiłków dodawalibyśmy kostki lodu dla natychmiastowego schłodzenia. Według ajurwedy jest to działanie, które może przynieść nam efekt odwrotny od pożądanego – zbyt zimny posiłek jest stresorem dla naszego układu pokarmowego. To jak terapia szokowa, która generuje natychmiastową reakcję obronną organizmu w postaci podwyższenia jego temperatury. Latem wybierajmy posiłki w temperaturze pokojowej, które ukoją ciało i będą łagodne dla układu pokarmowego.
Chłodząca lista zakupów
Owoce: arbuzy, melony, truskawki, borówki, banany, cytryny, limonki, pomarańcze, ananasy, grejfruty, kiwi
Warzywa: cukinie, pomidory, ogórki, zielone, liściaste warzywa, papryki, seler naciowy, bakłażany, pieczarki, szparagi
Napoje: woda kokosowa, lemoniada z cytryną bez cukru, woda ze szczyptą soli, zielona herbata
Zioła: mięta, pietruszka, nać selera
Warto pamiętać, że należy słuchać przede wszystkim potrzeb swojego ciała, które są definiowane nie tylko przez temperaturę i pory roku, ale również potrzeby zdrowotne i emocjonalne. Jeśli w upalny dzień czujemy, że nasze nerwy po ciężkim dniu może ukoić kubek gorącego kakao z ashwagandhą, nie odmawiajmy go sobie na siłę. Sezon letni z całym urodzajem świeżych warzyw, owoców i ziół stwarza idealne warunki do eksperymentowania nie tylko ze smakiem, ale i przyjemnością.
Inne zasady na gorący, letni dzień poznasz tu.