Zauważyłyście, jak cykl miesięczny wpływa na to, co i w jakich ilościach jemy? Jak bardzo posiłek potrafi wywołać emocjonalny dyskomfort lub wręcz przeciwnie, ukoić nerwy? Dzieje się tak m.in. dlatego, że jedzenie wpływa na naszą gospodarkę hormonalną i to od nas zależy, czy nasze posiłki będą naszym sojusznikiem, czy wrogiem w utrzymaniu jej w stanie równowagi.
Życie kobiety od najmłodszych lat warunkowane jest cyklem miesiączkowym. PMS, comiesięczne bóle, okres starania się o dziecko i ciąża, menopauza – to bardzo często prawdziwy rollercoaster emocjonalny, który o ile może być tematem żartów dla płci przeciwnej, dla nas nie jest powodem do śmiechu. Kiedy byłyśmy młodsze, wpływ jedzenia na nasze ciało ograniczał się przede wszystkim do tego, w jaki rozmiar spodni zmieścimy się po miesiącu jedzenia sałatek. Dzisiaj na szczęście rozumiemy, że wygląd to konsekwencja stanu naszego zdrowia, a to, co ląduje na naszych talerzach, ma wpływ na wiele przemian i reakcji zachodzących w naszych ciałach. Przedstawiamy kulinarny przewodnik po produktach, które pomogą trzymać nasze hormony w ryzach, a emocje i wygląd w rozkwicie.
Maca
To adaptogen, który może diametralnie wpłynąć na naszą gospodarkę hormonalną. Żeby w pełni odczuć jej działanie, trzeba dyscypliny i odrobiny czasu, ale warto podjąć próbę i wprowadzić ją do codziennej kulinarnej rutyny. Regularnie stosowana pomaga podwyższyć poziom estradiolu u kobiet w okresie menopauzy, łagodzi uderzenia gorąca, poprawia pamięć i koncentrację, ułatwia zasypianie, zwiększa libido i wpływa na poziom nawilżenia pochwy.
Więcej o adaptogenach przeczytasz tu.

Pestki dyni
To jedno z najbogatszych źródeł magnezu, zwanego też pierwiastkiem spokoju. Pomaga regulować on pracę układu nerwowego co szczególnie docenimy w okresie PMS.
Jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej jak jedzenie pestek dyni ( i innych nasion) wpływa na zmniejszenie bólów menstruacyjnych, zajrzyj do naszego artykułu tu.
Siemię lniane
Zawiera lignany, niezwykle cenne w regulowaniu gospodarki hormonalnej w okresie przed- i menopauzalnym. To fitoestrogeny będące naturalną alternatywą dla hormonalnej terapii zastępczej, mogące spowolnić i złagodzić objawy klimakterium. Pomogą też zmniejszyć odczuwalność objawów niskiego poziomu estrogenów takich jak przemęczenie czy uderzenia gorąca, u młodszych kobiet.
Borówki
To owoce o niskim indeksie glikemicznym. Utrzymanie cukru na stabilnym, niskim poziomie jest jednym z kluczowych elementów regulowania gospodarki hormonalnej, szczególnie u kobiet zmagających się z zespołem policystycznych jajników.

Kasza gryczana
Węglowodany często uważane są przez kobiety za największego wroga smukłej sylwetki. Wykluczenie ich z diety może prowadzić do hormonalnego rozchwiania, a w konsekwencji skutku odwrotnego do najbardziej pożądanego, czyli gwałtownego tycia. Warto jednak zwrócić uwagę na typ węglowodanów, które zjadamy. Hormony lubią się z tymi złożonymi, które znajdziemy w kaszach i ryżu. Są stabilnym źródłem energii, a do tego mają dużo błonnika regulującego pracę przewodu pokarmowego.
Oliwa z oliwek
Zdrowe tłuszcze pomagają normalizować produkcję kortyzolu i adrenaliny oraz spowalniają wchłanianie cukru. Łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia to bezdyskusyjny dodatek do każdej zdrowej sałatki.
Ziołowe herbaty
Jednym z najczęściej odczuwalnych skutków nierównowagi hormonalnej jest chroniczne zmęczenie. Sięgamy wtedy po kawę, tracąc rachubę, która to już filiżanka z kolei. Zawarta w niej kofeina może niestety podnosić poziom kortyzolu, a w konsekwencji powodować bezsenność, uczucie zdenerwowania oraz rozregulować pracę nadnerczy. Świetną alternatywą są napary ziołowe, herbata z żeńszenia lub chagi.

Jajka
Białko wpływa na wiele podstawowych procesów zachodzących w naszym ciele. Jego zbyt mała ilość może wpłynąć na produkcję dopaminy i serotoniny, co w konsekwencji odczujemy w postaci zwiększenia nerwowości, problemów z koncentracją czy bezsenności. Przy ich zakupie upewnij się, że pochodzą od szczęśliwej kury.
Jeśli interesuje Cię wpływ hormonów na skórę, to przeczytasz o tym tu.
Smoothie dla równowagi hormonalnej
Składniki:
- 350 ml mleka migdałowego
- ½ awokado
- ½ szklanki borówek
- 1 łyżeczka macy
- 1 łyżka masła z prażonych migdałów lub innego orzechowego
Sposób przygotowania: wszystkie składniki blendujemy do uzyskania gładkiej masy przez ok 30 sekund.