Strona intenetowa używa plików cookies w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Kliknij tutaj, żeby dowiedzieć się jaki jest cel używania cookies oraz jak zmienić ustawienia cookies w przeglądarce. Więcej informacji znajdą Państwo w zakładce Polityka Prywatności.

Rozumiem
Ciało - Odżywianie
23.08.2024

Czarna porzeczka, śliwki i nie tylko. Poznaj polskie superfoods sierpnia

Czarna porzeczka, śliwki i nie tylko. Poznaj polskie superfoods sierpnia
Zdjęcie Canva
Zdjęcie Canva

Końcówka sierpnia, czas kiedy lato zbliża się już ku końcowi. Skończył się już sezon na ukochane przez wszystkich truskawki, co nie oznacza jednak, że sierpień nie ma swoich sezonowych smakołyków. Na przełomie sierpnia i września w sklepach czy na rynku znajdziesz jeszcze mnóstwo świeżych, polskich superfoods! W tym artykule podpowiemy Ci, co warto teraz jeść, aby zadbać o swój organizm i przygotować go na przyjście zimniejszych miesięcy.

Czym są superfoods?

Superfoods to produkty, które cechują się wysoką zawartością cennych składników odżywczych takich jak witaminy, składniki mineralne, przeciwutleniacze czy błonnik. Są to naturalne “boostery”, które mogą wzbogacić Twój posiłek i nadać mu wiele korzystnych właściwości. Choć superfoods najczęściej kojarzą nam się z egzotycznymi i drogimi produktami, to w Polsce też mamy mnóstwo sezonowych i lokalnych produktów, które możemy nazywać superfoods. 

Polskie superfoods sierpnia

Lokalne, sezonowe owoce i warzywa mają jeszcze jedną dużą zaletę: świeżość! To właśnie świeże produkty mają najwięcej prozdrowotnych właściwości, dlatego warto wybrać się na lokalny rynek i zrobić porządne zakupy! Jakie polskie superfoods wybrać?

Czarna porzeczka

Czarna porzeczka to wprost witaminowa bomba. Jedna garść tych owoców pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Czarna porzeczka zawiera antyoksydanty, takie jak antocyjany czy polifenole, które wspomagają układ odpornościowy i mogą pomóc w ochronie przed chorobami serca. Sprawdzi się idealnie na wzmocnienie odporności przed jesiennymi chłodami. Warto wykorzystywać nie tylko same owoce, ale też liście, które wykazują działanie przeciwwirusowe, antyseptyczne czy przeciwnowotworowe. Owoce możesz wykorzystać do przygotowania domowych dżemów, soków czy syropów, a także jako dodatek do owsianki czy jogurtu. 

Zdjęcie Canva

Burak

Wszystkim dobrze znany burak jest prawdziwym polskim superfoods! Jest on bogaty w wiele cennych składników odżywczych, takich jak: błonnik, witamina C, kwas foliowy, żelazo czy magnez. Dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów, takich jak betanina czy cholina, burak ma silne działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Regularnie spożywany może przyczynić się obniżenia ciśnienia krwi, poprawy sprawności fizycznej, wyregulowania gospodarki żelazowej czy wsparcia zdrowia serca. Szczególnie prozdrowotne działanie ma zakwas z buraka, który warto przygotować samodzielnie! Nie jest to wcale trudne ani pracochłonne. TU znajdziesz przepis na zakwas z buraka i przeczytasz więcej o jego właściwościach.

Marchew

Choć mamy do niej dostęp przez większość roku, właśnie w sezonie letnim marchew ma najwięcej wartości odżywczych. Stanowi źródło witamin z grupy B, witaminy C oraz beta-karotenu. To właśnie z beta-karotenu nasz organizm syntezuje witaminę A, niezbędną dla prawidłowego widzenia, prawidłowej pracy układu nerwowego czy promiennego wyglądu skóry. W marchwi znajdziesz też specyficzny rodzaj błonnika, który może okazać się pomocny w bolesnych miesiączkach. Więcej na ten temat, przeczytasz TU. Dodatkowo zawarty w marchwi błonnik wspomaga prawidłową pracę jelit i regularne wypróżnianie. 

Śliwki

Śliwki to jedne z najbardziej charakterystycznych owoców sezonowych w Polsce, które osiągają pełnię smaku w sierpniu i wrześniu. Bogate w witaminy, minerały i przeciwutleniacze, śliwki nie tylko są przepyszne, ale także działają korzystnie na nasze zdrowie. Śliwki są prawdziwym superfoods dla osób z problemami jelitowymi, szczególnie tych zmagających się z zaparciami. Dzięki wysokiej zawartości błonnika rozpuszczalnego są nieocenionym wsparciem w łagodzeniu zaparć. Poprawiają perystaltykę jelit i karmią naszą mikroflorę. Związki fenolowe obecne w śliwkach działają jak naturalne środki przeczyszczające, dlatego świetnie sprawdzą się w poprawie funkcjonowania układu trawiennego. Szczególnie przydatne w zaparciach są śliwki suszone, jednak warto spożywać je również na świeżo. Możesz wykorzystać je np. do pieczonej owsianki, granoli czy samodzielnie wykonać powidła śliwkowe. 

Wykorzystanie sezonowych polskich superfoods to doskonały sposób na wzbogacenie naszej diety w prosty i tani sposób. Czarna porzeczka, buraki, marchew czy śliwki, to tylko kilka przykładów produktów, które możemy znaleźć teraz w ogródkach. Warto sięgać po nie regularnie, ciesząc się smakiem i korzyściami zdrowotnymi. 

Dominika Węgrzyn

Dominika Węgrzyn

Jestem dietetykiem, który interesuje się zdrowiem i dbaniem o swój dobrostan zarówno zawodowo jak i prywatnie. Wyznaje zasadę, że aby mieć siłę, energię na codzienne wyzwania trzeba podejść do swojego organizmu holistycznie. Interesuje się psychologią, tym jak nasz mózg wpływa na resztę ciała. Staram się łączyć te dwie dziedziny poprzez zgłębianie treści psychodietetycznych. Uwielbiam podróże, dzięki nim odkrywam nowe smaki, dowiaduję się nowych rzeczy o sobie. Uspokaja mnie gotowanie i jogowanie. Lubię rozwijać się poprzez czytanie książek, słuchanie podcastów czy oglądanie filmów. Kocham dowiadywać się nowych rzeczy, a odkąd mogę uczyć się dla siebie, sprawia mi to dużo więcej frajdy.