Strona intenetowa używa plików cookies w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Kliknij tutaj, żeby dowiedzieć się jaki jest cel używania cookies oraz jak zmienić ustawienia cookies w przeglądarce. Więcej informacji znajdą Państwo w zakładce Polityka Prywatności.

Rozumiem
Ciało - Trendy
29.05.2023

Czym jest kawa grzybowa i jakie ma korzyści zdrowotne?

Czym jest kawa grzybowa i jakie ma korzyści zdrowotne?
Zdjęcie Canva
Zdjęcie Canva

Kiedy dodasz do kawy odrobinę mleka owsianego, cynamonu lub kardamonu, zapewne nikt nie mrugnie okiem. Spróbuj jednak powiedzieć, że pijesz kawę z… grzybami, a gwarantujemy, że na wielu zrobi to wrażenie! Choć może wydawać się nieapetyczna, kawa grzybowa smakuje podobnie do tej zwykłej. Jest od niej też o wiele zdrowsza! 

Kawa grzybowa nie ma nic wspólnego z maczaniem pieczarek w kubku (nie zawiera też w sobie grzybów psychodelicznych). Jest zwykle wytwarzana ze sproszkowanej mieszanki mielonych grzybów i ziaren kawy. Coraz częściej można spotkać ją w sklepach ze zdrową żywnością, dlatego dziś przyglądamy się jej korzyściom zdrowotnym! Ale od początku… 

Czym jest kawa grzybowa? 

Wykorzystanie grzybów ze względu na ich korzyści odżywcze i zdrowotne wcale nie jest nową modą. Istnieje obszerna historia kulinarnych i leczniczych zastosowań grzybów, zwłaszcza w krajach azjatyckich, gdzie od tysięcy lat praktykuje się medycynę chińską. Współcześnie do sporządzania kawy grzybowej wykorzystuje się ekstrakty nie z grzybów kulinarnych, a z leczniczych – tzw. adaptogenów, które oddziałują wielokierunkowo na organizm. Do tych najpopularniejszych należą m.in.: 

Reishi (więcej piszemy o nich TU), 

Cordyceps

Lion’s Mane

Chaga.

Jeśli nie przepadasz za aromatami grzybów, mamy dobrą wiadomość – profil smakowy kawy grzybowej nie różni się znacznie od tej zwykłej! W dodatku, przewyższa ona tę drugą wartościami prozdrowotnymi. 

kawa grzybowa
Zdjęcie Canva

Jakie są właściwości zdrowotne kawy grzybowej? 

Jeśli zastanawiasz się, czy na pewno warto spróbować kawy grzybowej, przedstawiamy kilka naukowych powodów, które pomogą Ci w podjęciu decyzji. PS Jako redakcja jesteśmy nią zachwyceni! 

Posiada mniej kofeiny niż zwykła kawa 

Kofeina to substancja psychoaktywna, naturalnie występująca m.in. w ziarnach kawy i liściach herbaty. Istnieje wiele przesłanek zachęcających do zachowania ostrożności w jej spożywaniu, gdyż nadmiar prowadzi do wielu skutków ubocznych. W przypadku kawy grzybowej, ilość proszku grzybowego jest łączona z taką samą ilością ziaren kawy. Ponieważ proszek nie zawiera kofeiny, zmniejsza jej zawartość w produkcie końcowym o połowę w porównaniu ze zwykłą kawą! 

Wspiera pracę mózgu 

Zawarte w grzybach związki aktywne, takie jak hericeriny i erinaciny to związki o udowodnionym naukowo działaniu wspierającym funkcjonowanie neuronów. Zmniejszają gromadzenie się reaktywnych form tlenu (tzw. wolnych rodników) i powstawanie stresu oksydacyjnego, który wywołuje wiele szkód w organizmie. Ponadto, związki te wspierają regenerację neuronów, także po urazie mózgu. 

Działa antydepresyjnie 

Grzyby lecznicze zmniejszają uczucie niepokoju i łagodzą stan zapalny, który sprzyja powstawaniu depresji. Działają więc przeciwlękowo i przeciwdepresyjnie. Dodatkowo, dzięki wspomaganiu tworzenia się nowych neuronów, łagodzą zmiany poznawcze, charakterystyczne dla depresji. 

Wspiera odporność 

Kawa grzybowa obfituje w związki usprawniające funkcje odpornościowe. Aktywują one makrofagi i komórki NK, tzw. Natural Killers oraz powodują wzrost poziomu limfocytów T. To wystarczająco dobry powód na przerzucenie się na kawę z grzybami – dla zdrowia! 

kawa grzybowa
Zdjęcie Canva

Chroni przed chorobą Alzheimera 

Omówione wyżej działanie grzybów, takie jak np. wsparcie funkcjonowania neuronów, jest kluczowe w przypadku leczenia zmian pojawiających się w mózgu dotkniętym chorobą neurodegeneracyjną. Związki zawarte w grzybach leczniczych poprawiają zdolności poznawcze, zmniejszają stan zapalny mózgu, poprawiają pamięć, chronią komórki nerwowe przed szkodliwymi substancjami. 

Wspiera pracę serca 

Kawa grzybowa wykazuje potencjał leczniczy i profilaktyczny w chorobach układu sercowo-naczyniowego. Związki aktywne zawarte w grzybach przeciwdziałają nadciśnieniu, zmniejszają poziom tzw. złego cholesterolu (LDL), a zwiększają poziom tego dobrego, tzw. HDL oraz hamują agregację płytek krwi, co daje efekt przeciwzakrzepowy. Niesamowity potencjał ukryty w każdym łyku kawy z grzybami… To jak, dasz się skusić? 

Zainteresował Cię temat adaptogenów? Więcej piszemy o nich TU.

Patrycja Zwolińska

Patrycja Zwolińska

Odkąd zaczęłam podążać drogą zdrowia i większej świadomości moje życie obróciło się do góry nogami. Pokochałam stać na głowie, kiedy wszystko jest na właściwym miejscu – włącznie ze mną. Codziennie uczę się sztuki wdzięczności i zachwytu nad naturą, która nie ma sobie równych. Jest dla mnie najlepszym lekarstwem. Kocham górskie wędrówki w nieznane, ale także wpatrywanie się w piękno kwitnących bzów, chodzenie boso po trawie. Kocham po prostu być ze światem, nie przeciw niemu. Na postrzeganie samej siebie i świata wpłynęły znacznie joga i medytacja, które nieustannie uczą mnie pokory i dystansu. Pasjonuje mnie Ajurweda i Medycyna Chińska, które patrzą na człowieka holistycznie. Odkąd zostałam wegetarianką moją nową pasją stało się roślinne gotowanie – uczę się leczyć pożywieniem. Lubię obserwować niebo i wpatrywać się w gwiazdy, które dzięki astrologii bardziej rozumiem. Wracając na ziemię – jestem studentką dziennikarstwa, która ulgę znajduje w pisaniu. Jestem także marzycielką i wolną duszą, która stale szuka swojej ziemskiej ścieżki.