Dieta, która wzmacnia odporność i pozwala na pozbycie się toksyn z organizmu. Oparta na orkiszu, owocach i warzywach, czyli tym, co dała Mama Ziemia. Hildegardowy program zdrowia opiera się na sześciu złotych regułach życia, których pierwsza brzmi: właściwie jeść i pić. Dieta Św. Hildegardy, co się właściwie kryje pod tą nazwą?
Hildegarda z Bingen to jedna z najbardziej znanych zielarek w historii świata. Była średniowieczną mniszką, filozofką, uzdrowicielką, mistyczką, a przekładając na dzisiejsze czasy, kobietą sukcesu. Żyła ponad 80 lat, co na tamte czasy było niebywałym cudem. Być może zawdzięczała to swojemu podejściu do zdrowia i świata natury.
W swoich książkach pisała o zasadach życiowych, które mogą zapewnić człowiekowi równowagę, witalność i zdrowie. Inspirowała się naukami Hipokratesa, zwracała uwagę na wewnętrzne dążenie do osiągnięcia harmonii między ciałem a duchem. Priorytetowo traktowała profilaktykę i leki oparte na roślinach. Uważała, że nie ma chorób nieuleczalnych, gdyż na każdą z nich jest remedium w naturze. Wierzyła, że jej metoda żywieniowa pozwala człowiekowi czuć się nasyconym, odżywionym i oczyszczonym. Przekonuje się o tym coraz więcej współczesnych badaczy.
Sześć złotych reguł życia
Hildegarda wyróżniła kilka zasad, których stosowanie sprawia, że ciało otrzymuje wszystko, co niezbędne do zachowania zdrowia i dobrego samopoczucia, a w przypadku choroby – do jej zlikwidowania. Oto one:
1. Twoja żywność jest pierwszym lekarstwem, sposobem na zdrowe życie. W odpowiednim jedzeniu i piciu możesz znaleźć leczniczą moc.
2. W celu utrzymania i odzyskania zdrowia stosuj w pierwszej kolejności środki lecznicze pochodzenia naturalnego.
3. Dbaj o dobrej jakości sen. Niech będzie w równowadze z wystarczającą ilością ruchu i ćwiczeń.
4. Zwracaj uwagę na rozsądną równowagę pomiędzy pracą a odpoczynkiem.
5. Oczyść ciało z toksyn poprzez kąpiele, saunę oraz zabiegi odtruwające.
6. Bądź życzliwy, pełen duchowej radości i przyjaźni dla świata.
Dieta Św. Hildegardy = harmonia i odżywienie
Stosowanie diety św. Hildegardy nie wiąże się z ryzykiem niedoboru lub nadmiaru składników odżywczych i mineralnych (jak to ma miejsce w wielu innych dietach). Średniowieczny plan żywieniowy czerpie w odpowiednich proporcjach ze wszystkich kategorii produktów spożywczych: z orkiszu, z owoców i warzyw, z mleka i produktów mlecznych, z mięsa i produktów mięsnych.
Hildegarda radziła, aby orkisz był podstawą każdego głównego posiłku, a przetwory mleczne i mięso traktować jako uzupełnienie jadłospisu. Ze wszystkich produktów odżywczych uważała tylko trzy w stu procentach za wartościowe (będące środkami odżywczymi i leczniczymi): orkisz, kasztany jadalne i koper włoski.
Dieta Św. Hildegardy = naturalna żywność
Jako dobry dietetyk Św. Hildegarda nie zalecała standardowych diet. Wiedziała, że to, co jest dobre dla jednej osoby, niekoniecznie jest korzystne dla drugiej. Opowiadała się za spersonalizowanym planem żywieniowym, odpowiednim dla stanu zdrowia, wieku i pór roku. Hildegarda kochała naturę i to, czym się dzieli. Wśród pokarmów przez nią zalecanych były przede wszystkim te, które pochodzą z ziemi.
Dieta Św. Hildegardy nazywana jest też dietą orkiszową. To wszystko dlatego, że jej podstawą jest orkisz (odrębna forma pszenicy, dużo zdrowsza). Według Hildegardy „orkisz jest najlepszym ze wszystkich zbóż. Ogrzewa, odżywia, wzmacnia i jest łagodniejszym od innych ziaren. Daje człowiekowi mocne mięśnie i zdrową krew, szczęśliwy umysł i pogodną duszę”. Zboże to jest bogate w cenne, jednonasycone kwasy tłuszczowe i aminokwasy egzogenne, a zawartość biopierwiastków jest w nim wyższa niż w innych. Oczywiście nie chodzi o jedzenie surowych ziaren. Warto sięgać po produkty orkiszowe, takie jak pieczywo, płatki, makaron.
Hildegarda polecała spożywanie kasztanów jadalnych jako remedium na wszelkie dolegliwości. Ze względu na zawartość składników odżywczych i zgromadzoną energię słoneczną zapewniają odbudowanie siły i odporności. Faworytem Hildegardy był też koper włoski. Uniwersalnym środek wspomagający trawienie, przynosi ulgę po błędach dietetycznych. Zapewnia dobre samopoczucie, przyjemny zapach ciała i świeży oddech. Jeden litr naparu z kopru jest lepszy, niż chemiczny dezodorant!
Wskazówki dobrego zdrowia
Hildegarda zawsze podkreślała ogromne znaczenie innych czynników, nie tylko tych związanych stricte z jedzeniem. Oto kilka z nich:
– posiłki należy jeść w spokojnej, przyjaznej atmosferze,
– mięso powinno pochodzić od zwierząt, które jedzą trawę i siano,
– pierwszy posiłek powinien być ciepły, aby ułatwić funkcjonowanie żołądka przez resztę dnia,
– krótka drzemka w południe jest zdrowa,
– ciesz się naturą, wybierając się na spacer po wieczornym posiłku.
Pamiętaj, że jesteś tym, co jesz. Czy dieta wpływa na Twoje DNA dowiesz się TU?