Lubimy rano zrobić dla siebie coś naprawdę dobrego. Coś, co sprawi, że pobudzą się zmysły, poprawi nastrój, wzmocni ciało. Dlatego istotnym elementem naszego codziennego self-care jest pyszne i pożywne śniadanie. W okresach wzmożonego wysiłku stawiamy na odżywcze owsianki, dodając do nich dodatki pomagające zwalczać stany zapalne.
Co to jest stan zapalny?
Kiedy do naszego ciała dostanie się wirus, bakteria czy ciało obce, chociażby takie jak drzazga czy piasek po niefortunnym wypadku powodującym pęknięcie skóry, organizm zareaguje stanem zapalnym. To naturalna reakcja układu odpornościowego, mająca na celu unicestwienie czynnika powodującego uszkodzenie lub osłabienie tkanek i powrót do równowagi fizjologicznej. Aktywują się mediatory reakcji zapalnej, rozpoczyna się migracja leukocytów i innych komórek mających na celu obronę organizmu i krok po kroku osłabia się działanie patogenów – tak baaaardzo skrótowo można opisać proces powstawania i wygasania zapalenia. Przewlekłe stany zapalne mogą być przyczyną wielu chorób chorób cywilizacyjnych i autoimmunologicznych, generować chroniczny ból i wzmagać działanie wolnych rodników. Dieta antyzapalna jest najprostszą, ale bardzo skuteczną bronią dla organizmu, wspomagającą walkę ze stanami zapalnymi. Nie jest ona związana z określonym reżimem dietetycznym, raczej bazuje na włączaniu do codziennych posiłków jak największej ilości określonych produktów o potwierdzonym działaniu antyzapalnym. Jeśli chcesz mieć pewność, że każdego dnia wspomagasz swój układ odpornościowy, zacznij działać już od śniadania.
Dodatki do owsianki o wielkiej mocy
O korzyściach samej owsianki przeczytasz TU, a dziś mamy dla Ciebie listę 5 składników, które sprawią, że będzie ona jeszcze smaczniejsza, a stany zapalne stracą na sile:
Kurkuma
Wiemy, że ta silnie barwiąca przyprawa kojarzy się przede wszystkim z daniami wytrawnymi: rozgrzewającymi curry czy zimowymi zupami, ale świetnie sprawdzi się również na zimno i na słodko! Nasza ulubiona owsiankowa propozycja z udziałem antyzapalnej kurkumy mającej silne działanie antybakteryjne, antyoksydacyjne, oczyszczające, przeciwzapalne, przeciwwirusowe i przeciwnowotworowe zawiera też pól tartego jabłka, łyżkę syropu klonowego, szczyptę cynamonu, łyżkę rodzynek i łyżkę siekanych orzechów włoskich. Wszystkie składniki dodaj do ugotowanej porcji ciepłej owsianki lub wymieszaj z mlekiem i płatkami i pozostaw na noc w lodówce, a rano ciesz się kurkumowym bircherem.
Więcej o kurkumowych darach, czyli złotym mleku i paście z kurkumy przeczytasz TU.
Açai
Jak wynika z badań, jagody palmy brazylijskiej to nie tylko atrakcyjne wizualnie kolorowe dodatki do owsianki, ale też recepta na stan zapalny. Każda porcja to bogactwo antocyjanów, fitofenoli i innych składników aktywnych o niezwykle silnym działaniu antyzapalnym i przeciwutleniającym. Pamiętaj, że antyoksydanty nie lubią się z wysokimi temperaturami, więc jeśli masz ochotę na ciepłą owsiankę, dodaj jagody w całości, pulpie lub w proszku dopiero po ugotowaniu płatków.
Nasiona Chia
Dodaj łyżeczkę tych niepozornych ziarenek do masy owsiankowej, a Twój stan zapalny straci na sile. Jest to możliwe dzięki wysokiej zawartości kwasu kawowego i alfa-linolenowego, które wykazują silne działanie antyzapalne. Jeśli nie lubisz lekko żelowej konsystencji nasionek, potraktuj je jako jeden z toppingów do owsianki i posyp nimi inne ulubione dodatki.
Awokado
Nie, to nie jest propozycja owsianki na wytrawnie. Ten kremowy owoc świetnie sprawdzi się jako główny składnik kremu czekoladowego, który zamieni Twoje śniadanie w pożywny, zwalczający stany zapalne deser. Zblenduj dojrzałe awokado, dojrzałego banana, łyżkę kakao, łyżkę mleka roślinnego i łyżkę syropu klonowego na gładki, jednolity krem i dodawaj do owsianki jako alternatywę dla masła orzechowego lub gotowych, pełnych oleju palmowego i białego cukru kremów czekoladowych. Zawarte w awokado karotenoidy i kwasy tłuszczowe mają silne działanie antyzapalne, a dodatkowo poprawiają pracę mózgu i serca.
Melon
W oczekiwaniu na lato przygotuj egzotyczną owsiankę na zimno. Melon, będący bogatym źródłem antyoksydantów, potasu, błonnika, witamin A i C oraz kwasu foliowego, wspomoże redukuje stanów zapalnych oraz nawodni organizm, bo w aż 90% składa się z wody. Świetnie sprawdzi się w towarzystwie prażonych wiórków kokosowych, lekko skropiony sokiem z limonki.
Jeśli na samą myśl o tych dodatkach nabierasz apetytu na śniadanie, ale wolisz omijać płatki owsiane szerokim łukiem, mamy dla Ciebie bezglutenowe i niskocukrowe alternatywy! Nasze 3 propozycje nie-owsiankowhych śniadań na słodko, które również możesz zamienić w posiłki zwalczające stany zapalne, znajdziesz TUTAJ.