Sezon na lody uważamy za otwarty! Lody wegańskie, idealnie kremowe, przepyszne, a przy okazji wyjątkowo pożywne. Jak to możliwe? Wszystko dzięki odpowiedniemu doborowi składników. Sprawdzamy, co w przepisach na te ukochane, wiosenno-letnie desery powinno znaleźć się bezdyskusyjnie.
Dla kogo lody wegańskie?
15 miliardów ton. Tyle lodów zjadamy każdego roku. W samych tylko Stanach Zjednoczonych w aż 87% domów lody zawsze trzymane są na podorędziu w zamrażarce, z czego aż 33% opakowań zawiera ten deser o smaku waniliowym. Mimo że na rynku pojawia się coraz więcej innowacyjnych smaków lodów, zawierających kawałki sernika, cookie dough czy bezy, konsumenci na całym świecie są przede wszystkim tradycjonalistami: poza wanilią na listach bestsellerów niezmiennie plasują się czekolada i truskawka. Odpływając delikatnie w kierunku generalizacji można powiedzieć, że lody jeść chcą wszyscy. Ale czy to na pewno deser dla każdego? Niekoniecznie. Tradycyjne lody są pyszne, ale dla niektórych z nas mogą być wyzwaniem ze względu na:
Laktozę: Bazą tradycyjnych lodów jest mleko i / lub śmietanka. Obydwa te składniki zawierają laktozę. Laktoza, znana również jako cukier mleczny, jest naturalnym cukrem występującym w mleku ssaków, w tym ludzi. Jest to disacharyd zbudowany z dwóch cukrów prostych: glukozy i galaktozy. Laktoza jest głównym składnikiem węglowodanowym w mleku ssaków i odgrywa istotną rolę w odżywianiu niemowląt i małych dzieci. Aby móc wchłonąć laktozę, organizm musi posiadać odpowiedni enzym zwany laktazą, który rozkłada laktozę na te dwie proste cukry. Jednak niektóre osoby mogą cierpieć na nietolerancję laktozy, co oznacza, że ich organizm ma trudności w trawieniu tego cukru, co może prowadzić do różnych objawów, takich jak bóle brzucha, wzdęcia i biegunka.
Wysoki indeks glikemiczny: Indeks glikemiczny (IG) odnosi się do szybkości, z jaką po spożyciu pokarmu poziom glukozy we krwi wzrasta. Lody tradycyjne często mają wysoki indeks glikemiczny ze względu na zawartość cukru i prostych węglowodanów, które są łatwo przyswajalne przez organizm. Wysoki indeks glikemiczny może być szkodliwy dla osób, które mają problemy z kontrolą poziomu cukru we krwi, takich jak osoby z cukrzycą typu 2.
Składniki pochodzenia zwierzęcego: Tradycyjne lody zawierają składniki pochodzenia zwierzęcego, takie jak mleko, śmietanka, jaja i inne produkty mleczne. Dla osób, które nie spożywają produktów pochodzenia zwierzęcego z powodów zdrowotnych, środowiskowych i/ lub etycznych, deser ten, mimo że pyszny, z pewnością nie wpasuje się w ulubione menu.

Co zatem pozostaje tym, którzy nie mogą lub nie chcą jeść lodów tradycyjnych? Lody wegańskie! Są wytwarzane bez użycia składników pochodzenia zwierzęcego, takich jak mleko, śmietanka, jaja i inne produkty mleczne. Zamiast tego, są one przygotowywane na bazie mleka roślinnego czy śmietanki kokosowej. Tego typu składy są w pełni bezpieczne dla osób z nietolerancją na laktozę, mogą być lepszym wyborem dla tych, którzy zwracają uwagę na indeks glikemiczny (tutaj jednak polecamy zawsze zweryfikować skład, bo „wegańskie” nie musi być jednoznaczne z „bez cukru”!) czy całkowicie wykluczają ze swojej diety składniki odzwierzęce. Dodatkowo, rosnąca świadomość ekologiczna i planowanie swoich zakupów przez prymat tego, jak wybierane produkty wpływają na środowisko naturalne, również przyczynia się do tego, że lody wegańskie stają się coraz bardziej popularne.
Lody wegańskie – co warto do nich dodawać?
Chociaż lody wegańskie znajdują się w portfolio coraz większej ilości popularnych marek, my jesteśmy fanami również tych przygotowywanych w domu. To szybka, prosta i często dużo tańsza niż ta sklepowa opcja na zaspokojenie wszelkich smakowych zachcianek, a dzięki pełnej kontroli składników na dodatkowy zastrzyk substancji odżywczych. Co zatem warto wrzucić do blendera, aby lody wegańskie były pyszne i pożywne? Oto nasze typy:
Mrożone awokado Lodowa baza z awokado to świetna opcja dla tych, którzy ze względu na dbanie o poziom cukru starają się unikać jedzenia bananów, czyli najpopularniejszego składnika domowych lodów wegańskich. Dzięki swojej kremowej konsystencji awokado sprawi, że nasz deser będzie wyjątkowo bogaty i gęsty (polecamy łączyć go z kakao w celu uzyskania najbardziej satysfakcjonujących lodów czekoladowych!). Awokado to też masa składników odżywczych: jest bogate w jednonienasycone i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, zwłaszcza kwas oleinowy, jest doskonałym źródłem błonnika, który pomaga w regulacji trawienia, utrzymaniu zdrowej wagi oraz zapobieganiu problemom z układem pokarmowym, takim jak zaparcia oraz dostarcza wielu witamin, w tym witaminy K, C, E, B6 i folianów. Witamina K jest ważna dla zdrowia kości i krzepnięcia krwi, witamina C wspiera układ odpornościowy, witamina E działa jako przeciwutleniacz, a witamina B6 jest niezbędna dla optymalizacji metabolizmu.
Mrożone mango Lubisz sorbety? Postaw zatem na orzeźwienie płynące z prawdziwych owoców! Mango ma słodki i soczysty smak oraz ultrakremową konsystencję po zmiksowaniu, a ponadto dodaje intensywnego koloru i aromatu do lodów, co czyni je ucztą dla wszystkich zmysłów. A co z wartościami odżywczymi? Na tym polu mango też ma bardzo dużo do zaoferowania: jest bogate w witaminy, minerały i przeciwutleniacze, takie jak witamina C, witamina A, witamina E, potas i błonnik. Te składniki pomagają wzmocnić układ odpornościowy, wspierają zdrowie skóry i wzrok, oraz mogą pomagać w regulacji trawienia.

Śmietanka kokosowa Jeśli sorbety są dla Ciebie zbyt mało treściwe, koniecznie przygotuj swoje lody wegańskie na bazie śmietanki kokosowej, czyli po prostu tej zwartej części mleka kokosowego z puszki. Śmietanka kokosowa ma naturalnie kremową teksturę, co sprawia, że jest idealnym zamiennikiem tradycyjnej śmietanki do produkcji lodów, dodając im aksamitności i puszystości, bo świetnie się ubija. Śmietanka kokosowa ma też naturalnie słodki, intensywny smak, dzięki czemu nie wymaga dosładzania lodów zbyt dużą ilością syropów czy owoców. Ponadto zawiera zdrowe kwasy tłuszczowe, w tym kwas laurynowy, który pozytywnie wpływa na zdrowie serca i układu odpornościowego oraz może zawierać przeciwutleniacze, które pomagają w zwalczaniu wolnych rodników i chronią komórki przed stresem oksydacyjnym, co może pomóc w zapobieganiu chorobom i starzeniu się organizmu.
Masło orzechowe Szukasz deserów, które nie zrujnują Twojego planu treningowego? Lody wegańskie z dodatkiem masła orzechowego to jest to! Masło orzechowe jest bogatym źródłem białka roślinnego, co może pomóc w zaspokojeniu zapotrzebowania na ten składnik odżywczy, szczególnie dla osób na diecie wegańskiej, które intensywnie ćwiczą. Masło orzechowe zawiera także witaminy i minerały, takie jak witamina E, magnez, fosfor, żelazo i potas, które są ważne nie tylko dla zdrowia, ale i dobrego samopoczucia.
Batat Warzywo w lodach? I to jakie przepyszne! Bataty mają naturalnie słodki smak i kremową teksturę po ugotowaniu na parze i zamrożeniu (po całkowitym ostygnięciu!), co sprawia, że idealnie nadają się do tworzenia kremowych lodów o delikatnym smaku. Są bogatym źródłem witamin, minerałów i błonnika, w tym witaminy A, witaminy C, potasu i przeciwutleniaczy. Dodając bataty do lodów, można wzbogacić ich wartość odżywczą. Świetnie łączą się z orzechami, wanilią, cynamonem oraz dodającą orzeźwienia świeża mięta i na pewno wejdą na listę ulubionych deserów wszystkich tych, którzy naprawdę kochają słodki smak.
Kochasz słodycze, ale niekoniecznie lody? Skorzystaj z naszych porad na to, co warto trzymać w kuchennej szafce, żeby zrobić pyszny i pożywny deser o każdej porze dnia. Znajdziesz je TU.