Strona intenetowa używa plików cookies w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Kliknij tutaj, żeby dowiedzieć się jaki jest cel używania cookies oraz jak zmienić ustawienia cookies w przeglądarce. Więcej informacji znajdą Państwo w zakładce Polityka Prywatności.

Rozumiem
Ciało - Odżywianie
21.04.2023

Duża moc w małym rozmiarze. Poznaj rodzaje kiełków i sprawdź, które z nich są najzdrowsze

Duża moc w małym rozmiarze. Poznaj rodzaje kiełków i sprawdź, które z nich są najzdrowsze
Zdjęcie Canva
Zdjęcie Canva

Ich rosnąca popularność wynika z pozytywnego wpływu na zdrowie. Jako redakcja kiełkujemy regularnie, zarówno w zimie i w lecie! W końcu kiełki to życie, tkwi w nich ogromna moc zdrowia. Chcesz znać rodzaje kiełków? Przedstawiamy naszych kiełkowych faworytów, którzy potrafią zrobić wiele dobrego dla organizmu! 

Kiełki są jednym z najprostszych i najtańszych sposobów na wyhodowanie własnej prozdrowotnej żywności. Kiełkować może każdy, zarówno szczęśliwy mieszkaniec wsi, jak i miasta. Wystarczy słoik (lub specjalna kiełkownica), nasiona i woda! Jedyne, o czym musisz pamiętać, to o codziennym płukaniu nasion.  

Kiełki to budzące się nasiona do życia. Co ciekawe, ich skład jest znacznie bogatszy w witaminy, minerały i inne substancje odżywcze niż suchych nasion i dojrzałych warzyw! Dodawaj je garściami do sałatek, kanapek, zup, past, naleśników. Są nie tylko zdrowym, ale także zdobiącym talerz dodatkiem! 

Więcej o ich zdrowotnych właściwościach piszemy TU.

Zrób to sam: rodzaje kiełków 

Wybór nasion do kiełkowania jest tak duży, że na pewno znajdziesz coś dla siebie! Niektóre z nich mają bardzo delikatny smak, np. lucerna, koniczyna, inne są nieco bardziej wyraziste, np. rzodkiewka. Do kiełkowania używa się suszonych roślin strączkowych, nasion i niektórych warzyw i ziaren zbóż. Do najpopularniejszych należą m.in. kiełki fasoli mung, soczewicy, lucerny, brokuła, rzodkiewki, słonecznika. W kiełkowaniu ogranicza nas tylko kreatywność, bowiem można eksperymentować z różnymi roślinami, np. burakami, komosą, czy fasolą adzuki. 

PS. Zachęcamy do korzystania z nasion organicznych, które nie są skażone herbicydami i pestycydami. 

rodzaje kiełków
Zdjęcie Canva

Które kiełki są najzdrowsze? 

Nie da się odpowiedzieć na to pytanie, bowiem wszystkie rodzaje kiełków są wyjątkowe na swój indywidualny sposób! W każdym z nich znajdziesz bogactwo cennych substancji odżywczych. Przedstawiamy naszych faworytów: 

Kiełki brokuła 

Są pikantne w smaku, doskonale nadają się do sałatek i kanapek. Zyskały uznanie w świecie nauki dzięki dużej zawartości związków bioaktywnych, w tym polifenoli, glukozynolanów, minerałów (np. magnez, selen, cynk, potas) i witamin (np. witamina A, C, E, witaminy z grupy B), których stężenie jest wyższe niż u dorosłej rośliny. Dzięki nim kiełki brokuła wykazują działanie m.in. przeciwzapalne, przeciwcukrzycowe, przeciwutleniające, a nawet… przeciwnowotworowe! Za to ostatnie odpowiedzialny jest sulfofran, który wspiera także zdrowie psychiczne. Przypisuje mu się działanie ochronne przed niektórymi chorobami mózgu, w tym chorobą Alheimera i Parkinsona. 

Kiełki lucerny 

Te z kolei są szczególnie polecane dla wspierania zdrowia kobiet! Ich fitoestrogenne właściwości skutecznie łagodzą zaburzenia miesiączkowania i ograniczają krwawienia menstruacyjne. Z kolei w okresie menopauzy są pomocne w zmniejszaniu uderzeń gorąca i wahań nastroju. Dzięki bogatej zawartości minerałów, w tym magnezu, wapnia i żelaza, przeciwdziałają również osteoporozie. Regularna konsumpcja kiełków lucerny ma też dobroczynny wpływ na metabolizm – odgrywa ważną rolę w walce z otyłością i miażdżycą! 

Kiełki fasoli mung 

Doskonałe jako dodatek do warzywnych dań stir-fry! Nie dość, że wykazują niezwykle cenne właściwości dla zdrowia, to jeszcze są wyjątkowo smaczne! Są używane od lat nawet w medycynie ajurwedyjskiej. Kiełki mung są jednym z najlepszych pokarmów pomagających w odchudzaniu! Bogate w składniki odżywcze, ale posiadają znikomą ilość kalorii, co oznacza, że można się nimi często zajadać. Dodatkowo, zawierają dużą ilość błonnika, który sprzyja zdrowiu jelit. Związki występujące w kiełkach mung wykazują aktywność antyoksydacyjną, a więc spowalniają procesy starzenia organizmu i zwalczają stany zapalne. Niektóre badania sugerują też właściwości usprawniające pracę układu sercowo-naczyniowego i wspierające odporność. 

rodzaje kiełków
Zdjęcie Canva

Kiełki rzodkiewki 

To chyba jedne z bardziej znanych roślin kiełkujących, zwłaszcza w marketach. Kiełki rzodkiewki posiadają łagodny pieprzowy smak, podobny do dojrzałej rośliny. Są pełne prozdrowotnych substancji odżywczych, dzięki którym wspierają organizm w dbaniu o zdrowie. Zawierają duże ilości kwasu foliowego, który pozytywnie oddziałuje na układ sercowo-naczyniowy. Podobnie jak w przypadku brokuła, w kiełkach rzodkiewki także znajdują się substancje o potencjale antynowotworowym (to wspólna cecha warzyw kapustnych).  Dodatkowo, kiełki te są bogate w witaminę C, dlatego też wspierają odporność i poprawiają kondycję skóry. 

Patrycja Zwolińska

Patrycja Zwolińska

Odkąd zaczęłam podążać drogą zdrowia i większej świadomości moje życie obróciło się do góry nogami. Pokochałam stać na głowie, kiedy wszystko jest na właściwym miejscu – włącznie ze mną. Codziennie uczę się sztuki wdzięczności i zachwytu nad naturą, która nie ma sobie równych. Jest dla mnie najlepszym lekarstwem. Kocham górskie wędrówki w nieznane, ale także wpatrywanie się w piękno kwitnących bzów, chodzenie boso po trawie. Kocham po prostu być ze światem, nie przeciw niemu. Na postrzeganie samej siebie i świata wpłynęły znacznie joga i medytacja, które nieustannie uczą mnie pokory i dystansu. Pasjonuje mnie Ajurweda i Medycyna Chińska, które patrzą na człowieka holistycznie. Odkąd zostałam wegetarianką moją nową pasją stało się roślinne gotowanie – uczę się leczyć pożywieniem. Lubię obserwować niebo i wpatrywać się w gwiazdy, które dzięki astrologii bardziej rozumiem. Wracając na ziemię – jestem studentką dziennikarstwa, która ulgę znajduje w pisaniu. Jestem także marzycielką i wolną duszą, która stale szuka swojej ziemskiej ścieżki.