Strona intenetowa używa plików cookies w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Kliknij tutaj, żeby dowiedzieć się jaki jest cel używania cookies oraz jak zmienić ustawienia cookies w przeglądarce. Więcej informacji znajdą Państwo w zakładce Polityka Prywatności.

Rozumiem
Ciało - Odżywianie
27.11.2020

Glutation, król antyoksydantów. Jak zadbać o jego prawidłowy poziom?

Glutation, król antyoksydantów. Jak zadbać o jego prawidłowy poziom?
Zdjęcie Canva
Zdjęcie Canva

Toksyny zawarte w jedzeniu, powietrzu, kosmetykach, resztki przemian metabolicznych, hormony… Lista tego, z czego nasz organizm musi się regularnie oczyszczać, jest naprawdę długa, a nawet bardzo zdrowy tryb życia nie jest w stanie jej skrócić do 0. Dlatego tak ważne jest, aby zapewnić ciału wysokie stężenie antyoksydantów, narzędzia pozwalającego na eliminację wszelkich niepożądanych złogów. Dziś przyglądamy się działaniu tego, który znajduje się na szczycie listy najskuteczniejszych z nich. 

Moc oczyszczania 

Antyoksydanty, zwane inaczej przeciwutleniaczami, to powstające w procesie oddychania komórkowego związki chemiczne chroniące ciało przed szkodliwym działaniem wolnych rodników (więcej piszemy o nich TU): spowalniają proces starzenia, zmniejszają ryzyko zapadania na niektóre choroby, wspierają system immunologiczny, poprawiają jakość skóry, włosów i paznokci i pozwalają szybciej stanąć na nogi w starciu z przeziębieniem lub uciążliwym kacem. Możemy podzielić je na dwie kategorie: endogenne, czyli te, które organizm wytwarza samodzielnie oraz egzogenne, które muszą być mu dostarczone wraz z pożywieniem lub w drodze suplementacji.  Glutation, przez wielu specjalistów nazywany królem antyoksydantów, jest naturalnie wytwarzany przez ciało ludzkie, a wraz z odpowiednio wyselekcjonowanymi produktami spożywczymi możemy dostarczyć mu prekursorów niezbędnych do jego produkcji. 

Zdjęcie Canva

Właściwości glutationu 

Glutation jest trójpeptydem złożonym z trzech aminokwasów: kwasu glutaminowego, glicyny, oraz cysteiny. W ludzkim organizmie jako jedyny antyutleniacz występuje wewnątrz komórek, gdzie dochodzi do jego syntezy i  koncentruje się głównie w wątrobie, organie odpowiedzialnym m.in. za oczyszczanie krwi. Odbywająca się dzięki niemu detoksykacja chroni komórki, tkanki i narządy w całym organizmie przed zaburzeniami i chorobami. Jego działanie ma bardzo szerokie spectrum:

– Wspieranie naprawy DNA,

– Eliminację toksyn, 

– Niedopuszczanie do powstawania stresu oksydacyjnego poprzez eliminację wolnych rodników, 

– Wspomaganie procesów enzymatycznych, 

Zmniejszanie objawów autyzmu,

– Wspomaganie utrzymania dobrego nastroju i redukowanie uczucia rozdrażnienia oraz objawów depresji i melancholii,

Wspomaganie prawidłowej pracy wątroby

– Wspieranie regeneracji innych przeciwutleniaczy, takich jak witamina C i E,

Zmniejszanie produkcji cytokin zapalnych, odpowiedzialnych za wywoływanie stanów zapalnych w organizmie,

– Wspomaganie pracy leukocytów, wchodzących w skład układu odpornościowego, 

– Możliwe potencjalne spowalnianie rozwoju chorób autoimmunologicznych,

– Rozkładanie rtęci i innych metali ciężkich. 

Zdjęcie Canva

Jak zadbać o jego odpowiedni poziom?

Wraz z wiekiem oraz pod wpływem czynników takich jak: przewlekły stres,  nieprawidłowa dieta, regularna ekspozycja na działanie substancji toksycznych, zanieczyszczenia z powietrza, jedzenia i kosmetyków, nadużywanie papierosów i  alkoholu, ilość glutationu w organizmie spada. Aby zwiększyć jego poziom oraz skuteczność należy:

1. Przyjmować pokarmy bogate w witaminę C,  podnoszącą jego poziom we krwi oraz w komórkach układu odpornościowego. Znajdziesz ją w czerwonej papryce, truskawkach, natce pietruszki, brokułach i porzeczkach.

2. Przyjmować pokarmy bogate w witaminę E, podnoszącej jego poziom wewnątrz komórek. Znajdziesz ją w pestkach dyni i słonecznika, migdałach, pestkach winogron, kaszy oraz orzechach włoskich. 

3. Przyjmować pokarmy bogate w siarkę. Znajdziesz ją w cebuli,  czosnku, chrzanie, brokułach, rzodkiewce, grochu i kapuście. 

4. Zadbać o stan wątroby, w której glutation jest rozkładany. Warto zredukować ilość wypijanego alkoholu, a do diety włączyć zakwas z buraków i olej z ostropestu plamistego.

5. Spożywać pokarmy bogate w selen, takie jak orzechy brazylijskie, tuńczyk, łosoś, jaja kurze i grzyby.

6. Zadbać o jakość snu i włączenie do codziennej rutyny praktyk relaksacyjnych. Ograniczyć ilość wypalanych papierosów.

7. Zwiększyć poziom aktywności fizycznej. 

Zdjęcie Canva

Badania pokazują, że suplementacja doustna glutationu ma niską skuteczność, ponieważ jest on słabo wchłaniany przez organizm. Dzieję się tak dlatego, że ten związek chemiczny rozkładany jest w wątrobie, do której przyjęty w formie tabletki musiałby dotrzeć przed trafieniem do krwioobiegu.  Nie zaleca się również przyjmowania suplementów glutationu w okresie ciąży lub karmienia piersią. Warto zatem po prostu postawić na zdrową, zbilansowaną dietę, która poza prekursorami wspierającymi produkcję tego związku chemicznego dostarczy nam masę innych antyoksydantów, witamin i składników mineralnych. 

Monika Dąbrowska

Monika Dąbrowska

Odkąd pamiętam moje życie było związane z pracą nad ciałem – najpierw pływałam, potem grałam w siatkówkę, równolegle zakochałam się w nartach, a wreszcie trafiłam na jogę i przy niej pozostanę już na zawsze. To był mój pierwszy przemyślany krok w holistycznej pracy nad sobą. Po nim nastąpiły kolejne, odżywianie, świadoma pielęgnacja, praca nad emocjami, własnymi barierami i wiele innych. Gdzieś pośrodku tej drogi zrodził się pomysł na portal Twig.pl, który ma być inspiracją dla innych (i dla mnie) do wprowadzania dobrych praktyk w codzienności. Rozpoczynając ten projekt zostawiłam za sobą dotychczasowe życie zawodowe związane z marketingiem i reklamą i pracą w takich branżach jak moda i uroda. Na co dzień nie mogę żyć bez książki, filmu i teatru. Na mojej ścieżce edukacji pojawiła się nawet szkoła aktorska, pierwsza życiowa lekcja otwartości. Kolejne odebrałam podróżując. Coraz więcej miejsca w moim życiu zajmuje natura. Latem uciekam z Warszawy (w której mieszkam) nad Narew, gdzie trochę zdradzam jogę pływając na wakeboardzie albo po prostu gapiąc się w słońce.