Toksyny zawarte w jedzeniu, powietrzu, kosmetykach, resztki przemian metabolicznych, hormony… Lista tego, z czego nasz organizm musi się regularnie oczyszczać, jest naprawdę długa, a nawet bardzo zdrowy tryb życia nie jest w stanie jej skrócić do 0. Dlatego tak ważne jest, aby zapewnić ciału wysokie stężenie antyoksydantów, narzędzia pozwalającego na eliminację wszelkich niepożądanych złogów. Dziś przyglądamy się działaniu tego, który znajduje się na szczycie listy najskuteczniejszych z nich.
Moc oczyszczania
Antyoksydanty, zwane inaczej przeciwutleniaczami, to powstające w procesie oddychania komórkowego związki chemiczne chroniące ciało przed szkodliwym działaniem wolnych rodników (więcej piszemy o nich TU): spowalniają proces starzenia, zmniejszają ryzyko zapadania na niektóre choroby, wspierają system immunologiczny, poprawiają jakość skóry, włosów i paznokci i pozwalają szybciej stanąć na nogi w starciu z przeziębieniem lub uciążliwym kacem. Możemy podzielić je na dwie kategorie: endogenne, czyli te, które organizm wytwarza samodzielnie oraz egzogenne, które muszą być mu dostarczone wraz z pożywieniem lub w drodze suplementacji. Glutation, przez wielu specjalistów nazywany królem antyoksydantów, jest naturalnie wytwarzany przez ciało ludzkie, a wraz z odpowiednio wyselekcjonowanymi produktami spożywczymi możemy dostarczyć mu prekursorów niezbędnych do jego produkcji.
Właściwości glutationu
Glutation jest trójpeptydem złożonym z trzech aminokwasów: kwasu glutaminowego, glicyny, oraz cysteiny. W ludzkim organizmie jako jedyny antyutleniacz występuje wewnątrz komórek, gdzie dochodzi do jego syntezy i koncentruje się głównie w wątrobie, organie odpowiedzialnym m.in. za oczyszczanie krwi. Odbywająca się dzięki niemu detoksykacja chroni komórki, tkanki i narządy w całym organizmie przed zaburzeniami i chorobami. Jego działanie ma bardzo szerokie spectrum:
– Wspieranie naprawy DNA,
– Eliminację toksyn,
– Niedopuszczanie do powstawania stresu oksydacyjnego poprzez eliminację wolnych rodników,
– Wspomaganie procesów enzymatycznych,
– Zmniejszanie objawów autyzmu,
– Wspomaganie utrzymania dobrego nastroju i redukowanie uczucia rozdrażnienia oraz objawów depresji i melancholii,
– Wspomaganie prawidłowej pracy wątroby
– Wspieranie regeneracji innych przeciwutleniaczy, takich jak witamina C i E,
– Zmniejszanie produkcji cytokin zapalnych, odpowiedzialnych za wywoływanie stanów zapalnych w organizmie,
– Wspomaganie pracy leukocytów, wchodzących w skład układu odpornościowego,
– Możliwe potencjalne spowalnianie rozwoju chorób autoimmunologicznych,
– Rozkładanie rtęci i innych metali ciężkich.
Jak zadbać o jego odpowiedni poziom?
Wraz z wiekiem oraz pod wpływem czynników takich jak: przewlekły stres, nieprawidłowa dieta, regularna ekspozycja na działanie substancji toksycznych, zanieczyszczenia z powietrza, jedzenia i kosmetyków, nadużywanie papierosów i alkoholu, ilość glutationu w organizmie spada. Aby zwiększyć jego poziom oraz skuteczność należy:
1. Przyjmować pokarmy bogate w witaminę C, podnoszącą jego poziom we krwi oraz w komórkach układu odpornościowego. Znajdziesz ją w czerwonej papryce, truskawkach, natce pietruszki, brokułach i porzeczkach.
2. Przyjmować pokarmy bogate w witaminę E, podnoszącej jego poziom wewnątrz komórek. Znajdziesz ją w pestkach dyni i słonecznika, migdałach, pestkach winogron, kaszy oraz orzechach włoskich.
3. Przyjmować pokarmy bogate w siarkę. Znajdziesz ją w cebuli, czosnku, chrzanie, brokułach, rzodkiewce, grochu i kapuście.
4. Zadbać o stan wątroby, w której glutation jest rozkładany. Warto zredukować ilość wypijanego alkoholu, a do diety włączyć zakwas z buraków i olej z ostropestu plamistego.
5. Spożywać pokarmy bogate w selen, takie jak orzechy brazylijskie, tuńczyk, łosoś, jaja kurze i grzyby.
6. Zadbać o jakość snu i włączenie do codziennej rutyny praktyk relaksacyjnych. Ograniczyć ilość wypalanych papierosów.
7. Zwiększyć poziom aktywności fizycznej.
Badania pokazują, że suplementacja doustna glutationu ma niską skuteczność, ponieważ jest on słabo wchłaniany przez organizm. Dzieję się tak dlatego, że ten związek chemiczny rozkładany jest w wątrobie, do której przyjęty w formie tabletki musiałby dotrzeć przed trafieniem do krwioobiegu. Nie zaleca się również przyjmowania suplementów glutationu w okresie ciąży lub karmienia piersią. Warto zatem po prostu postawić na zdrową, zbilansowaną dietę, która poza prekursorami wspierającymi produkcję tego związku chemicznego dostarczy nam masę innych antyoksydantów, witamin i składników mineralnych.