Strona intenetowa używa plików cookies w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Kliknij tutaj, żeby dowiedzieć się jaki jest cel używania cookies oraz jak zmienić ustawienia cookies w przeglądarce. Więcej informacji znajdą Państwo w zakładce Polityka Prywatności.

Rozumiem
Ciało - Odżywianie
07.12.2022

Gotowanie przyjazne rachunkom, czyli jak nie zbankrutować tej zimy

Gotowanie przyjazne rachunkom, czyli jak nie zbankrutować tej zimy
Zdjęcie Carlos Fernandez/ Unsplash
Zdjęcie Carlos Fernandez/ Unsplash

Ceny zużycia energii idą w górę, a wraz z nimi skaczą emocje za każdym razem, kiedy trzeba zapłacić comiesięczne rachunki. Aby nie przekraczać budżetów, ale jednocześnie korzystać z kulinarnych przyjemności, szukamy sposobów na to, aby generować oszczędności w kuchni. Oto nasze sprawdzone patenty na tanie lub tańsze, ale równie pyszne gotowanie. 

Misja tanie gotowanie, czyli jak oszczędzać w kuchni? 

Podwyżki rachunków za zużycie gazu i prądu w wysokości od kilkudziesięciu do kilkuset złotych stały się normą na przestrzeni ostatniego roku. Niepewność związana z tym, na co i na jak długo wystarczą pozostające na niezmienionym poziomie pensje to niestety również coś, do czego zdążyliśmy się przyzwyczaić. Nie powiemy „nie martw się”, bo martwią się już w zasadzie wszyscy, tym bardziej, że do wyższych rachunków trzeba dołożyć jeszcze podwyżki cen produktów spożywczych. Jak pokazują statystyki:

Ponad 50% Polaków wydaje na jedzenie od 500 do 1000 złotych na osobę miesięcznie,

Ok. 30% Polaków zamieszkujących największe polskie miasta wydaje na jedzenie od 1001 do 2000 złotych na osobę miesięcznie, 

Ok. 14% Polaków wydaje na jedzenie  mniej niż 500 złotych na osobę miesięcznie.

 tanie gotowanie
Zdjęcie Gelmis Bartulis/ Unsplash

Zamiast tego będziemy zachęcać Cię do dbania o siebie, również jedzeniem, w duchu przyjaznym domowemu budżetowi. Oto, co możesz zrobić, żeby zminimalizować koszt comiesięcznych rachunków bez utraty radości z przygotowywania i przyjemności ze spożywania posiłków: 

Gotowanie na parze zamiast pieczenia

Gotowanie na parze jest nie tylko jednym ze zdrowszych, ale i najszybszych sposobów na przetwarzanie żywności. A im krótszy czas gotowania, tym mniejsze zużycie energii i niższe rachunki. Co więcej, podczas gotowania na parze, które odbywa się w relatywnie niskiej temperaturze, składniki odżywcze zawarte w warzywach są lepiej zachowane,  sole mineralne nie rozpuszczają się, a potrawy są dużo lżej strawne niż np. te smażone na głębokim tłuszczu.

Jeden składnik, wiele dań

Jeśli już odpalisz piekarnik na dłuższe gotowanie, nie rób tego do upieczenia tylko kilku ziemniaków. Zaplanuj swoje menu tak, aby wykorzystać dany produkt w jak największej ilości dań, oszczędzając nie tylko czas, ale i ponowne przetwarzanie produktów. W ramach eksperymentu polecamy upiec dużą ilość dyni hokkaido i wykorzystać ją do zupy- kremu, zimowego smoothie na ciepło (nasz ukochany przepis na dyniowe smoothie-latte zostawiliśmy dla Ciebie TU), puree w ramach alternatywy do tego ziemniaczanego i nadzienia do słodkiej tarty na surowym spodzie. 

Dania jednogarnkowe

Zaletą dań jednogarnkowych jest to, że można je przygotować i odgrzewać szybko bez generowania niepotrzebnego bałaganu. Zupy, gulasze, potrawki – siekaj, mieszaj, doprawiaj i gotuj w jednym garnku, minimalizując koszty gazu czy prądu. Świetnym przykładem pysznego, sycącego i jednogarnkowego dania jest kitchari. Ta ajurwedyjska potrawa ma właściwości oczyszczające i wzmacniające cały organizm. Idealnie sprawdzi się na jesienno- zimowe obiady i kolacje. Nasz niezawodny przepis na aromatyczne kitchari znajdziesz TU.

Tanie gotowanie = korzystanie z tańszych składników

Postaw na proste, ale pyszne rozwiązania. Zamiast wydawać krocie na egzotyczne, wieloskładnikowe przepisy, nie komplikuj swojego jadłospisu. Wybieraj podstawowe, sezonowe, nieprzetworzone produkty – niech one staną się bazą tego, co jesz. Nie bój się jednak nudy. Z marchewki, jednego z najtańszych warzyw dostępnych przez cały rok, możesz zrobić pyszny dip do burgerów, frytki, ciasto i jesienną owsiankę z dodatkiem cynamonu. Nie wierzysz, że podstawowe produkty można przetransformować w bardziej wyszukane dania? Koniecznie sprawdź nasz cykl „W roli głównej” (np. ten z burakiem TU), w którym prezentujemy przepisy na danie na słodko, wytrawnie i desery bazujące na 1 i tym samym produkcie.

 tanie gotowanie
Zdjęcie Heather Ford/ Unsplash

Mrożenie

Nie marnuj żywności! Zamiast pozwolić, żeby cokolwiek z Twojej lodówki wylądowało w koszu, mroź. Jeśli wiesz, że czegoś nie wykorzystasz przed końcem daty ważności albo przygotujesz za dużą porcję dania, którego nie zjesz w ciągu kilku dni, zachowaj to na później. Zarówno resztki z obiadu, pieczywo, jak i warzywa i nawet ciasta, możesz zamrozić. Więcej pomysłów na to, jak marnować mniej jedzenia, znajdziesz TU.

Odpowiednie przechowywanie

To, w jaki sposób przechowujesz jedzenie wpływa na zachowanie świeżości i zwiększenie przydatności produktów spożywczych. Zarówno resztki posiłków, jak i paczkowane produkty, które zostały otwarte, powinny być przechowywane w szczelnie zamkniętych pojemnikach lub owinięte folią spożywczą, aby nie rozwinęła się w nich pleśń i bakterie. Zainwestuj w szklane słoiki, a jeśli używasz plastikowych opakowań wielokrotnego użytku, upewnij się, że wybierasz ten bezpieczny dla zdrowia. O tym, których warto unikać, więcej przeczytasz TU.

Kiedy zadbasz już o nakarmienie ciała, pomyśl o pokarmie dla ducha. Jak może wyglądać przepis na szczęśliwe życie? Składniki zdradzamy TU.

Monika Dąbrowska

Monika Dąbrowska

Odkąd pamiętam moje życie było związane z pracą nad ciałem – najpierw pływałam, potem grałam w siatkówkę, równolegle zakochałam się w nartach, a wreszcie trafiłam na jogę i przy niej pozostanę już na zawsze. To był mój pierwszy przemyślany krok w holistycznej pracy nad sobą. Po nim nastąpiły kolejne, odżywianie, świadoma pielęgnacja, praca nad emocjami, własnymi barierami i wiele innych. Gdzieś pośrodku tej drogi zrodził się pomysł na portal Twig.pl, który ma być inspiracją dla innych (i dla mnie) do wprowadzania dobrych praktyk w codzienności. Rozpoczynając ten projekt zostawiłam za sobą dotychczasowe życie zawodowe związane z marketingiem i reklamą i pracą w takich branżach jak moda i uroda. Na co dzień nie mogę żyć bez książki, filmu i teatru. Na mojej ścieżce edukacji pojawiła się nawet szkoła aktorska, pierwsza życiowa lekcja otwartości. Kolejne odebrałam podróżując. Coraz więcej miejsca w moim życiu zajmuje natura. Latem uciekam z Warszawy (w której mieszkam) nad Narew, gdzie trochę zdradzam jogę pływając na wakeboardzie albo po prostu gapiąc się w słońce.

Podobne artykuły