Reishi to znane od wieków grzyby o właściwościach adaptogennych, wywodzące się z naturalnej medycyny Wschodu. W Azji uważane są za lekarstwo na każdą dolegliwość, stąd ich określenie jako „roślina nieśmiertelności”. Stosuje się je w celu wzmocnienia sił organizmu, adaptacji do ciężkich warunków, a nawet wsparcia walki z nowotworami. Sprawdźmy więc, co mówi o nich nauka!
Polska nazwa „lakownica żółtawa” odnosi się do japońskiego reishi, a chińskiego Ling Zhi („zioło o duchowej mocy”). To orientalne grzyby o imponującej historii stosowania, znane w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej ponad 4 tysiące lat temu. Już wtedy uznawano je za magiczne, a ich posiadaczem chciał być każdy król. Były zarezerwowane nawet dla chińskiego cesarza, stąd ich przydomek „grzyb cesarski”. W naturze obrastają drzewa liściaste Dalekiego Wschodu, jednak występują bardzo rzadko. Do dziś wykonuje się z reishi talizmany, których zadaniem jest ochrona przed chorobami i nieszczęściami.
W słynnym herbarium Shennong Ben Cao Jing zaliczano je do tzw. „ziół wyższych”, o wyjątkowo silnych i wszechstronnych właściwościach zdrowotnych. Reishi to grzyby o właściwościach adaptogennych, a więc posiadające naturalne ekstrakty, mające korzyści farmaceutyczne. Dzięki zawartości witamin i minerałów stanowią bardzo silny antyoksydant, pełni funkcję równoważenia i regulowania pracy organizmu. Prozdrowotne właściwości tych grzybów są od lat potwierdzane wynikami badań naukowych. W jakich dolegliwościach mogą okazać się pomocne?
Wsparcie układu odpornościowego
Grzyby reishi posiadają zdolność do naturalnego podwyższania odporności organizmu. Tradycyjnie wykorzystuje się je w leczeniu infekcji wirusowych (także ciężkich odmian grypy, jak np. ptasia grypa) oraz innych chorób układu oddechowego, np. astmy. Warto je spożywać podczas okresu jesienno-zimowego oraz w trakcie chemioterapii, gdy organizm jest mocno osłabiony.
Działanie antynowotworowe
Dzięki wzmocnieniu funkcjonowania układu odpornościowego, grzyb cesarski pomaga w walce z chorobami nowotworowymi. W przypadku stosowania radio- lub chemioterapii, suplementacja reishi znacznie ogranicza skutki uboczne (np. zmęczenie, wypadanie włosów) oraz zapobiega nawrotom choroby i przerzutom. W Japonii został on już oficjalnie uznany jako roślina lecznicza wspomagająca terapię raka!
Ukłon w stronę serca
Przyjmowanie reishi redukuje nadciśnienie, obniża cholesterol i zawartość cukru we krwi. Dawkowany profilaktycznie może zapobiec rozwinięciu się chorób serca i zawałom. Te grzyby nieśmiertelności przeciwdziałają negatywnym skutkom współczesnego trybu życia (chroniczny stres i zmęczenie, brak ruchu, zanieczyszczenie powietrza i żywności), poprawiają ogólny stan zdrowia.
Eliksir młodości
Badania potwierdzają, że wielocukry zawarte w reishi wykazują zdolność obniżania produkcji wolnych rodników, co tłumaczy ich ważną rolę w zapobieganiu procesom starzenia się organizmu. Grzyby te chronią komórki przed uszkodzeniem, redukują stres oksydacyjny i zwiększają witalność organizmu. Dawniej reishi były ulubionym panaceum na wszelkie dolegliwości związane ze starzeniem się wśród arystokracji.
Sprzymierzeniec mózgu
Suplementacja reishi wspomaga tworzenie nowych neuronów, poprawia „ostrość umysłu”, pamięć i koncentrację. Grzyby te wykazują szerokie działanie we wsparciu pracy komórek nerwowych i zmniejszeniu uszkodzenia mózgu występującego w chorobie Alzheimera.
Na uspokojenie
Reishi sprawdzają się też w przypadku problemów z relaksacją i zasypianiem. Poprawiają jakość snu (zwiększają całkowity czas snu i wydłużają czas trwania fazy REM), działają uspokajająco. Wykazują aktywność podobną do leków o działaniu nasennym i przeciwlękowym. Pierwsze efekty widać już po ok. 10-15 dniach zażywania, kiedy to znacząco poprawia się jakość nocnego relaksu.
Detoksykacja organizmu
Składniki aktywne reishi przyspieszają przemiany metaboliczne substancji toksycznych występujących w wątrobie. Wykazują też działanie detoksykacyjne w przypadku innych elementów organizmu, jak np. nerki, układ limfatyczny.
Bezpieczne stosowanie
Grzyby reishi charakteryzują się drzewnym posmakiem i zapachem, a najczęściej przyjmuje się je w formie naparu, ekstraktu lub kapsułek. W Tradycyjnej Medycynie Chińskiej uznaje się je za „rośliny boskie”, których cechą charakterystyczną jest brak toksyczności, nawet w przypadku długotrwałego stosowania. Warto jednak pamiętać, że kluczem do zdrowia jest umiar!
Reishi nie powinny zażywać osoby z niskim ciśnieniem, kobiety w ciąży i karmiące. Nie należy ich także stosować na co najmniej 2 tygodnie przed i po zabiegach chirurgicznych. W sytuacji przyjmowania stałych leków i problemów zdrowotnych, należy skonsultować się z lekarzem.
Zainteresował Cię ten temat? Więcej o adaptogenach piszemy TU.