Strona intenetowa używa plików cookies w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Kliknij tutaj, żeby dowiedzieć się jaki jest cel używania cookies oraz jak zmienić ustawienia cookies w przeglądarce. Więcej informacji znajdą Państwo w zakładce Polityka Prywatności.

Rozumiem
Ciało - Trendy
30.12.2021

Grzyby reishi, rośliny na każdą dolegliwość

Grzyby reishi, rośliny na każdą dolegliwość
Zdjęcie Canva
Zdjęcie Canva

Reishi to znane od wieków grzyby o właściwościach adaptogennych, wywodzące się z naturalnej medycyny Wschodu. W Azji uważane są za lekarstwo na każdą dolegliwość, stąd ich określenie jako „roślina nieśmiertelności”. Stosuje się je w celu wzmocnienia sił organizmu, adaptacji do ciężkich warunków, a nawet wsparcia walki z nowotworami. Sprawdźmy więc, co mówi o nich nauka! 

Polska nazwa „lakownica żółtawa” odnosi się do japońskiego reishi, a chińskiego Ling Zhi („zioło o duchowej mocy”). To orientalne grzyby o imponującej historii stosowania, znane w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej  ponad 4 tysiące lat temu. Już wtedy uznawano je za magiczne, a ich posiadaczem chciał być każdy król. Były zarezerwowane nawet dla chińskiego cesarza, stąd ich przydomek „grzyb cesarski”. W naturze obrastają drzewa liściaste Dalekiego Wschodu, jednak występują bardzo rzadko. Do dziś wykonuje się z reishi talizmany, których zadaniem jest ochrona przed chorobami i nieszczęściami. 

W słynnym herbarium Shennong Ben Cao Jing zaliczano je do tzw. „ziół wyższych”, o wyjątkowo silnych i wszechstronnych właściwościach zdrowotnych. Reishi to grzyby o właściwościach adaptogennych, a więc posiadające naturalne ekstrakty, mające korzyści farmaceutyczne. Dzięki zawartości witamin i minerałów stanowią bardzo silny antyoksydant, pełni funkcję równoważenia i regulowania pracy organizmu. Prozdrowotne właściwości tych grzybów są od lat potwierdzane wynikami badań naukowych. W jakich dolegliwościach mogą okazać się pomocne? 

reishi
Zdjęcie Canva

Wsparcie układu odpornościowego 

Grzyby reishi posiadają zdolność do naturalnego podwyższania odporności organizmu. Tradycyjnie wykorzystuje się je w leczeniu infekcji wirusowych (także ciężkich odmian grypy, jak np. ptasia grypa) oraz innych chorób układu oddechowego, np. astmy. Warto je spożywać podczas okresu jesienno-zimowego oraz w trakcie chemioterapii, gdy organizm jest mocno osłabiony. 

Działanie antynowotworowe 

Dzięki wzmocnieniu funkcjonowania układu odpornościowego, grzyb cesarski pomaga w walce z chorobami nowotworowymi. W przypadku stosowania radio- lub chemioterapii, suplementacja reishi znacznie ogranicza skutki uboczne (np. zmęczenie, wypadanie włosów) oraz zapobiega nawrotom choroby i przerzutom. W Japonii został on już oficjalnie uznany jako roślina lecznicza wspomagająca terapię raka!

Ukłon w stronę serca 

Przyjmowanie reishi redukuje nadciśnienie, obniża cholesterol i zawartość cukru we krwi. Dawkowany profilaktycznie może zapobiec rozwinięciu się chorób serca i zawałom. Te grzyby nieśmiertelności przeciwdziałają negatywnym skutkom współczesnego trybu życia (chroniczny stres i zmęczenie, brak ruchu, zanieczyszczenie powietrza i żywności), poprawiają ogólny stan zdrowia. 

reishi
Zdjęcie Canva

Eliksir młodości 

Badania potwierdzają, że wielocukry zawarte w reishi wykazują zdolność obniżania produkcji wolnych rodników, co tłumaczy ich ważną rolę w zapobieganiu procesom starzenia się organizmu. Grzyby te chronią komórki przed uszkodzeniem, redukują stres oksydacyjny i zwiększają witalność organizmu. Dawniej reishi były ulubionym panaceum na wszelkie dolegliwości związane ze starzeniem się wśród arystokracji. 

Sprzymierzeniec mózgu 

Suplementacja reishi wspomaga tworzenie nowych neuronów, poprawia „ostrość umysłu”, pamięć i koncentrację. Grzyby te wykazują szerokie działanie we wsparciu pracy komórek nerwowych i zmniejszeniu uszkodzenia mózgu występującego w chorobie Alzheimera. 

Na uspokojenie 

Reishi sprawdzają się też w przypadku problemów z relaksacją i zasypianiem. Poprawiają jakość snu (zwiększają całkowity czas snu i wydłużają czas trwania fazy REM), działają uspokajająco. Wykazują aktywność podobną do leków o działaniu nasennym i przeciwlękowym. Pierwsze efekty widać już po ok. 10-15 dniach zażywania, kiedy to znacząco poprawia się jakość nocnego relaksu. 

Detoksykacja organizmu 

Składniki aktywne reishi przyspieszają przemiany metaboliczne substancji toksycznych występujących w wątrobie. Wykazują też działanie detoksykacyjne w przypadku innych elementów organizmu, jak np. nerki, układ limfatyczny. 

reishi
Zdjęcie Canva

Bezpieczne stosowanie

Grzyby reishi charakteryzują się drzewnym posmakiem i zapachem, a najczęściej przyjmuje się je w formie naparu, ekstraktu lub kapsułek. W Tradycyjnej Medycynie Chińskiej uznaje się je za „rośliny boskie”, których cechą charakterystyczną jest brak toksyczności, nawet w przypadku długotrwałego stosowania. Warto jednak pamiętać, że kluczem do zdrowia jest umiar!

Reishi nie powinny zażywać osoby z niskim ciśnieniem, kobiety w ciąży i karmiące. Nie należy ich także stosować na co najmniej 2 tygodnie przed i po zabiegach chirurgicznych. W sytuacji przyjmowania stałych leków i problemów zdrowotnych, należy skonsultować się z lekarzem. 

Zainteresował Cię ten temat? Więcej o adaptogenach piszemy TU.

Patrycja Zwolińska

Patrycja Zwolińska

Odkąd zaczęłam podążać drogą zdrowia i większej świadomości moje życie obróciło się do góry nogami. Pokochałam stać na głowie, kiedy wszystko jest na właściwym miejscu – włącznie ze mną. Codziennie uczę się sztuki wdzięczności i zachwytu nad naturą, która nie ma sobie równych. Jest dla mnie najlepszym lekarstwem. Kocham górskie wędrówki w nieznane, ale także wpatrywanie się w piękno kwitnących bzów, chodzenie boso po trawie. Kocham po prostu być ze światem, nie przeciw niemu. Na postrzeganie samej siebie i świata wpłynęły znacznie joga i medytacja, które nieustannie uczą mnie pokory i dystansu. Pasjonuje mnie Ajurweda i Medycyna Chińska, które patrzą na człowieka holistycznie. Odkąd zostałam wegetarianką moją nową pasją stało się roślinne gotowanie – uczę się leczyć pożywieniem. Lubię obserwować niebo i wpatrywać się w gwiazdy, które dzięki astrologii bardziej rozumiem. Wracając na ziemię – jestem studentką dziennikarstwa, która ulgę znajduje w pisaniu. Jestem także marzycielką i wolną duszą, która stale szuka swojej ziemskiej ścieżki. 

Podobne artykuły

05.03.2020
Witamina C. Składnik odżywiający skórę.
Gdzie ją znajdziesz?
Ciało - Odżywianie
05.03.2020
5 powodów, żeby zaprzyjaźnić się z przysiadami.
Sprawdź je.
Ciało - Ruch
05.03.2020
Darmowy i prosty zabieg likwidujący opuchliznę?
Po prostu kostki lodu.
Ciało - Pielęgnacja