Strona intenetowa używa plików cookies w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Kliknij tutaj, żeby dowiedzieć się jaki jest cel używania cookies oraz jak zmienić ustawienia cookies w przeglądarce. Więcej informacji znajdą Państwo w zakładce Polityka Prywatności.

Rozumiem
Ciało - Odżywianie
03.08.2020

Hummus w 4 odsłonach, czyli trochę kolorów w kuchni.

Hummus w 4 odsłonach, czyli trochę kolorów w kuchni.

Hummus to jedna z najpopularniejszych past warzywnych. Nic dziwnego, jest pyszna, prosta w przygotowaniu i pożywna. Cieciorka to bogate źródło białka, tahina zawiera cenne kwasy tłuszczowe i zwalczającą wolne rodniki witaminę E, czosnek działa antybakteryjnie, a cytryna to zastrzyk witaminy C.  To chyba wystarczająca lista powodów, dla których warto go jeść codziennie. A żeby Wam się nie nudził, przedstawiamy 4 przepisy na hummus z twistem. Smacznego! 

Buraczany hummus z karmelizowanymi orzechami laskowymi z rozmarynem

Składniki:

Na hummus:

  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1 średni burak
  • 100 ml tahini
  • sok z ½ cytryny
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
  • 4 łyżki oliwy z oliwek

Do posypania:

  • 3 łyżki obranych orzechów laskowych
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1 łyżka świeżego rozmarynu

Buraka obieramy i pieczemy przez 30 minut  w 180 stopniach. Kiedy wystygnie, blendujemy  go z pozostałymi składnikami hummusu do uzyskania gładkiej masy. Orzechy laskowe siekamy i prażymy na suchej patelni, kiedy lekko zbrązowieją, dodajemy syrop klonowy i rozmaryn, energicznie mieszamy przez ok minutę. Hummus przekładamy do miseczki, posypujemy karmelizowanymi orzechami. 

Świeży hummus kolendrowy

Składniki:

Na hummus:

  • 1 puszka ciecierzycy
  • 100 ml tahiny
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • ½ pęczka świeżej kolendry
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki kuminu
  • ¼ świeżeo mielonego czarnego pieprzu
  • sok z 1 limonki

Do posypania:

  • skórka z ¼ limonki

Wskazówka: jeśli lubicie rzadszą konsystencję,  dodawajcie lodowatą wodę wedle uznania.

Wszystkie składniki blendujemy aż do uzyskania idealnie gładkiej konsystencji. Przekładamy do miseczki i posypujemy skórką z limonki.

Hummus z pieczoną i wędzoną papryką

Składniki:

  • 1 puszka ciecierzycy
  • 100 ml tahiny
  • 1 czerwona papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • sok z ½ cytryny

Paprykę kroimy, usuwamy gniazdo nasienne, wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przed ok 40 minut, aż skórka zrobi się czarna. Na ostatnie 20 minut dokładamy do pieczenia obrany czosnek. Kiedy papryka ostygnie, obieramy ją ze skórki. Blendujemy z czosnkiem i pozostałymi składnikami do uzyskania idealnie gładkiej masy.

Słodki, orzechowy hummus z chilli

Składniki:

  • 1 puszka ciecierzycy
  • 4 czubate łyżki kremowego masła orzechowego
  • 1 łyżka miodu
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki chili
  • sok z ½ cytryny
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 4 łyżki orzechów ziemnych + ¼ łyżeczki soli

Wszystkie składniki blendujemy do uzyskania kremowej konsystencji.  Orzechy ziemne siekamy drobno i prażymy na suchej patelni, aż zbrązowieją, solimy. Przekładamy hummus do miseczki i posypujemy prażonymi orzechami. 

Monika Dąbrowska

Monika Dąbrowska

Odkąd pamiętam moje życie było związane z pracą nad ciałem – najpierw pływałam, potem grałam w siatkówkę, równolegle zakochałam się w nartach, a wreszcie trafiłam na jogę i przy niej pozostanę już na zawsze. To był mój pierwszy przemyślany krok w holistycznej pracy nad sobą. Po nim nastąpiły kolejne, odżywianie, świadoma pielęgnacja, praca nad emocjami, własnymi barierami i wiele innych. Gdzieś pośrodku tej drogi zrodził się pomysł na portal Twig.pl, który ma być inspiracją dla innych (i dla mnie) do wprowadzania dobrych praktyk w codzienności. Rozpoczynając ten projekt zostawiłam za sobą dotychczasowe życie zawodowe związane z marketingiem i reklamą i pracą w takich branżach jak moda i uroda. Na co dzień nie mogę żyć bez książki, filmu i teatru. Na mojej ścieżce edukacji pojawiła się nawet szkoła aktorska, pierwsza życiowa lekcja otwartości. Kolejne odebrałam podróżując. Coraz więcej miejsca w moim życiu zajmuje natura. Latem uciekam z Warszawy (w której mieszkam) nad Narew, gdzie trochę zdradzam jogę pływając na wakeboardzie albo po prostu gapiąc się w słońce.