Hummus to jedna z najpopularniejszych past warzywnych. Nic dziwnego, jest pyszna, prosta w przygotowaniu i pożywna. Cieciorka to bogate źródło białka, tahina zawiera cenne kwasy tłuszczowe i zwalczającą wolne rodniki witaminę E, czosnek działa antybakteryjnie, a cytryna to zastrzyk witaminy C. To chyba wystarczająca lista powodów, dla których warto go jeść codziennie. A żeby Wam się nie nudził, przedstawiamy 4 przepisy na hummus z twistem. Smacznego!
Buraczany hummus z karmelizowanymi orzechami laskowymi z rozmarynem
Składniki:
Na hummus:
- 1 puszka ciecierzycy
- 1 średni burak
- 100 ml tahini
- sok z ½ cytryny
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
- 4 łyżki oliwy z oliwek
Do posypania:
- 3 łyżki obranych orzechów laskowych
- 1 łyżka syropu klonowego
- 1 łyżka świeżego rozmarynu
Buraka obieramy i pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach. Kiedy wystygnie, blendujemy go z pozostałymi składnikami hummusu do uzyskania gładkiej masy. Orzechy laskowe siekamy i prażymy na suchej patelni, kiedy lekko zbrązowieją, dodajemy syrop klonowy i rozmaryn, energicznie mieszamy przez ok minutę. Hummus przekładamy do miseczki, posypujemy karmelizowanymi orzechami.
Świeży hummus kolendrowy
Składniki:
Na hummus:
- 1 puszka ciecierzycy
- 100 ml tahiny
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- ½ pęczka świeżej kolendry
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki kuminu
- ¼ świeżeo mielonego czarnego pieprzu
- sok z 1 limonki
Do posypania:
- skórka z ¼ limonki
Wskazówka: jeśli lubicie rzadszą konsystencję, dodawajcie lodowatą wodę wedle uznania.
Wszystkie składniki blendujemy aż do uzyskania idealnie gładkiej konsystencji. Przekładamy do miseczki i posypujemy skórką z limonki.
Hummus z pieczoną i wędzoną papryką
Składniki:
- 1 puszka ciecierzycy
- 100 ml tahiny
- 1 czerwona papryka
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- sok z ½ cytryny
Paprykę kroimy, usuwamy gniazdo nasienne, wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przed ok 40 minut, aż skórka zrobi się czarna. Na ostatnie 20 minut dokładamy do pieczenia obrany czosnek. Kiedy papryka ostygnie, obieramy ją ze skórki. Blendujemy z czosnkiem i pozostałymi składnikami do uzyskania idealnie gładkiej masy.
Słodki, orzechowy hummus z chilli
Składniki:
- 1 puszka ciecierzycy
- 4 czubate łyżki kremowego masła orzechowego
- 1 łyżka miodu
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki chili
- sok z ½ cytryny
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 mały ząbek czosnku
- 4 łyżki orzechów ziemnych + ¼ łyżeczki soli
Wszystkie składniki blendujemy do uzyskania kremowej konsystencji. Orzechy ziemne siekamy drobno i prażymy na suchej patelni, aż zbrązowieją, solimy. Przekładamy hummus do miseczki i posypujemy prażonymi orzechami.