Imbir zyskał uznanie przede wszystkim dzięki swoim farmakologicznym właściwościom. Łagodzi wymioty, wspiera trawienie, wzmacnia odporność, działa przeciwnowotworowo i wiele, wiele więcej! Przyjrzyjmy się wspólnie bliżej temu ziołu – w końcu jest na wyciągnięcie ręki, więc czemu by z niego nie korzystać?
Co roku od 1995 r. Międzynarodowe Stowarzyszenie Ziół (International Herb Association) mianuje daną roślinę Ziołem Roku. Tegoroczny tytuł zyskał imbir, czyli Zingiber officinale! Komisja IHA wybiera zioło, które spełnia m.in. dwa z trzech kryteriów: zastosowanie lecznicze, kulinarne lub dekoracyjne.
Imbirowy wstęp
Pochodzi z Azji południowo-wschodniej, choć współcześnie jest znany na całym świecie. Od wieków jest wykorzystywany jako lekarstwo w tradycyjnej medycynie ziołowej, m.in. chińskiej lub ajurwedyjskiej. Obecnie uprawia się go na skalę przemysłową w krajach o gorącym klimacie, takich jak Indie, Chiny, Brazylia, Jamajka.
Imbir to roślina wieloletnia z żółtofioletowymi kwiatami. Surowcem zielarskim jest jego kłącze, a także wyizolowany z niego olejek eteryczny. Prozdrowotny aspekt tej rośliny przypisuje się jej bogatej fitochemii. W imbirze znajdują się m.in.: żywica, olejek eteryczny – jego głównymi składnikami są: zingiberen, zingiberol i gingerol, który odpowiada za piekący, ostry smak. Co ciekawe, z imbiru wyizolowano ponad 100 związków, w tym terpeny, witaminy i minerały.

Jak działa imbir? Poznaj jego właściwości lecznicze!
Imbir rozgrzewa i pobudza – to dobra wiadomość z okazji obecnie panującego okresu jesienno-zimowego! Wykazuje działanie m.in.:
– łagodzące mdłości i nudności – także te związane z chemioterapią lub wczesnociążowe. PS u nas w kraju nie jest w tym celu zalecany, jednakże jest stosowany przy tej przypadłości w innych krajach, np. w Niemczech. Dodatkowo, Amerykańska Akademia Położnictwa i Ginekologii wymienia go jako akceptowalny niefarmaceutyczny lek na nudności i wymioty,
– przeciwdrobnoustrojowe (w medycynach Wschodu jest powszechnie stosowany jako lek na przeziębienie, przemarznięcie i dreszcze),
Imbir jest składnikiem wielu ajurwedyjskich mikstur na przeziębienie! Przepisy na nie znajdziesz TU.
– wspierające procesy trawienne,
– przeciwzapalne (dzięki temu poprawia funkcjonowanie mózgu i chroni przed chorobami neurodegeneracyjnymi, np. Alzheimera, wspiera także w dolegliwościach stawów, m.in. RZS),
– przeciwutleniające (przeciwdziała namnażaniu wolnych rodników),
Czym są przeciwutleniacze? Więcej przeczytasz o nich TU.
– obniżające poziom cukru we krwi (przegląd badań z 2022 r. stwierdził znaczną redukcję poziomu cukru po 8-13 tygodniowej suplementacji imbirem),
– łagodzące bóle menstruacyjne (niektóre badania sugerują, że jest skuteczniejszy niż paracetamol lub ibuprofen),
– obniżające poziom cholesterolu (naukowcy odkryli, że znacząco obniża frakcję LDL, jednocześnie zwiększając HDL),
– przeciwnowotworowe (m.in. w przypadku raka jelita grubego, trzustki, wątroby).
WAŻNE: Imbir jest na ogół bezpiecznym ziołem, jednak należy powstrzymać się od jego spożywania m.in. w przypadku wrzodów przewodu pokarmowego.
Jak stosować imbir? Dawka wiedzy w pigułce!
Zasada nr 1 – wybieraj imbir ekologiczny, którego kształt jest nieregularny i powykrzywiany. Imbir powszechnie spotykany w marketach, który przypomina młotek, nie ma nic wspólnego ze zdrowiem!
Zasada nr 2 – w celach leczniczych postaw na imbir świeży lub w postaci suplementów (dobrej jakości!), imbir w proszku sprawdzi się lepiej jako dodatek do ciast i deserów.
Zasada nr 3 – jeśli używasz imbiru w konkretnym celu leczniczym, pamiętaj, że kuracja ziołowa trwa dłużej niż kilka dni, zwykle trzy miesiące (zachowaj cierpliwość).

Przepisy z imbirem w roli głównej
Napar z imbiru: 1 łyżeczkę rozdrobnionego kłącza zalej szklanką wrzącej wody i odstaw pod przykryciem do zaparzenia. Napój ten jest pikantny, dlatego możesz zrównoważyć go miodem lub cytryną.
Nalewka z imbiru na przeziębienie i bóle mięśni/stawów: 1 część rozdrobnionych kłączy imbiru zalej 5 częściami alkoholu 40-60%. Odstaw do maceracji na przynajmniej tydzień, po czym przefiltruj i przechowuj w butelce z ciemnego szkła. Nalewka ta sprawdzi się do nacierania przy wszelkiego rodzaju bólach lub w czasie przeziębienia.