Strona intenetowa używa plików cookies w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Kliknij tutaj, żeby dowiedzieć się jaki jest cel używania cookies oraz jak zmienić ustawienia cookies w przeglądarce. Więcej informacji znajdą Państwo w zakładce Polityka Prywatności.

Rozumiem
Ciało - Trendy
08.04.2024

Jak naturalnie obniżyć poziom cukru we krwi? Wypróbuj te sposoby

Jak naturalnie obniżyć poziom cukru we krwi? Wypróbuj te sposoby
Zdjęcie Canva
Zdjęcie Canva

Wysoki poziom cukru we krwi pociąga za sobą wiele negatywnych powikłań zdrowotnych, zwłaszcza w obrębie układu sercowo-naczyniowego. Choć w wielu przypadkach leki chemiczne są nieuniknione, kilka zmian w stylu życia może pomóc w naturalnym obniżeniu poziomu cukru we krwi. W końcu każdy z nas jest architektem nie tylko swojego szczęścia, ale także zdrowia. 

Cukrzyca została uznana przez WHO za chorobę cywilizacyjną. Nic dziwnego, skoro rozprzestrzenia się w tak szybkim tempie. Według danych statystycznych WHO z 2016 r. liczba chorych w 1980 r. wynosiła 108 mln, zaś w 2016 r. aż czterokrotnie więcej – 422 mln. Szacuje się, że w 2030 r. cukrzyca będzie siódmą z najczęstszych przyczyn zgonów na świecie.

Wysoki poziom cukru we krwi – gdzie szukać przyczyn? 

Glukoza, którą pozyskujemy głównie z pożywienia jest podstawowym źródłem energii w organizmie człowieka. Jej gwałtowne wzrosty, które nazywamy powszechnie skokami cukru, wpływają na wszystko – m.in. na nasz nastrój, sen, wagę, kondycję skóry, płodność, działanie układu odpornościowego. W dzisiejszym świecie cukier jest bardziej dostępny niż kiedykolwiek wcześniej. Dawniej ludzkość spożywała go w sezonowych owocach, które charakteryzowały się także wysoką zawartością błonnika. „Dzisiaj natomiast spożywamy niemal czterdzieści trzy kilogramy cukru rocznie. Jemy go coraz więcej, bo mózgowi trudno oprzeć się produktom, które smakują jak owoce. Słodki smak i dopamina zawsze dają nam poczucie satysfakcji” – pisze Jessie Inchauspé w książce „Glukozowa rewolucja”. „Ciało człowieka składa się z ponad trzydziestu bilionów komórek. Gdy doświadczamy skoku cukru, odczuwa to każda z nich” – dodaje w dalszej części lektury. 

Wśród najczęstszych przyczyn cukrzycy typu 2 wymienia się m.in.: nieprawidłową dietę, otyłość, stosowanie statyn (ryzyko zależy od rodzaju leku i może sięgać nawet 60%), brak aktywności fizycznej, STRES. 

Naturalne sposoby, by obniżyć poziom cukru we krwi 

W zaawansowanej cukrzycy warto przede wszystkim słuchać zaleceń lekarza, który nierzadko przepisuje leki farmakologiczne. W niektórych przypadkach są one niezbędne. Na szczęście istnieje wiele naturalnych metod, którymi można wspierać organizm w obniżaniu poziomu cukru we krwi. W końcu właściwy poziom glukozy to zdrowe funkcjonowanie całego organizmu. 

obniżyć poziom cukru we krwi
Zdjęcie Canva

Postaw na ziołolecznictwo 

Surowców roślinnych używano od wieków do obniżania poziomu cukru w organizmie. Rola ziół skupia się przede wszystkim na profilaktyce i przeciwdziałaniu powikłaniom, które niesie ze sobą cukrzyca. Do surowców wpływających korzystnie na metabolizm węglowodanów należą m.in.: 

– liść morwy białej (przyjmowanie proszku z suszonych liści w ilości 0,8 i 1,2g znacząco hamowało glikemię poposiłkową i wydzielanie insuliny),

– owocnia fasoli (badania na szczurach z cukrzycą wykazały, że ekstrakt z fasoli wpływa na obniżenie stężenia glukozy w surowicy krwi i wzrost stężenia insuliny, dodatkowo pozytywnie działa na stężenie cholesterolu i trójglicerydów),

– liść i korzeń pokrzywy, 

– nasiona kozieradki (dieta z jej dodatkiem powodowała istotny spadek średniego poziomu glukozy na czczo oraz jej stężeń poposiłkowych),

– cynamonowiec cejloński, 

– antyoksydanty (np. owoc aronii, borówki, maliny) – uszkodzenie komórek trzustkowych może być spowodowane przez stres oksydacyjny, dlatego ważne, aby dostarczać organizmowi przeciwutleniaczy. 

Czym są antyoksydanty? W TYM artykule jest wszystko to, co musisz o nich wiedzieć.

Zadbaj o dietę 

Zmiana sposobu odżywiania może mieć kluczowy wpływ na poziom cukru we krwi. Dieta ta polega przede wszystkim na ograniczeniu spożywania węglowodanów prostych (znajdziesz je m.in. w pszenicy, słodyczach, napojach, owocach i warzywach skrobiowych, np. ziemniakach) i zamienienia je na węglowodany złożone, takie jak warzywa bogate w błonnik, produkty pełnoziarniste. Warto wiedzieć, że włączenie błonnika do diety, poza kontrolowaniem poziomu cukru, ma jeszcze inne korzyści – poprawia motorykę jelit, zapobiega zaparciom, sprawia, że posiłki są bardziej syte, obniża poziom cholesterolu. 

Utrzymuj prawidłową wagę 

To jeden z najskuteczniejszym sposobów kontrolowania poziomu cukru we krwi. W końcu otyłość to jeden z głównych czynników rozwoju cukrzycy i stanu przedcukrzycowego. Warto postawić na zdrową dietę (w tym duże ilości błonnika – patrz wyżej) i aktywność fizyczną. W redukcji masy ciała pomocny może okazać się też chitosan, który zmniejsza wchłanianie z przewodu pokarmowego substancji lipidowych. Jeśli chodzi o ćwiczenia, American Heart Association zaleca 150 minut tygodniowo spędzonych na aktywności fizycznej o umiarkowanej intensywności, które można osiągnąć na wiele sposobów.

obniżyć poziom cukru we krwi
Zdjęcie Canva

Co jeszcze mogę zrobić? 

Poza podstawami, warto zadbać także o te obszary: 

pamiętaj o piciu odpowiedniej ilości wody (odwodnienie powoduje zagęszczenie krwi, co podnosi poziom glukozy), 

wypróbuj probiotyki (mogą obniżać poziom cukru we krwi na czczo i poprawiać wrażliwość na insulinę), 

nie pomijaj śniadania (zadbaj o to, aby były one białkowo-tłuszczowe), 

ogranicz używki, 

zadbaj o jakościowy sen (osoby chore na cukrzycę, które śpią mniej niż siedem godzin na dobę, mają większe trudności w kontrolowaniu poziomu cukru),

naucz się radzić sobie ze stresem (wiemy, że jest on nieunikniony, ale to jeden z głównych czynników przyczyniających się do rozwoju choroby. Stres powoduje wytwarzanie kortyzolu, który z kolei zwiększa poziom glukozy we krwi). 

Patrycja Zwolińska

Patrycja Zwolińska

Odkąd zaczęłam podążać drogą zdrowia i większej świadomości moje życie obróciło się do góry nogami. Pokochałam stać na głowie, kiedy wszystko jest na właściwym miejscu – włącznie ze mną. Codziennie uczę się sztuki wdzięczności i zachwytu nad naturą, która nie ma sobie równych. Jest dla mnie najlepszym lekarstwem. Kocham górskie wędrówki w nieznane, ale także wpatrywanie się w piękno kwitnących bzów, chodzenie boso po trawie. Kocham po prostu być ze światem, nie przeciw niemu. Na postrzeganie samej siebie i świata wpłynęły znacznie joga i medytacja, które nieustannie uczą mnie pokory i dystansu. Pasjonuje mnie Ajurweda i Medycyna Chińska, które patrzą na człowieka holistycznie. Odkąd zostałam wegetarianką moją nową pasją stało się roślinne gotowanie – uczę się leczyć pożywieniem. Lubię obserwować niebo i wpatrywać się w gwiazdy, które dzięki astrologii bardziej rozumiem. Wracając na ziemię – jestem studentką dziennikarstwa, która ulgę znajduje w pisaniu. Jestem także marzycielką i wolną duszą, która stale szuka swojej ziemskiej ścieżki.