Strona intenetowa używa plików cookies w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Kliknij tutaj, żeby dowiedzieć się jaki jest cel używania cookies oraz jak zmienić ustawienia cookies w przeglądarce. Więcej informacji znajdą Państwo w zakładce Polityka Prywatności.

Rozumiem
Ciało - Odżywianie
10.05.2024

Jak oszczędzać na jedzeniu i nadal jeść pysznie? Podpowiadamy

Jak oszczędzać na jedzeniu i nadal jeść pysznie? Podpowiadamy
Zdjęcie Canva
Zdjęcie Canva

Lubisz dobrze zjeść, ale nie możesz sobie pozwolić na to, aby Twoje rachunki w sklepie spożywczym były zbyt wysokie? Zapewniamy, że nie musisz iść na kompromis i wybierać między tym, co niedrogie, a tym co smaczne. Mamy patenty na to, jak oszczędzać na jedzeniu i nadal jeść pysznie! 

Jak wydajemy pieniądze na jedzenie? 

Jak często sprawdzasz, ile pieniędzy przeznaczasz na jedzenie? Czy regularnie podliczasz wydatki z tej kategorii albo każdego miesiąca zakładasz, że nie wydasz więcej niż x? Większość z nas zapewne nie kontroluje kwot wydawanych w sklepie spożywczym z taką sumiennością jak w sklepie z ubraniami czy elektroniką. Główne powody są dwa: jedzenie kupujemy niemal codziennie i na część drobnych zakupów po prostu nie zwracamy uwagi, a do tego jednorazowe rachunki za produkty spożywcze opiewają zazwyczaj na kwoty znacząco niższe niż te za nowe spodnie czy kurtkę. Temat bierzemy na tapet dopiero wtedy, kiedy okazuje się, że domowy budżet wymaga podreperowania. Jak pokazują statystyki, w naszym kraju wydatki na jedzenie i napoje bezalkoholowe stanowią 17,2 proc. wydatków na towary i usługi konsumpcyjne. Jest to wynik zbliżony do Japonii (16,7 proc.), Portugalii (17,5 proc.) i Grecji (17,6 proc.). Wydatki na żywność i jedzenie u przeciętnej osoby z Polski stanowią 128 euro miesięcznie, czyli 571 zł. W skali kraju struktura wydatków na produkty spożywcze wygląda naprawdę zaskakująco, i to wcale nie w pozytywny sposób. Około 20 proc. wydatków z tej kategorii w Polsce stanowi alkohol. Po wódce i piwie, najwięcej wydajemy na mięso. Zbyt częste uwzględnianie alkoholu na liście zakupów to jednak nie jedyny powód, dla którego możemy wydawać za dużo na jedzenie. Do innych czynników niesprzyjających naszym portfelom można zaliczyć:

Brak planowania: Osoby, które nie planują posiłków i nie robią listy zakupów, mogą często wydawać więcej pieniędzy na spontaniczne wizyty w sklepie, bez pomysłu na to, czego im właściwie potrzeba i dania na wynos.

jak oszczędzać na jedzeniu
Zdjęcie Canva

Wybieranie niezdrowych opcji: Niektóre niezdrowe produkty spożywcze, takie jak gotowe dania, fast foody czy przetworzone produkty, po które sięgamy z braku czasu na gotowanie lub świadomości wpływu jedzenia na zdrowie, są duże droższe niż produkty bazowe, co prowadzi nie tylko do budowania niezdrowych nawyków żywieniowych, ale też nadmiernych wydatków na jedzenie.

Brak umiejętności kulinarnych: Osoby, które nie potrafią gotować lub nie mają czasu na przygotowanie posiłków w domu, często decydują się na jedzenie na wynos lub gotowe dania, które są droższe niż domowe potrawy.

Impulsywne zakupy: Niektórzy ludzie mogą być podatni na impulsywne zakupy spożywcze, kupując niepotrzebne produkty, co może prowadzić do nadmiernych wydatków.

Trendy żywieniowe: Moda na zdrowe jedzenie, diety i superfoods może skłaniać niektóre osoby do wydawania dużych pieniędzy na drogie produkty spożywcze tylko po to, aby wpasować się w jakąś żywieniową modę. 

Brak świadomości finansowej: Niektóre osoby mogą po prostu nie zdawać sobie sprawy z tego, ile pieniędzy wydają na jedzenie, lub nie monitorować swoich wydatków w tym zakresie.

Jak oszczędzać na jedzeniu i nadal jeść pysznie?

Aby jeść smacznie, nie trzeba fortuny. Aby wydawać mniej, wcale nie musimy też wspinać się na wyżyny kulinarnej wirtuozerii i kreacji.  Wystarczy trzymać się kilku prostych zasad, aby nauczyć się, jak oszczędzać na jedzeniu i nadal jeść pysznie. Oto one: 

Planowanie posiłków: Tworzenie planu posiłków na cały tydzień i robienie listy zakupów może pomóc w uniknięciu impulsywnych zakupów i zmniejszeniu ilości marnowanych produktów spożywczych. Planując posiłki z wyprzedzeniem dajesz też sobie czas na to, aby poszukać kulinarnych inspiracji. Zafollowuj instagramowe konta oraz subskrybuj blogi, których twórcy dzielą się pomysłami na przepisy na bazie przyjaznych portfelowi produktów.

Różnorodne wykorzystanie składników: Kupowanie ograniczonej listy produktów nie musi oznaczać jedzenia w kółko tych samych dań. Nawet te najbardziej podstawowe można wykorzystywać na różnorodne sposoby. Lubisz ziemniaki? Pamiętaj, że zamiast non stop jeść gotowane, możesz też upiec je w aromatycznych przyprawach, zrobić hiszpańską tortille lub polski klasyk – placki ziemniaczane. Marchewka doda błonnika i słodyczy porannemu smoothie, świetnie sprawdzi się jako bazowy składnik zupy- kremu oraz ciasta. Jak oszczędzać na jedzeniu, to tylko kreatywnie! 

Wykorzystywanie sezonowych produktów: Sezonowe, lokalne produkty są zazwyczaj tańsze, ponieważ ich cena nie zawiera kosztów transportu z drugiego końca świata. Ponadto są dostępne w dużej ilości, a zwiększona podaż często prowadzi do obniżenia cen. Korzystaj więc z owocowej i warzywnej obfitości każdej z pór roku, a Twoje wydatki na jedzenie na pewnie znacząco się obniżą. 

jak oszczędzać na jedzeniu
Zdjęcie Canva

Przygotowywanie większych porcji i mrożenie: Jak oszczędzać na jedzeniu, wykorzystując technologię? Zaprzyjaźniając się z zamrażarką! Mrożenie jest genialnym sposobem na redukowanie wydatków na jedzenie z kilku powodów. Kupowanie produktów w większych ilościach i mrożenie nadwyżki pozwala często skorzystać z promocji i ofert hurtowych, co może obniżyć koszty zakupów. Mrożenie resztek posiłków lub produktów, które zaczynają się psuć, pozwala na uniknięcie marnowania żywności i wykorzystanie wszystkich zakupionych produktów. Do tego mrożenie sezonowych produktów pozwala cieszyć się nimi przez cały rok, nawet gdy nie są one dostępne w sklepach spożywczych, co pozwala uniknąć kupowania droższych alternatyw. Sprytne? I do tego bardzo proste! 

Kupowanie na wagę: Produkty sypkie, takie jak kasze, makarony czy strączki bardzo często są dużo tańsze niż te paczkowane. Do tego kupowanie na wagę pozwala Ci na lepszą kontrolę ilości zakupów, dzięki czemu unikniesz nadwyżek i marnowania żywności, jeśli np. mieszkasz w pojedynkę. Za takie podejście do zakupów podziękuje Ci też nasza planeta. Pamiętaj, że większość paczkowanych produktów spożywczych dostępna jest w plastikowych opakowaniach, które od razu stają się rozkładającym się przez setki lat odpadem! 

Żeby jeszcze bardziej zmotywować Cię do nauki tego, jak oszczędzać na jedzeniu i nadal jeść pysznie, przygotowaliśmy dla Ciebie małe wsparcie. Listę Instagramowych kont z przyjaznymi domowemu budżetowi przepisami znajdziesz TU.

Monika Dąbrowska

Monika Dąbrowska

Odkąd pamiętam moje życie było związane z pracą nad ciałem – najpierw pływałam, potem grałam w siatkówkę, równolegle zakochałam się w nartach, a wreszcie trafiłam na jogę i przy niej pozostanę już na zawsze. To był mój pierwszy przemyślany krok w holistycznej pracy nad sobą. Po nim nastąpiły kolejne, odżywianie, świadoma pielęgnacja, praca nad emocjami, własnymi barierami i wiele innych. Gdzieś pośrodku tej drogi zrodził się pomysł na portal Twig.pl, który ma być inspiracją dla innych (i dla mnie) do wprowadzania dobrych praktyk w codzienności. Rozpoczynając ten projekt zostawiłam za sobą dotychczasowe życie zawodowe związane z marketingiem i reklamą i pracą w takich branżach jak moda i uroda. Na co dzień nie mogę żyć bez książki, filmu i teatru. Na mojej ścieżce edukacji pojawiła się nawet szkoła aktorska, pierwsza życiowa lekcja otwartości. Kolejne odebrałam podróżując. Coraz więcej miejsca w moim życiu zajmuje natura. Latem uciekam z Warszawy (w której mieszkam) nad Narew, gdzie trochę zdradzam jogę pływając na wakeboardzie albo po prostu gapiąc się w słońce.

Podobne artykuły