Strona intenetowa używa plików cookies w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Kliknij tutaj, żeby dowiedzieć się jaki jest cel używania cookies oraz jak zmienić ustawienia cookies w przeglądarce. Więcej informacji znajdą Państwo w zakładce Polityka Prywatności.

Rozumiem
Ciało - Odżywianie
07.05.2024

Jak wykorzystać obierki z warzyw i owoców? Sprawdzamy

Jak wykorzystać obierki z warzyw i owoców? Sprawdzamy

Kuchnia zero waste służy nie tylko dobru planety, ale też naszym kubkom smakowym. Nie wierzysz? Gwarantujemy, że wykorzystując nasze pomysły na przetwarzanie obierków z owoców i warzyw nawet nie pomyślisz, że jesz coś z kategorii „resztki”. Masz ochotę na odrobinę kulinarnej kreatywności? Zaczynamy! Kierunek obierki.

Dlaczego obierki są wartościowe?

Nawyk obierania owoców ze skórki wielu z nas ma zakodowany od dziecka, bo właśnie w takiej formie serwowali nam je rodzice. Mniejsze ryzyko zadławienia, bezpieczniejsze dziecko, szczęśliwszy rodzic – całkowicie rozumiemy taką logikę. Z wiekiem zyskujemy jednak całkowitą kontrolę nad tym, jak jemy, warto więc, abyśmy zweryfikowali też to, co jemy. Dlaczego mając pełnię wyboru warto zakończyć kulinarną banicję obierków? Odpowiedź jest prosta – bo mogą być wyjątkowo zdrowe! Jeśli usuwasz i wyrzucasz skórkę niektórych owoców i warzyw, możesz regularnie pozbawiać się wartościowego źródła składników odżywczych, błonnika i fitochemikaliów — biologicznie aktywnych związków znajdujących się w roślinach. Badania pokazują, że: 

– Skórki jabłek, brzoskwiń i persymon mają wyższe stężenia przeciwutleniaczy (takich jak galokatechina, epikatechina i epigalokatechina) niż miąższ lub nasiona tych owoców,

– Stężenie antyoksydantów w skórce granatu jest porównywalne do tego w nasionach owocu,

– Średnio aż 31% błonnika zawartego w warzywach znajduje się właśnie w skórce,

Rosweratrol, antyoksydant niezwykle przydatny w zapobieganiu chorobom serca, nowotworom i starzeniu się skóry, znajduje się głównie w skórce, a nie miąższu winogron.

Obierki z niektórych owoców i warzyw warto więc jeść, ale trzeba to robić z głową. Skórka owoców i warzyw może zawierać różne szkodliwe substancje, w tym pozostałości pestycydów i chemikaliów stosowanych w rolnictwie, które mogą przenikać do skórki podczas uprawy. Dodatkowo, na jej powierzchni mogą występować też bakterie, wirusy i inne mikroorganizmy, które mogą być przenoszone na powierzchnię owoców i warzyw w trakcie zbioru, transportu i przechowywania. Ponadto, niektóre substancje, takie jak woski i środki konserwujące, mogą być dodawane do skórek w celu poprawy wyglądu i trwałości, co również może stanowić potencjalne ryzyko dla zdrowia. Dlatego zaleca się dokładne mycie owoców i warzyw przed spożyciem, aby zminimalizować ryzyko ekspozycji na szkodliwe substancje oraz w miarę możliwości kupowanie owoców i warzyw z ekologicznych upraw. 

obierki

Jak wykorzystywać obierki z owoców i warzyw? 

Oczywiście nie każdy owoc i warzywo nadają się do zjedzenia w całości. Nie będziemy zachęcać Cię do zjedzenia surowej skórki ananasa czy melona, cebuli lub czosnku, bo nie chodzi nam o kultywowanie zasady zero waste za wszelką cenę, szczególnie tej w postaci wyjątkowo nieprzyjemnych dolegliwości gastrycznych. Chcemy jednak podpowiedzieć Ci, jak wykorzystywać obierki z najbardziej popularnych owoców i warzyw, które na pewno mają stałe miejsce na Twojej liście zakupów. Oto nasze pomysły: 

Obierki z jabłek: skórka z jabłek zawiera wartościowe składniki odżywcze, takie jak błonnik, witaminy (np. witamina C i witamina A) oraz przeciwutleniacze, w tym kwasy fenolowe i flawonoidy. Błonnik pomaga w regulacji trawienia i zapobieganiu zaparciom, witaminy wzmacniają układ odpornościowy i poprawiają stan skóry, a przeciwutleniacze chronią komórki przed uszkodzeniem spowodowanym przez wolne rodniki, co może pomóc w zapobieganiu chorobom serca, nowotworom i starzeniu się skóry. Możesz wykorzystywać obierki z jabłek w następujący sposób:

Zblenduj je z ulubioną pastą warzywną, jeśli chcesz przełamać zbyt słodki smak, a nie masz pod ręką cytryny, 

Dołóż do kanapki, kwasowość skórki jabłka będzie bardzo dobrze komponować się np. z intensywnym smakiem sera, 

Zblenduj w smoothie, jeśli chcesz zapewnić sobie dodatkową porcję błonnika, 

Wymieszaj łyżkę cukru i pół łyżeczki cynamonu, posyp mieszanką skórki i piecz przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 150 °C, a uzyskasz przepyszne owocowe chipsy. 

Skórka pomarańczy: Skórka pomarańczy jest bogata w przeciwutleniacze, takie jak flawonoidy i kwasy fenolowe, które pomagają w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym. Ponadto, zawiera witaminy, zwłaszcza witaminę C, która wzmacnia układ odpornościowy i wspiera zdrową, promienną skórę. Dodatkowo, skórka pomarańczy jest źródłem błonnika, który wspomaga trawienie, reguluje poziom cukru we krwi i zapobiega zaparciom. Możesz wykorzystywać ją w następujący sposób:

Kandyzuj, żeby mieć zawsze pod ręką pyszny i prosty domowy deser, 

Bardzo drobno startą skórkę pomarańczy wymieszaj w proporcji 1:1 z solą, aby uzyskać dodającą świeżości przyprawę do sałatek, 

Pokrój skórę na malutkie kawałki, wyłóż na pokrytą papierem blachę i pozostaw w ciepłym miejscu przez 1-2 dni, a następnie uzyskany susz dodaj do ulubionej herbaty. 

obierki

Obierki z selera: Chociaż skóra selera może być traktowana jako mniej atrakcyjna część warzywa, to właśnie w niej kryją się cenne składniki odżywcze. Błonnik jest najskuteczniejszym antidotum na zaparcia. Witamina C wspiera zdrowie tkanki łącznej, dzięki czemu skóra dłużej utrzymuje jędrność, a przeciwutleniacze wspierają odporność całego organizmu. Możesz wykorzystywać obierki z selera w następujący sposób:

Dodawaj do zup, aby wzmocnić ich smak i sprawić, że będą bardziej odżywcze, 

Użyj ich zamiast czosnku podczas blendowania hummusu, a odkryjesz zupełnie nowe oblicze tej popularnej pasty kanapkowej, 

Polej oliwą, posyp solą i piecz przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 150 °C, jeśli masz ochotę na alternatywę dla chipsów ziemniaczanych, 

Bardzo drobno posiekaj i wymieszaj z kaszą lub ryżem, jeśli ich smak wydaje Ci się zbyt mdły. 

Niezależnie od tego, które owoce i warzywa wykorzystasz do swoich kulinarnych eksperymentów z obierkami, trzymaj się tych 3 zasad: 

1. W miarę możliwości sięgaj po produkty z ekologicznych upraw. 

2. Dokładnie myj owoce i warzywa i upewnij się, że nie pozostały na nich resztki ziemi. 

3. Nie wykorzystuj obierków z owoców i warzyw, na których skórce pojawiła się pleśń. 

Nie wiesz, jak myć owoce i warzywa, aby pozbyć się z ich skórek resztek chemii? Przychodzimy z pomocą! Nasz krótki instruktaż znajdziesz TU.

Monika Dąbrowska

Monika Dąbrowska

Odkąd pamiętam moje życie było związane z pracą nad ciałem – najpierw pływałam, potem grałam w siatkówkę, równolegle zakochałam się w nartach, a wreszcie trafiłam na jogę i przy niej pozostanę już na zawsze. To był mój pierwszy przemyślany krok w holistycznej pracy nad sobą. Po nim nastąpiły kolejne, odżywianie, świadoma pielęgnacja, praca nad emocjami, własnymi barierami i wiele innych. Gdzieś pośrodku tej drogi zrodził się pomysł na portal Twig.pl, który ma być inspiracją dla innych (i dla mnie) do wprowadzania dobrych praktyk w codzienności. Rozpoczynając ten projekt zostawiłam za sobą dotychczasowe życie zawodowe związane z marketingiem i reklamą i pracą w takich branżach jak moda i uroda. Na co dzień nie mogę żyć bez książki, filmu i teatru. Na mojej ścieżce edukacji pojawiła się nawet szkoła aktorska, pierwsza życiowa lekcja otwartości. Kolejne odebrałam podróżując. Coraz więcej miejsca w moim życiu zajmuje natura. Latem uciekam z Warszawy (w której mieszkam) nad Narew, gdzie trochę zdradzam jogę pływając na wakeboardzie albo po prostu gapiąc się w słońce.