Kuchnia zero waste służy nie tylko dobru planety, ale też naszym kubkom smakowym. Nie wierzysz? Gwarantujemy, że wykorzystując nasze pomysły na przetwarzanie obierków z owoców i warzyw nawet nie pomyślisz, że jesz coś z kategorii „resztki”. Masz ochotę na odrobinę kulinarnej kreatywności? Zaczynamy! Kierunek obierki.
Dlaczego obierki są wartościowe?
Nawyk obierania owoców ze skórki wielu z nas ma zakodowany od dziecka, bo właśnie w takiej formie serwowali nam je rodzice. Mniejsze ryzyko zadławienia, bezpieczniejsze dziecko, szczęśliwszy rodzic – całkowicie rozumiemy taką logikę. Z wiekiem zyskujemy jednak całkowitą kontrolę nad tym, jak jemy, warto więc, abyśmy zweryfikowali też to, co jemy. Dlaczego mając pełnię wyboru warto zakończyć kulinarną banicję obierków? Odpowiedź jest prosta – bo mogą być wyjątkowo zdrowe! Jeśli usuwasz i wyrzucasz skórkę niektórych owoców i warzyw, możesz regularnie pozbawiać się wartościowego źródła składników odżywczych, błonnika i fitochemikaliów — biologicznie aktywnych związków znajdujących się w roślinach. Badania pokazują, że:
– Skórki jabłek, brzoskwiń i persymon mają wyższe stężenia przeciwutleniaczy (takich jak galokatechina, epikatechina i epigalokatechina) niż miąższ lub nasiona tych owoców,
– Stężenie antyoksydantów w skórce granatu jest porównywalne do tego w nasionach owocu,
– Średnio aż 31% błonnika zawartego w warzywach znajduje się właśnie w skórce,
– Rosweratrol, antyoksydant niezwykle przydatny w zapobieganiu chorobom serca, nowotworom i starzeniu się skóry, znajduje się głównie w skórce, a nie miąższu winogron.
Obierki z niektórych owoców i warzyw warto więc jeść, ale trzeba to robić z głową. Skórka owoców i warzyw może zawierać różne szkodliwe substancje, w tym pozostałości pestycydów i chemikaliów stosowanych w rolnictwie, które mogą przenikać do skórki podczas uprawy. Dodatkowo, na jej powierzchni mogą występować też bakterie, wirusy i inne mikroorganizmy, które mogą być przenoszone na powierzchnię owoców i warzyw w trakcie zbioru, transportu i przechowywania. Ponadto, niektóre substancje, takie jak woski i środki konserwujące, mogą być dodawane do skórek w celu poprawy wyglądu i trwałości, co również może stanowić potencjalne ryzyko dla zdrowia. Dlatego zaleca się dokładne mycie owoców i warzyw przed spożyciem, aby zminimalizować ryzyko ekspozycji na szkodliwe substancje oraz w miarę możliwości kupowanie owoców i warzyw z ekologicznych upraw.
Jak wykorzystywać obierki z owoców i warzyw?
Oczywiście nie każdy owoc i warzywo nadają się do zjedzenia w całości. Nie będziemy zachęcać Cię do zjedzenia surowej skórki ananasa czy melona, cebuli lub czosnku, bo nie chodzi nam o kultywowanie zasady zero waste za wszelką cenę, szczególnie tej w postaci wyjątkowo nieprzyjemnych dolegliwości gastrycznych. Chcemy jednak podpowiedzieć Ci, jak wykorzystywać obierki z najbardziej popularnych owoców i warzyw, które na pewno mają stałe miejsce na Twojej liście zakupów. Oto nasze pomysły:
Obierki z jabłek: skórka z jabłek zawiera wartościowe składniki odżywcze, takie jak błonnik, witaminy (np. witamina C i witamina A) oraz przeciwutleniacze, w tym kwasy fenolowe i flawonoidy. Błonnik pomaga w regulacji trawienia i zapobieganiu zaparciom, witaminy wzmacniają układ odpornościowy i poprawiają stan skóry, a przeciwutleniacze chronią komórki przed uszkodzeniem spowodowanym przez wolne rodniki, co może pomóc w zapobieganiu chorobom serca, nowotworom i starzeniu się skóry. Możesz wykorzystywać obierki z jabłek w następujący sposób:
– Zblenduj je z ulubioną pastą warzywną, jeśli chcesz przełamać zbyt słodki smak, a nie masz pod ręką cytryny,
– Dołóż do kanapki, kwasowość skórki jabłka będzie bardzo dobrze komponować się np. z intensywnym smakiem sera,
– Zblenduj w smoothie, jeśli chcesz zapewnić sobie dodatkową porcję błonnika,
– Wymieszaj łyżkę cukru i pół łyżeczki cynamonu, posyp mieszanką skórki i piecz przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 150 °C, a uzyskasz przepyszne owocowe chipsy.
Skórka pomarańczy: Skórka pomarańczy jest bogata w przeciwutleniacze, takie jak flawonoidy i kwasy fenolowe, które pomagają w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym. Ponadto, zawiera witaminy, zwłaszcza witaminę C, która wzmacnia układ odpornościowy i wspiera zdrową, promienną skórę. Dodatkowo, skórka pomarańczy jest źródłem błonnika, który wspomaga trawienie, reguluje poziom cukru we krwi i zapobiega zaparciom. Możesz wykorzystywać ją w następujący sposób:
– Kandyzuj, żeby mieć zawsze pod ręką pyszny i prosty domowy deser,
– Bardzo drobno startą skórkę pomarańczy wymieszaj w proporcji 1:1 z solą, aby uzyskać dodającą świeżości przyprawę do sałatek,
– Pokrój skórę na malutkie kawałki, wyłóż na pokrytą papierem blachę i pozostaw w ciepłym miejscu przez 1-2 dni, a następnie uzyskany susz dodaj do ulubionej herbaty.
Obierki z selera: Chociaż skóra selera może być traktowana jako mniej atrakcyjna część warzywa, to właśnie w niej kryją się cenne składniki odżywcze. Błonnik jest najskuteczniejszym antidotum na zaparcia. Witamina C wspiera zdrowie tkanki łącznej, dzięki czemu skóra dłużej utrzymuje jędrność, a przeciwutleniacze wspierają odporność całego organizmu. Możesz wykorzystywać obierki z selera w następujący sposób:
– Dodawaj do zup, aby wzmocnić ich smak i sprawić, że będą bardziej odżywcze,
– Użyj ich zamiast czosnku podczas blendowania hummusu, a odkryjesz zupełnie nowe oblicze tej popularnej pasty kanapkowej,
– Polej oliwą, posyp solą i piecz przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 150 °C, jeśli masz ochotę na alternatywę dla chipsów ziemniaczanych,
– Bardzo drobno posiekaj i wymieszaj z kaszą lub ryżem, jeśli ich smak wydaje Ci się zbyt mdły.
Niezależnie od tego, które owoce i warzywa wykorzystasz do swoich kulinarnych eksperymentów z obierkami, trzymaj się tych 3 zasad:
1. W miarę możliwości sięgaj po produkty z ekologicznych upraw.
2. Dokładnie myj owoce i warzywa i upewnij się, że nie pozostały na nich resztki ziemi.
3. Nie wykorzystuj obierków z owoców i warzyw, na których skórce pojawiła się pleśń.
Nie wiesz, jak myć owoce i warzywa, aby pozbyć się z ich skórek resztek chemii? Przychodzimy z pomocą! Nasz krótki instruktaż znajdziesz TU.