Jedzenie wpływa nie tylko na to, jak wyglądamy, ale również – a w dzisiejszych czasach może wręcz przede wszystkim – na to, jak się czujemy. Świadome komponowanie posiłków ze względu na składniki odżywcze, które mogą wzmocnić ciało w tym wymagającym czasie, to skuteczna metoda walki o zdrowie. Dziś przyglądamy się pokarmom, które wspomagają procesy immunologiczne. Kierunek: dieta wspomagająca odporność.
Nie oszukujmy się – nie ma jednego owocu, warzywa, czy nawet całego dania, które jedzone codziennie może nam zagwarantować życie w wiecznym zdrowiu. Ale nawet jeśli zachorujemy, kluczowe stanie się to, jak silnie działa nasz układ odpornościowy. Im większą zwracamy uwagę na to, czy jedzenie nas wzmacnia czy osłabia, tym silniejszym przeciwnikiem stajemy się w starciu z wirusami i bakteriami. Dieta, która wspomoże odporność powinna zawierać odpowiednie witaminy i minerały. Przygotowaliśmy dla was listę tych najważniejszych wraz ze wskazówkami, gdzie ich szukać.
Witamina C
Wśród wszystkich witamin to właśnie ona najbardziej kojarzy się ze zdrowiem. Jest akumulowana w leukocytach, które są kluczowym elementem układu odpornościowego. Ponadto jest silnym antyoksydantem i wpływa na stan tkanki łącznej – to m.in. dzięki jej prawidłowemu poziomowi możemy dłużej cieszyć się jędrnym, elastycznym ciałem. Najwięcej tej witaminy znajdziesz w:
– Owocach dzikiej róży,
– Truskawkach,
– Czerwonej papryce,
– Kiwi,
– Natce pietruszki,
– Owocach cytrusowych,
– Czerwonej porzeczce,
– Jarmużu,
– Brukselce.
Więcej o witaminie C przeczytasz TU.
Witamina D
W odróżnieniu od większości witamin, tę nasz organizm może produkować samodzielnie dzięki działaniu promieni słonecznych. Niestety stosowanie filtrów przeciwsłonecznych hamuje ten proces, a polski sezon jesienno-zimowy prawie całkowicie go uniemożliwia. Badania pokazują, że aż 90% Polaków może cierpieć z powodu jej deficytów, a w konsekwencji doświadczać obniżenia odporności (ponieważ zwiększa ona produkcję przeciwciał i substancji o działaniu bakteriobójczym), pogorszenia samopoczucia, problemów ze snem, oraz zwiększonego ryzyka wystąpienia osteoporozy czy cukrzycy. Najskuteczniejszą metodą uzupełnienia tych niedoborów jest suplementacja. Niewielkie ilości znajdziemy jej też w:
– Łososiu,
– Makreli,
– Tuńczyku,
– Jajach kurzych,
– Maśle,
– Serze żółtym,
– Krowim mleku.
Więcej o suplementacji witaminy D piszemy TU.
Żelazo
Zauważasz, że w kącikach ust regularnie pojawiają ci się zajady? To sygnał, że Twojemu organizmowi może brakować tego cennego składnika mineralnego. Żelazo wchodzi w skład hemoglobiny, transportującej tlen do wszystkich komórek ciała. Jego odpowiedni poziom nie tylko może uchronić przed infekcjami, ale tez zapobiega rozwojowi anemii, neutralizuje działanie wolnych rodników i wspiera prawidłowy rozwój płodu. Aby uchronić się przed niedoborami, sięgaj po:
– Produkty sojowe,
– Ciecierzycę,
– Natkę pietruszki,
– Brokuły,
– Zielone, strączkowe warzywa,
– Nasiona chia,
– Spirulinę,
– Kakao,
– Pestki dyni.
Selen
Jak pokazują badania, rola selenu w utrzymaniu prawidłowej odporności organizmu jest tak duża, że może on nawet uchronić przed występowaniem niektórych, agresywnych form raka. Jego odpowiedni poziom prowadzi do zwiększenia zdolności rozmnażania się limfocytów T oraz wzmacnia ich zdolność do migracji, reakcji na patogeny i ich dezaktywacji. Produkty spożywcze zawierające ten pierwiastek to:
– Orzechy brazylijskie,
– Tuńczyk,
– Łosoś,
– Grzyby
– Jaja kurze,
– Flądra,
– Halibut,
– Pszenica,
– Kukurydza.
Witamina B6
Wchodząca w skład grupy witamin B, jest niezbędnym składnikiem procesu produkcji przeciwciał i czerwonych ciałek krwi. Ze względu na udział w metabolizmie neurotransmiterów wpływa na działanie całego układu nerwowego. Dla zapewnienia jej optymalnego poziomu warto regularnie sięgać po:
– Kaszę gryczaną,
– Orzechy laskowe,
– Orzechy włoskie,
– Banany,
– Jaja,
– Mleko,
– Kiełki pszenicy,
– Otręby pszenne.
Więcej o witaminach z grupy B przeczytasz TU.
Pamiętaj, że jakość spożywanych przez Ciebie produktów ma bezpośredni wpływ na poziom zawartych w nich składników odżywczych. Jeśli nie masz dostępu do ekologicznych owoców i warzyw, myj te z tradycyjnych marketów dokładnie, aby usunąć resztki pestycydów. Możesz skorzystać z naszego poradnika TU. Pamiętaj też, że ryby z mocno zanieczyszczonych wód mogą zawierać dużą ilość metali ciężkich, więc postaraj się sięgać po te z certyfikatem z ekologicznych połowów. Jeśli czujesz że Twoja dieta jest zbilansowana, a odporność nadal niska, wykonaj badania krwi, które pomogą stwierdzić konkretne niedobory.