Strona intenetowa używa plików cookies w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Kliknij tutaj, żeby dowiedzieć się jaki jest cel używania cookies oraz jak zmienić ustawienia cookies w przeglądarce. Więcej informacji znajdą Państwo w zakładce Polityka Prywatności.

Rozumiem
Ciało - Odżywianie
08.05.2021

Jednodniowy jadłospis przyjazny dla układu nerwowego

Jednodniowy jadłospis przyjazny dla układu nerwowego
Zdjęcie Materiały Prywatne
Zdjęcie Materiały Prywatne

Będąc w temacie układu nerwowego i tego jak radzić sobie ze stresem od strony dietetycznej przygotowaliśmy dla Was niespodziankę – profesjonalny jednodniowy jadłospis. Zadbaliśmy o to, by nasza propozycja była bogata w witaminę C, magnez, witaminy z grupy B i bardzo ważne dla zdrowia psychicznego kwasy omega 3. Dodatkowo rozpiska zawiera wysoką podaż białka. Życzymy smacznego!

ŚNIADANIE: Owsianka z borówkami

Składniki:

Mak niebieski – 5 g (0.5 x Łyżka),
Orzechy włoskie – 15 g (1 x Łyżka),
Płatki owsiane – 50 g (5 x Łyżka),
Borówki amerykańskie – 100 g (2 x Garść),
Napój sojowy bez cukru – 250 g (1 x Szklanka).

Sposób przygotowania: w załączniku na dole artykułu.

Zdjęcie Natalia Janik

DRUGIE ŚNIADANIE: Chrupiąca sałatka z fetą

Przepis i sposób przygotowania w załączniku na dole artykułu.

OBIAD: Ryba z pieca z warzywami (przepis na 2 porcje)

Składniki:

Oliwa z oliwek – 10 g (1 x Łyżka),
Pomidor – 120 g (1 x Sztuka),
Cukinia – 300 g (1 x Sztuka),
Czosnek – 15 g (3 x Ząbek),
Komosa ryżowa (Quinoa), ziarna – 70 g (5 x Łyżka),
Papryka czerwona – 280 g (2 x Sztuka),
Łosoś, świeży – 300 g (3 x Kawałek).

Sposób przygotowania: w załączniku na dole artykułu.

Zdjęcie Natalia Janik

PODWIECZOREK: Matcha smoothie

Składniki:

Kiwi – 75 g (1 x Sztuka),
Banan – 120 g (1 x Sztuka),
Matcha, proszek – 5 g (1 x Łyżeczka),
Szpinak – 50 g (2 x Garść).

Sposób przygotowania: w załączniku na dole artykułu.

Zdjęcie Natalia Janik

KOLACJA: Kanapki wiosenne

Przepis i sposób przygotowania w załączniku na dole artykułu.

Profesjonalny jednodniowy jadłospis możesz pobrać TU.

Natalia Janik

Natalia Janik

Jestem dyplomowaną dietetyczką, absolwentką AWF w Poznaniu. Zajmuję się prowadzeniem internetowej działalności dietetycznej pod nazwą dietaniecud. Nazwa ma symbolizować racjonalne podejście do odżywiania, stawiam na edukację żywieniową i zmianę nawyków, a nie magiczne i szybkie „cud” rozwiązania. Wymyślam i testuję nowe przepisy, klasyczne dania zmieniam i bilansuję na bardziej zdrowe i dietetyczne wersje. Pokazuję, że zdrowe jedzenie nie musi być trudne, drogie i wymagające specjalnych kulinarnych umiejętności. Choć nie jestem weganką, dieta roślinna jest mi bardzo bliska, na co dzień promuję wysokie spożycie warzyw i owoców. Dietetyka już na studiach stała się moją pasją, dzięki niej poznaję wiele ciekawych osób i poszerzam horyzonty. Poza tym nie wyobrażam sobie życia bez aktywności fizycznej: biegam, gram, dźwigam, jeżdżę na snowboardzie i praktykuję jogę. Na moim instagramowym profilu znajdziecie codziennie porady, łatwe przepisy, ciekawostki i wskazówki dotyczące żywności i gotowania. Mój IG: Instagram.com/dietaniecud.nj