Strona intenetowa używa plików cookies w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Kliknij tutaj, żeby dowiedzieć się jaki jest cel używania cookies oraz jak zmienić ustawienia cookies w przeglądarce. Więcej informacji znajdą Państwo w zakładce Polityka Prywatności.

Rozumiem
Ciało - Odżywianie
02.04.2023

Jednodniowy jadłospis na zwiększenie poziomu energii. Prosto od dietetyka!

Jednodniowy jadłospis na zwiększenie poziomu energii. Prosto od dietetyka!
Zdjęcie Natalia Janik
Zdjęcie Natalia Janik

Początek wiosny niesie ze sobą ryzyko spadków energii i zmęczenia. Przygotowaliśmy dla Was niespodziankę – profesjonalny jednodniowy jadłospis, który pokaże Wam jak komponować menu przyjazne dla utrzymania stabilnego poziomu energii. Zadbaliśmy o to, by nasza propozycja była bogata w odpowiednią ilośc białka, a produkty w witaminy B12, żelazo, magnez, cynk i witaminę C. Całość znajdziecie w załączniku na dole artykułu.

ŚNIADANIE 07:00: Proste jajka z patelni

Przepis i sposób przygotowania w załączniku na dole artykułu.

LUNCH 10:30: Koktajl zielony

Składniki:

– Woda – 250 g (1 x Szklanka)

– Banan – 120 g (1 x Sztuka)

– Szpinak – 75 g (3 x Garść)

– Kiwi – 75 g (1 x Sztuka)

– Orzechy włoskie – 15 g (1 x Łyżka)

– Siemię lniane (świeżo mielone) – 10 g (2 x Łyżeczka)

Sposób przygotowania: w załączniku na dole artykułu.

Zdjęcie Natalia Janik

LUNCH 10:30: Kanapka z łososiem i awokado

Składniki:

– Pomidory koktajlowe – 100 g (5 x Sztuka)

– Awokado – 70 g (0.5 x Sztuka)

– Chleb żytni razowy – 60 g (2 x Kromka)

– Łosoś, wędzony – 50 g (1.7 x Kawałek)

– Rukola – 20 g (1 x Garść)

Sposób przygotowania: w załączniku na dole artykułu.

Zdjęcie Natalia Janik

OBIAD 12.30: Łosoś grillowany z fasolką i kaszą

Składniki:

Fasola szparagowa – 180 g (2 x Garść)

Łosoś, świeży – 150 g (1.5 x Kawałek)

Kasza gryczana niepalona (biała) – 52 g (4 x Łyżka)

Sok cytrynowy – 6 g (1 x Łyżka)

Sposób przygotowania: w załączniku na dole artykułu.

Deser: Pasek gorzkiej czekolady – 18 g (3 x Kostka)

Zdjęcie Natalia Janik

KOLACJA 19.00: Sałatka z kaszą, brokułami i sosem orzechowym

Przepis i sposób przygotowania w załączniku na dole artykułu.

Profesjonalny jednodniowy jadłospis możesz pobrać TU.

Natalia Janik

Natalia Janik

Jestem dyplomowaną dietetyczką, absolwentką AWF w Poznaniu. Zajmuję się prowadzeniem internetowej działalności dietetycznej pod nazwą dietaniecud. Nazwa ma symbolizować racjonalne podejście do odżywiania, stawiam na edukację żywieniową i zmianę nawyków, a nie magiczne i szybkie „cud” rozwiązania. Wymyślam i testuję nowe przepisy, klasyczne dania zmieniam i bilansuję na bardziej zdrowe i dietetyczne wersje. Pokazuję, że zdrowe jedzenie nie musi być trudne, drogie i wymagające specjalnych kulinarnych umiejętności. Choć nie jestem weganką, dieta roślinna jest mi bardzo bliska, na co dzień promuję wysokie spożycie warzyw i owoców. Dietetyka już na studiach stała się moją pasją, dzięki niej poznaję wiele ciekawych osób i poszerzam horyzonty. Poza tym nie wyobrażam sobie życia bez aktywności fizycznej: biegam, gram, dźwigam, jeżdżę na snowboardzie i praktykuję jogę. Na moim instagramowym profilu znajdziecie codziennie porady, łatwe przepisy, ciekawostki i wskazówki dotyczące żywności i gotowania. Mój IG: Instagram.com/dietaniecud.nj

Podobne artykuły