Choć obecnie często niedoceniane, grzyby były używane jako lekarstwo od tysięcy lat. Nic dziwnego, szczycą się nie tylko wspaniałym smakiem, ale przede wszystkim – dużymi korzyściami zdrowotnymi. Przedstawiamy powody, dla których warto włączyć je do swojego codziennego menu!
Biała żywność uchodzi za wroga naszego zdrowia. Białe pieczywo, biały makaron, biały ryż to produkty, których powinno być w naszym jadłospisie jak najmniej. Wyjątkiem są grzyby, które są napakowane mnóstwem niezbędnych witamin i minerałów. W końcu wybrały sobie najczystsze z możliwych terenów do rozwoju. Do tych najzdrowszych gatunków zalicza się np. japońskie shitake, ale też polskie: boczniaki, kurki, podgrzybki, rydze. Niektórzy twierdzą, że grzyby to jedynie zlepek celulozy, wody i substancji aromatycznych. Obalamy ten mit!
Oto siedem ważnych powodów, dla których grzyby zaliczają się do najzdrowszej żywności świata:
Zmniejszają ryzyko chorób nowotworowych
Przegląd badań nad chorobami nowotworowymi pokazuje, że spożywanie zaledwie 18 gramów grzybów (co odpowiada około dwóm średnim grzybom) dziennie może obniżyć ryzyko zachorowania na raka nawet o 45 procent. Wszystko to za sprawą ergotioneiny – aminokwasu i przeciwutleniacza, który zapobiega i spowalnia uszkodzenia komórek. Co ciekawe, niektóre grzyby zawierają jej większe ilości (np. shitake), jednak według badaczy, dobre efekty przyniesie każda odmiana grzybów jadalnych.
Wspierają układ odpornościowy
A jak wiadomo – silny system immunologiczny chroni nie tylko przed przeziębieniami, ale też przed poważniejszymi dolegliwościami. Grzyby wzmacniają odporność dzięki zawartości antyutleniaczy. Jednym z nich jest selen, który pełni kluczową rolę m.in. w aktywowaniu komórek odpornościowych, ochronie antyoksydacyjnej i walce z wirusami. Jego odpowiedni poziom aktywuje białe krwinki i pomaga im niszczyć patogeny.
O innych produktach wspierających odporność przeczytasz TU.
Wspierają pracę jelit
A jak wiadomo, zdrowe jelita to zdrowy organizm! Według badań, niektóre gatunki grzybów działają bardzo korzystnie na mikroflorę jelit. Najwięcej publikacji jest poświęconych grzybom azjatyckim, np. reishi, shitake. To nie oznacza jednak, że grzyby z polskich lasów nie mają podobnego działania. Nasze rodzime grzyby zawierają związki, które również korzystnie oddziałują na jelita. Jest to zasługa m.in. beta-glukanów (będących składnikiem błonnika pokarmowego). Zwiększają one populację pożytecznych bakterii w przewodzie pokarmowym, a zmniejszają tych, które nam szkodzą. Innym składnikiem grzybów jest chitozan, który chroni mikroflorę jelit i działa przeciwzapalnie.
Więcej na temat grzybów reishi pisaliśmy TU.
Chronią mózg przed starzeniem się
Długoterminowe badanie opublikowane w 2021 roku wykazało, że pokarmy bogate w polifenole (w tym grzyby) mogą chronić przed pogorszeniem funkcji poznawczych u osób starszych. Naukowcy odkryli również, że przeciwutleniacze zawarte w grzybach są pomocne w chorobie Parkinsona i Alzheimera. Okazuje się, że wystarczy spożywanie grzybów dwa razy w tygodniu, by być mniej narażonym na ubytek funkcji poznawczych.
O tym, jak jeszcze spowolnić starzenie się mózgu, przeczytasz TU.
Dbają o dobry nastrój
Grzyby zawierają liczne związki bioaktywne, które mogą przyczyniać się do zmniejszenia lęku. Mowa tu głównie o witaminie B12, przeciwutleniaczach i substancjach przeciwzapalnych. Naukowcy z Penn State odkryli, że w grupie prawie 25 tysięcy osób ci, którzy regularnie jedli grzyby, mieli mniejsze ryzyko depresji.
Sprzyjają odchudzaniu
Grzyby, choć mięsiste i syte, zawierają niewiele kalorii. W dużej mierze składają się z wody, która sprawia, że można cieszyć się sporą objętością posiłku i zarazem jego niską kalorycznością. Dieta grzybowa obfituje w białko oraz błonnik, który reguluje perystaltykę jelit, daje uczucie sytości i zmniejsza apetyt. Tak więc, duża zawartość wody, mało tłuszczu i błonnik – to trzy wyznaczniki grzybów, które są szczególnie istotne w odchudzaniu.
Są dobre dla osób na diecie roślinnej
Bogaty smak i mięsista struktura powodują, że grzyby znakomicie sprawdzają się jako zamiennik mięsa, np. w daniach z kaszą lub makaronem. Osoby będące na diecie wegańskiej lub wegetariańskiej powinny zwrócić uwagę na grzyby również ze względu na białko. W suchej masie grzybowej stanowi ono aż 40%! Dodatkowo, jest ono łatwo przyswajalne, podobne jakościowo do białka zwierzęcego. Grzyby niosą ze sobą prawdziwe bogactwo cennych składników mineralnych i witamin, dlatego też mogą uzupełniać ewentualne niedobory substancji odżywczych.
Chcesz się zdrowo odżywiać, ale nie wiesz jak zacząć? Przychodzimy z pomocą. Nasze sprawdzone sposoby znajdziesz TU.