Strona intenetowa używa plików cookies w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Kliknij tutaj, żeby dowiedzieć się jaki jest cel używania cookies oraz jak zmienić ustawienia cookies w przeglądarce. Więcej informacji znajdą Państwo w zakładce Polityka Prywatności.

Rozumiem
Ciało - Odżywianie
05.06.2020

Jeśli nie owsianka to co? Sprawdźcie nasze smakowite alternatywy.

Jeśli nie owsianka to co? Sprawdźcie nasze smakowite alternatywy.

Owsianka jest pysznym i odżywczym śniadaniem, ale może okazać się zbyt dużym doładowaniem cukrowym, szczególnie połączona z owocami. Lubisz śniadania na słodko, ale starasz się ograniczyć ilość spożywanego cukru? Mamy dla ciebie 3 smakowite alternatywy, które sprawią, że bez żalu zapomnisz o owsiance! 

Siemianka

Baza: siemię lniane

Siemię lniane działa cuda dla naszego przewodu pokarmowego. Dzięki wysokiej zawartości dwóch rodzajów błonnika, rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego daje uczucie sytości na długo i poprawia perystaltykę jelit. Dzięki śluzowi, który wydziela, działa też kojąco na żołądek. Jest źródłem cennych kwasów omega-3 i lignanów, fitoestrogenów o silnym działaniu antyoksydacyjnym. Pomaga w obniżaniu poziomu cholesterolu, łagodzi stany zapalne i poprawia stan skóry, włosów i paznokci. 

Składniki:

  • 2 płaskie łyżki zmielonego siemienia lnianego złocistego (siemię lniane najlepiej mielić samemu i od razu spożywać, ponieważ poddane takiej obróbce łatwo pleśnieje, przy mieleniu większej partii na kilka dni należy trzymać je szczelnie zamknięte w lodówce)
  • 250 ml mleka migdałowego bez cukru
  • 1 łyżka surowego kakao
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • szczypta cynamonu
  • szczypta soli

Wszystkie składniki wrzucamy do małego garnuszka i dokładnie mieszamy trzepaczką. Gotujemy na bardzo małym ogniu ok 5-7 minut cały czas intensywnie mieszając, żeby uniknąć powstania grudek. Kiedy masa gęstnieje, ściągamy z ognia i odstawiamy na kilka minut do stężenia. 

Kokosanka

Baza: mąka kokosowa

Mąka kokosowa powstaje z miąższu kokosa. Ma niski indeks glikemiczny, wysoką zawartość błonnika, poprawiające metabolizm kwasy MTC i wzmacniające mięśnie białko – w 100g mąki jest go aż 18 g. Do tego świetnie smakuje, sprawdzając się zarówno w daniach słodkich, jak i wytrawnych. 

Składniki:

  • 2 łyżki mąki kokosowej
  • 3 łyżki sprażonych wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • 250 ml mleka migdałowego bez cukru
  • 1 łyżka masła migdałowego
  • szczypta soli

Wszystkie składniki intensywnie mieszamy trzepaczką gotując na małym ogniu przez 3 minuty uważając, żeby nie doprowadzić do wrzenia.  W zależności od tego, jak gęstą chcemy kokosankę, albo rozrzedzamy ją mlekiem wedle uznania, albo gotujemy jeszcze 2 minuty, żeby była gęstsza i bardziej kremowa. 

Ziarnianka

Baza:  mix ziaren 

Jeśli nie możecie się zdecydować na jeden ulubiony składnik śniadania – nie musicie! Nasza kompozycja ziaren i suszonych owoców to bomba witaminowo- odżywcza, którą możecie modyfikować wedle uznania. 

Składniki:

  • 1 łyżeczka nasion chia
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego złocistego
  • 1 łyżeczka niepalonej kaszy gryczanej
  • 1 łyżeczka pestek słonecznika
  • 1 łyżeczka łuskanych ziaren konopi
  • 1 łyżka suszonej żurawiny
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • 250 ml mleka migdałowego bez cukru lub innego ulubionego mleka roślinnego
  • szczypta soli

Wszystkie składniki wymieszaj w słoiczku i odstaw na 15 minut.  Po tym czasie chia i siemię lniane się zżelują, więc wymieszaj jeszcze raz dokładnie wszystkie składniki, żeby nie było grudek. Wstaw do lodówki na minimum godzinę, a najlepiej na całą noc. 

Toppingi

Swoje nie – owsiankowe śniadania możesz urozmaicać nie tylko bazami, ale różnorodnością toppingów. Do naszych ulubionych, niskocukrowych dodatków należą:

  • Borówki, maliny, jagody, jeżyny i truskawki
  • Prażone pestki dyni i słonecznika
  • Domowy dżem malinowy*
  • Masła orzechowe: z migdałów, nerkowców i orzechów laskowych

* Przepis na domowy dżem malinowy znajdziecie tu

Monika Dąbrowska

Monika Dąbrowska

Odkąd pamiętam moje życie było związane z pracą nad ciałem – najpierw pływałam, potem grałam w siatkówkę, równolegle zakochałam się w nartach, a wreszcie trafiłam na jogę i przy niej pozostanę już na zawsze. To był mój pierwszy przemyślany krok w holistycznej pracy nad sobą. Po nim nastąpiły kolejne, odżywianie, świadoma pielęgnacja, praca nad emocjami, własnymi barierami i wiele innych. Gdzieś pośrodku tej drogi zrodził się pomysł na portal Twig.pl, który ma być inspiracją dla innych (i dla mnie) do wprowadzania dobrych praktyk w codzienności. Rozpoczynając ten projekt zostawiłam za sobą dotychczasowe życie zawodowe związane z marketingiem i reklamą i pracą w takich branżach jak moda i uroda. Na co dzień nie mogę żyć bez książki, filmu i teatru. Na mojej ścieżce edukacji pojawiła się nawet szkoła aktorska, pierwsza życiowa lekcja otwartości. Kolejne odebrałam podróżując. Coraz więcej miejsca w moim życiu zajmuje natura. Latem uciekam z Warszawy (w której mieszkam) nad Narew, gdzie trochę zdradzam jogę pływając na wakeboardzie albo po prostu gapiąc się w słońce.