Owsianka jest pysznym i odżywczym śniadaniem, ale może okazać się zbyt dużym doładowaniem cukrowym, szczególnie połączona z owocami. Lubisz śniadania na słodko, ale starasz się ograniczyć ilość spożywanego cukru? Mamy dla ciebie 3 smakowite alternatywy, które sprawią, że bez żalu zapomnisz o owsiance!
Siemianka
Baza: siemię lniane
Siemię lniane działa cuda dla naszego przewodu pokarmowego. Dzięki wysokiej zawartości dwóch rodzajów błonnika, rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego daje uczucie sytości na długo i poprawia perystaltykę jelit. Dzięki śluzowi, który wydziela, działa też kojąco na żołądek. Jest źródłem cennych kwasów omega-3 i lignanów, fitoestrogenów o silnym działaniu antyoksydacyjnym. Pomaga w obniżaniu poziomu cholesterolu, łagodzi stany zapalne i poprawia stan skóry, włosów i paznokci.
Składniki:
- 2 płaskie łyżki zmielonego siemienia lnianego złocistego (siemię lniane najlepiej mielić samemu i od razu spożywać, ponieważ poddane takiej obróbce łatwo pleśnieje, przy mieleniu większej partii na kilka dni należy trzymać je szczelnie zamknięte w lodówce)
- 250 ml mleka migdałowego bez cukru
- 1 łyżka surowego kakao
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- szczypta cynamonu
- szczypta soli
Wszystkie składniki wrzucamy do małego garnuszka i dokładnie mieszamy trzepaczką. Gotujemy na bardzo małym ogniu ok 5-7 minut cały czas intensywnie mieszając, żeby uniknąć powstania grudek. Kiedy masa gęstnieje, ściągamy z ognia i odstawiamy na kilka minut do stężenia.
Kokosanka
Baza: mąka kokosowa
Mąka kokosowa powstaje z miąższu kokosa. Ma niski indeks glikemiczny, wysoką zawartość błonnika, poprawiające metabolizm kwasy MTC i wzmacniające mięśnie białko – w 100g mąki jest go aż 18 g. Do tego świetnie smakuje, sprawdzając się zarówno w daniach słodkich, jak i wytrawnych.
Składniki:
- 2 łyżki mąki kokosowej
- 3 łyżki sprażonych wiórków kokosowych
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- 250 ml mleka migdałowego bez cukru
- 1 łyżka masła migdałowego
- szczypta soli
Wszystkie składniki intensywnie mieszamy trzepaczką gotując na małym ogniu przez 3 minuty uważając, żeby nie doprowadzić do wrzenia. W zależności od tego, jak gęstą chcemy kokosankę, albo rozrzedzamy ją mlekiem wedle uznania, albo gotujemy jeszcze 2 minuty, żeby była gęstsza i bardziej kremowa.
Ziarnianka
Baza: mix ziaren
Jeśli nie możecie się zdecydować na jeden ulubiony składnik śniadania – nie musicie! Nasza kompozycja ziaren i suszonych owoców to bomba witaminowo- odżywcza, którą możecie modyfikować wedle uznania.
Składniki:
- 1 łyżeczka nasion chia
- 1 łyżeczka siemienia lnianego złocistego
- 1 łyżeczka niepalonej kaszy gryczanej
- 1 łyżeczka pestek słonecznika
- 1 łyżeczka łuskanych ziaren konopi
- 1 łyżka suszonej żurawiny
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- 250 ml mleka migdałowego bez cukru lub innego ulubionego mleka roślinnego
- szczypta soli
Wszystkie składniki wymieszaj w słoiczku i odstaw na 15 minut. Po tym czasie chia i siemię lniane się zżelują, więc wymieszaj jeszcze raz dokładnie wszystkie składniki, żeby nie było grudek. Wstaw do lodówki na minimum godzinę, a najlepiej na całą noc.
Toppingi
Swoje nie – owsiankowe śniadania możesz urozmaicać nie tylko bazami, ale różnorodnością toppingów. Do naszych ulubionych, niskocukrowych dodatków należą:
- Borówki, maliny, jagody, jeżyny i truskawki
- Prażone pestki dyni i słonecznika
- Domowy dżem malinowy*
- Masła orzechowe: z migdałów, nerkowców i orzechów laskowych
* Przepis na domowy dżem malinowy znajdziecie tu.