Strona intenetowa używa plików cookies w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Kliknij tutaj, żeby dowiedzieć się jaki jest cel używania cookies oraz jak zmienić ustawienia cookies w przeglądarce. Więcej informacji znajdą Państwo w zakładce Polityka Prywatności.

Rozumiem
Ciało - Odżywianie
25.06.2024

Jest lato, jest chłodnik. Poznaj 5 przepisów na letnie zupy na zimno

Jest lato, jest chłodnik. Poznaj 5 przepisów na letnie zupy na zimno
Zdjęcie Canva
Zdjęcie Canva

Twoja miska zupy musi bezwarunkowo iść w parze z kocem, śniegiem za oknem i grubymi skarpetami? Daj się zaskoczyć! Nasze dzisiejsze propozycje wabią sezonowymi smakami, gaszą pragnienie, sycą i dodają energii. Oto 5 przepisów na letnie zupy na zimno, czyli chłodnik w roli głównej. Zostaw sobie miejsce na dokładkę, naprawdę warto! 

WEGAŃSKI CHŁODNIK LITEWSKI Z MIĘTĄ

Składniki:

– 1 pęczek botwinki 

– 1 litr wody 

– 1-2 kostki ekologicznego bulionu warzywnego 

– 300 ml mleka kokosowego 

– 5 rzodkiewek 

– 1 średni ogórek 

– 1 łyżka octu jabłkowego 

– 1 mały pęczek świeżej mięty 

– Szczypta soli i pieprzu

– Opcjonalnie do dekoracji i zagęszczenia, jeśli lubisz bardziej treściwe zupy, 1 małe opakowanie naturalnego, gęstego jogurtu roślinnego 

Buraczki i liście botwinki dokładnie umyj, pokrój w małe kawałki i gotuj do miękkości, min. 20 minut. Kiedy woda zacznie wrzeć, dodaj kostki bulionu. Kiedy warzywa będą miękkie, wyłącz grzanie, dodaj mleko kokosowe i pozostaw zupę do całkowitego wystygnięta. W tym czasie dokładnie umyj i drobno posiekaj rzodkiewkę, ogórka i miętę. Kiedy zupa ostygnie, dodaj do niej warzywa i miętę, ocet jabłkowy, sól i pieprz do smaku oraz jogurt, jeśli chcesz otrzymać gęstszą wersję zupy. Przechowuj w lodówce do momentu podania. Już na talerzu możesz ją udekorować dodatkowym kleksem z gęstego jogurtu. 

CHŁODNIK BORÓWKOWY 

chłodnik
Zdjęcie Canva

Składniki: 

– 500 g świeżych borówek 

– 300 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy (jeśli korzystasz z soku z opakowania, upewnij się, że nie ma dodatku cukru) 

– 3 łyżki syropu klonowego 

– 300 ml naturalnego mleka sojowego 

– 200 g naturalnego jogurtu sojowego 

– 1/2 łyżeczki cynamonu 

– 2 łyżki soku z limonki 

– Szczypta soli 

Borówki, sok, syrop i cynamon wrzuć do rondelka i zagrzej, nie dopuszczając do wrzenia. Dodaj sok z limonki i sól i zblenduj blenderem ręcznym na gładką masę. Wstaw do lodówki na min. 2 godziny do całkowitego schłodzenia. Dodaj mleko i jogurt i jeszcze raz zblenduj, aby nie powstały grudki z jogurtu. Przechowuj w lodówce. 

CHŁODNIK BRZOSKWINIOWY 

Składniki:

– 8 dojrzałych brzoskwiń 

– 1 łyżeczka drobno startego imbiru 

– Sok z 1 limonki 

– 1 puszka mleka kokosowego 

– 100 ml jogurtu greckiego 

– 4 łyżki świeżej mięty 

– 4 łyżki migdałów w płatkach 

Brzoskwinie umyj, usuń pestki i pokrój na ćwiartki. Wrzuć do blenda razem z sokiem z limonki, mlekiem kokosowym i imbirem. Schładzaj w lodówce przez minimum godzinę. Miętę drobno posiekaj, a migdały podpraż na suchej patelni, aż będą brązowozłote. Schłodzoną zupę przełóż do miseczek, każdą porcję udekoruj kleksem z jogurtu, łyżką mięty i łyżką sprażonych migdałów. Przechowuj w lodówce.

CHŁODNIK OGÓRKOWY

chłodnik
Zdjęcie Canva

Składniki: 

– 2 średnie, świeże ogórki 

– Pęczek szczypioru + 2 cebulki szczypiorkowe

– 1 ząbek czosnku 

– 150 ml przefiltrowanej wody 

– 2 łyżki octu winnego 

– 3 małe rzodkiewki 

– 2 kromki chleba na zakwasie 

– Sól i pieprz do smaku 

Ogórki i cebulki umyj i posiekaj. Wrzuć do blendera i zblenduj na gładki płyn z czosnkiem, wodą, octem winnym. Schładzaj w lodówce przez godzinę. Kiedy zupa będzie chłodna, drobno posiekaj szczypiorek, rzodkiewkę pokrój w cienkie plastry, a chleb zgrilluj na suchej patelni. Każdą porcję zupy udekoruj łyżką szczypioru i łyżką rzodkiewki, podawaj z grzanką. Przechowuj w lodówce.

GAZPACHO Z KOLENDRĄ 

Składniki: 

– 5 dużych, dojrzałych pomidorów 

– 1 czerwona papryka 

– 2 średnie świeże ogórki 

– 2 ząbki czosnku 

– Sok z 1 limonki 

– Sól i pieprz do smaku 

– 1 mały pęczek kolendry 

Pomidory sparz i usuń skórkę. Z papryki usuń łodygę i nasiona. Ogórki i czosnek obierz ze skórki. Wszystkie warzywa pokrój na duże kawałki i zblenduj razem z sokiem z limonki, solą i pieprzem. Zupę schładzaj w lodówce przez min. 2 godziny. Podawaj z dużą ilością drobno posiekanej kolendry. Przechowuj w lodówce. 

Jak się ochłodzić latem? Kilka prostych sposobów na pokonanie upałów znajdziesz TU.

Monika Dąbrowska

Monika Dąbrowska

Odkąd pamiętam moje życie było związane z pracą nad ciałem – najpierw pływałam, potem grałam w siatkówkę, równolegle zakochałam się w nartach, a wreszcie trafiłam na jogę i przy niej pozostanę już na zawsze. To był mój pierwszy przemyślany krok w holistycznej pracy nad sobą. Po nim nastąpiły kolejne, odżywianie, świadoma pielęgnacja, praca nad emocjami, własnymi barierami i wiele innych. Gdzieś pośrodku tej drogi zrodził się pomysł na portal Twig.pl, który ma być inspiracją dla innych (i dla mnie) do wprowadzania dobrych praktyk w codzienności. Rozpoczynając ten projekt zostawiłam za sobą dotychczasowe życie zawodowe związane z marketingiem i reklamą i pracą w takich branżach jak moda i uroda. Na co dzień nie mogę żyć bez książki, filmu i teatru. Na mojej ścieżce edukacji pojawiła się nawet szkoła aktorska, pierwsza życiowa lekcja otwartości. Kolejne odebrałam podróżując. Coraz więcej miejsca w moim życiu zajmuje natura. Latem uciekam z Warszawy (w której mieszkam) nad Narew, gdzie trochę zdradzam jogę pływając na wakeboardzie albo po prostu gapiąc się w słońce.