Co pojawia Ci się w głowie, kiedy słyszysz hasło „oczyszczanie organizmu”? Restrykcyjne zasady żywieniowe? Posiłki bez smaku i kalorii? Osłabienie i wychłodzenie organizmu? Na szczęście nie każdy detoks musi tak wyglądać! Dziś odkrywamy tajniki ajurwedyjskiego, rozgrzewającego i pełnego aromatów sposobu na wzmocnienie zdrowia. Panie i panowie, przedstawiamy kitchari.
Jeden garnek, wiele zalet
Zgodnie z zasadami ajurwedy, kitchari jest leczniczą dietą, najzdrowszą potrawą dla ciała i ducha. Jest nieodłącznym elementem panchakarmy, czyli ajurwedyjskiego detoksu mającego na celu uzdrowienie zarówno fizyczne, jak i mentalne. Określeniem tym nazywa się proste, jednogarnkowe potrawy, których podstawę stanowią dwa składniki: ryż i dal. Cała reszta zależy od naszej inwencji, bo możemy wzbogacać je o dowolne przyprawy i warzywa – z założeniem, że są to naturalne, nieprzetworzone, sezonowe produkty. Możemy traktować je jako osobną dietę i przez kilka dni nie żywić się niczym innym, lub po prostu włączyć je na stałe do grona ulubionych potraw. Kitchari jest przyjazne każdej doszy, niezwykle odżywcze i lekkostrawne dla nawet bardzo przeciążonego układu pokarmowego. Potrawę najlepiej jeść na świeżo i na ciepło, więc idealnie sprawdzi się jako posiłek podczas zimnych, jesiennych dni.
Podstawowa wersja kitchari
Przygotowanie potrawy jest bardzo proste i wymaga tylko kilku składników. Jeśli unikasz produktów pochodzenia zwierzęcego, zamiast masła ghee użyj wysokiej jakości ekologicznego oleju kokosowego.
Składniki:
- ½ szklanki ryżu basmati
- 1 szklanka żółtej fasoli mung
- 6 szklanek wody
- 2 cm startego, świeżego imbiru
- Szczypta soli
- 2 łyżeczki masła ghee lub oleju kokosowego
- ½ łyżeczki sproszkowanej kolendry
- ½ łyżeczki sproszkowanego kuminu
- ½ łyżeczki ziaren kuminu
- ½ łyżeczki ziaren gorczycy
- ½ łyżeczki sproszkowanej kurkumy
- Garść świeżej kolendry
- Opcjonalnie: 1,5 szklanki świeżych, sezonowych warzyw (jeśli chcesz podążać za zasadami ajurwedy, wybierz te sprzyjające Twojej doszy)
Przygotowanie
Dokładnie opłucz ryż i fasolę, gotuj je razem do miękkości przez ok 20 minut. Jeśli dodajesz warzywa, obierz je, pokrój w małe kawałki i gotuj razem z ryżem i fasolą przez kolejne 10 minut. Na patelni rozgrzej masło ghee lub olej kokosowy, dodaj przyprawy w ziarnach i podgrzewaj do momentu, kiedy się sprażą. Dodaj pozostałe przyprawy i podgrzewaj przez 1-2 minuty, aby puściły aromat. Dodaj je do ryżu i fasolki i dokładnie wymieszaj. Potrawę podawaj ciepłą, posypaną solą i świeżą kolendrą.
Dlaczego warto spróbować postu kitchari?
– Jedna porcja kitchari to pełnowartościowy posiłek zawierający źródła wysokiej jakości białka, węglowodanów i tłuszczów
– Nie wychładza i nie powoduje gwałtownego osłabienia
– Nie pozostawia uczucia głodu
– Wzmacnia organizm – zgodnie z tradycją ajurwedyjską podawany jest osobom starszym, aby jak najdłużej zachowywały siły witalne
– Jest lekkostrawny, w Indiach kitchari jest bardzo często podawane dzieciom jako pierwszy posiłek po odstawieniu mleka
– Pomaga regenerować cały układ trawienny
– Ma działanie oczyszczające i antyzapalne
Zgodnie z zasadami ajurwedy, post kitchari zaliczany jest do monodiet. Oznacza to, że jeśli naszym celem jest oczyszczenie i wzmocnienie ciała, przez kilka dni nie powinniśmy spożywać innych potraw (samo kitchari natomiast możemy jeść do uczucia sytości, ale bez przejadania się). W związku z tym post bazujący na tej potrawie nie powinien trwać dłużej niż kilka dni. W celu uniknięcia zaparć należy pić dużo wody, naparów ziołowych lub z babki płesznik.
Interesuje Cię Ajurweda? Przeczytaj artykuł o diecie sattwicznej. Znajdziesz go TU.