Sezon na dynie w pełni! Nie tylko pięknie wyglądają i symbolizują jesienną obfitość, ale przede wszystkim – zachwycają smakiem i wieloma możliwościami przyrządzenia. Jak wykorzystać dynie nie tylko w kuchni? Podpowiadamy!
Natura wszystko mądrze wymyśliła i dzieli się z nami tymi darami, których obecnie potrzebujemy. Okres jesienno-zimowy to czas, kiedy zachwycamy się dyniami. Nie bez powodu rozsmakowujemy się w nich właśnie teraz. Dynia wzmacnia odporność, rozgrzewa wychłodzony organizm, zapobiega rozwojowi wielu chorób, w tym nowotworowych. Jej energetyczny kolor kojarzony jest z pozytywnymi emocjami, a pulchny wygląd ze zdrowiem. Jak nacieszyć się dynią w jesienne dni? W kuchni i nie tylko! Sugerujemy nasycać nią ciało, ozdabiać mieszkanie i tworzyć z niej domowe kosmetyki. Natura tak wiele nam ofiaruje…
Dynia w kuchni
Jest warzywem idealnym – zdrowym, pięknym, smacznym i bardzo ekonomicznym (co jest szczególnie ważne w dzisiejszych czasach). Kosztuje niewiele, a można z niej przyrządzić mnóstwo dobroci dla naszego organizmu. Zwłaszcza, że jej właściwości lecznicze zostały dobrze zbadane naukowe. Dzięki temu mamy pewność, że skrywa w sobie ogromną moc, także uzdrawiania.
Dynia jest uniwersalna, ma wszechstronne wykorzystanie w kuchni. Można z niej przyrządzić prawie wszystko! Często zastanawiamy się, czy można z niej zrobić coś więcej niż zupę lub ciasto… Tak i jeszcze raz tak! Dynia jest warzywem, które można odkrywać każdego dnia na nowo. I na nowo się zachwycać. Z jej miąższu warto przygotować np. farsz do makaronu, racuchy, ciastka, zupę, sernik. Z kolei pestki dyni to doskonały dodatek do sałatki, zupy krem, kaszy z warzywami. Prozdrowotny jest też olej dyniowy, który swoim lekko orzechowym posmakiem i ciemną barwą urozmaici niejedną potrawę. Najprostszym daniem jest dynia pieczona. To doskonały dodatek do ryżu, kasz i kiszonek! Poniżej prezentujemy przepis:
Pieczona dynia z ziołami
Składniki: dynia (np. Hokkaido, która ma jadalną skórkę), masło klarowane, zioła do wyboru: rozmaryn, czosnek niedźwiedzi, chilli, imbir, tymianek
Przygotowanie: Dynię pokrój i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Każdy kawałek skrop masłem klarowanym i posyp wybranymi przyprawami. Do naczynia wlej wodę do 1/3 wysokości dyni. Piecz około 30-40 minut w 200 stopniach. Po wyjęciu możesz posypać startym kozim serem, prażonymi pestkami słonecznika, suszonymi pomidorami lub innym ulubionym dodatkiem. Smacznego!
Dynia w kosmetyczce
Czyli promienie słońca w kosmetykach! Ajurweda od tysięcy lat naucza, aby używać do pielęgnacji tylko takich produktów, które można zjeść. To, co wklepujemy w ciało, nie pozostaje bez znaczenia, bowiem wszystko przenika do naszego organizmu. Warto więc postawić na naturalne kosmetyki z prostym składem. Dynia jest naturalnym źródłem witaminy A, C i E, czyli składników, których nasza skóra i włosy potrzebują najbardziej! Stosując dyniowe kosmetyki regularnie możesz zauważyć, jak Twoja cera staje się oczyszczona i pozbawiona wągrów. Z kolei włosy będą nawilżone i wzmocnione! Jak wykonać domowe dyniowe kosmetyki?
Dyniowy balsam do ust
Składniki: 1 łyżeczka miąższu z dyni, 2 łyżki oleju kokosowego, 1 łyżka miodu, 1 łyżka cukru
Przygotowanie: Połącz wszystkie składniki w misce, dokładnie wymieszaj je ze sobą. Gotową masę przechowuj w szklanym słoiczku. Smaruj usta, gdy potrzebują nawilżenia.
O tym, jak zadbać o usta, więcej przeczytasz TU.
Dyniowa maseczka nawilżająca
Składniki: miąższ z dyni, oliwa z oliwek, namoczone siemię lniane, sok z cytryny
Przygotowanie: Opcje są dwie. W pierwszej wystarczy zblendować składniki ze sobą do uzyskania jednolitej masy. W drugiej należy dynię zetrzeć na tarce, dodać pozostałe składniki i wymieszać. Przygotowaną maseczkę nałóż na twarz i trzymaj tak długo, jak masz na to ochotę.
Dynia w domu i ogrodzie
Obok jarzębiny, kasztanów i wrzosów jest jednym z najbardziej powszechnych symboli polskiej jesieni. Warto umilać sobie te ponure dni i ozdabiać swoją przestrzeń darami natury. Już samo patrzenie na energetyzujące kolory dyni i jej obfite kształty wprawia w lepszy nastrój. Dynie doskonale prezentują się ustawione np. w ogrodzie, przy drzwiach wejściowych lub na kuchennym parapecie. Można z nich przygotować także wazon! Jak go wykonać?
Dyniowy wazon
Odetnij górną część dyni, wyciągnij jej cały miąższ. Powstałe wnętrze wyłóż folią aluminiową, dodatkowo możesz dociąć odpowiedniej wielkości gąbkę i włożyć ją do środka dyni. Wybierz cięte kwiaty, które chcesz umieścić w wazonie. Doskonale komponują się jesienne róże, jarzębina, wrzosy, słoneczniki, chryzantemy. Kwiaty przytnij na taką długość, by po ich włożeniu w gąbkę, ponad dynię wystawał tylko sam kwiat.
Lubisz jesienne smaki? Poznaj garść przepisów na napoje wzmacniające odporność. Znajdziesz je TU.