Strona intenetowa używa plików cookies w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Kliknij tutaj, żeby dowiedzieć się jaki jest cel używania cookies oraz jak zmienić ustawienia cookies w przeglądarce. Więcej informacji znajdą Państwo w zakładce Polityka Prywatności.

Rozumiem
Ciało - Odżywianie
30.10.2024

Labneh z warzywami. Pomysł na zdrowe i pyszne śniadanie

Labneh z warzywami. Pomysł na zdrowe i pyszne śniadanie
Zdjęcie Dominika Węgrzyn
Zdjęcie Dominika Węgrzyn

Labneh, to kremowy serek z jogurtu greckiego, który łatwo przygotujesz samodzielnie w domu!

Jeśli szukasz zdrowego przepisu na śniadanie, labneh z warzywami jest doskonałym wyborem! Dzięki swojej prostocie i delikatnemu smakowi sprawdzi się idealnie jako wysokobiałkowa baza wielu posiłków. Wystarczy dodatek pieczonych warzyw, jak marchew czy pomidorki koktajlowe, aby wzbogacić go w witaminy, błonnik i inne prozdrowotne składniki oraz nadać mu wyjątkowego smaku. Sprawdź, jak zrobić labneh w domu i z czym warto go podać, by stworzyć pełnowartościowy posiłek.

Labneh z warzywami: prozdrowotne składniki przepisu

Labneh z warzywami to pomysł na smaczne i zdrowe śniadanie, które dostarczy Ci wielu wartościowych składników odżywczych. Oto kilka zdrowotnych korzyści:

Jogurt grecki: bogata w białko, wapń baza, która zapewni Ci sytość na długo. Wpływa on pozytywnie na zdrowie kości, układ pokarmowy. Wspomaga również utrzymanie prawidłowego poziomu glukozy we krwi. 

Pomidorki koktajlowe: są pełne przeciwutleniaczy, witaminy C, potasu oraz błonnika. Pomidorki przyczyniają się do poprawy zdrowia skóry i wzmacniają system immunologiczny.

Czosnek: nie tylko nada smaku Twojemu labneh, ale będzie również wspierać odporność. Czosnek znany jest ze swoim właściwości przeciwbakteryjnych i przeciwwirusowych. 

Oliwa z oliwek: źródło zdrowych tłuszczów jednonienasyconych, oliwa z oliwek ma właściwości przeciwzapalne i wspiera zdrowie serca.

Marchew: wspiera zdrowie hormonów oraz jelit, dzięki zawartości błonnika, beta-karotenu oraz witamin z gr. B. Więcej o działaniu marchwi na zdrowie kobiet, przeczytasz tutaj! 

Zdjęcie Dominika Węgrzyn

Przepis na Labneh z Warzywami

Kalorie:  527 kcal

Białko: 22 g

Tłuszcze: 45 g

Węglowodany: 23 g

Składniki (2 porcje):

Labneh:

– 200 g jogurtu greckiego (najlepiej gęstego)

– 2 ząbki czosnku

– 1 łyżeczka soli

– Przyprawy: bazylia, suszone pomidory

Dodatki:

– 70 g pomidorków koktajlowych

– 1 marchewka

– 2 ząbki czosnku

– 3 łyżki oliwy

– Przyprawy: sól, płatki chilli, świeże zioła (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

1. Przygotowanie labneh:
Wymieszaj jogurt grecki z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i przyprawami. Przełóż mieszankę na czystą ściereczkę lub gazę ułożoną na sitku, umieszczonym nad miską. Mocno wyciśnij wodę z jogurtu, a następnie zawiąż supeł na ściereczce, aby dobrze zamknąć masę. Przechowuj w lodówce przez co najmniej 12 godzin.

2. Przygotowanie warzyw:
Umyj pomidorki i obierz marchewkę. Ułóż warzywa na blasze do pieczenia, skrop 1 łyżką oliwy i posól. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 15 minut.

3. Czosnkowa oliwa z chilli:
Na rozgrzanej patelni podgrzej oliwę, dodaj cienko pokrojony czosnek i płatki chilli. Smaż do momentu, aż czosnek się zarumieni.

4. Serwowanie:
Wyłóż labneh na talerz, ułóż pieczone warzywa i polej oliwą z czosnkiem. Jeśli używasz świeżych ziół, dodaj je teraz. Podawaj ze świeżym pieczywem lub pitą.

Labneh z warzywami to nie tylko pyszne połączenie, ale i zdrowotne korzyści, które sprawiają, że jest to idealny wybór na zdrowe śniadanie, wspierające Twój organizm i styl życia.

Obejrzyj przepis na Instagramie Twig

Białko znajdziesz nie tylko w nabiale. O tym, skąd możemy je czerpać na diecie roślinnej, piszemy TU.

Dominika Węgrzyn

Dominika Węgrzyn

Jestem dietetykiem, który interesuje się zdrowiem i dbaniem o swój dobrostan zarówno zawodowo jak i prywatnie. Wyznaje zasadę, że aby mieć siłę, energię na codzienne wyzwania trzeba podejść do swojego organizmu holistycznie. Interesuje się psychologią, tym jak nasz mózg wpływa na resztę ciała. Staram się łączyć te dwie dziedziny poprzez zgłębianie treści psychodietetycznych. Uwielbiam podróże, dzięki nim odkrywam nowe smaki, dowiaduję się nowych rzeczy o sobie. Uspokaja mnie gotowanie i jogowanie. Lubię rozwijać się poprzez czytanie książek, słuchanie podcastów czy oglądanie filmów. Kocham dowiadywać się nowych rzeczy, a odkąd mogę uczyć się dla siebie, sprawia mi to dużo więcej frajdy.