Labneh, to kremowy serek z jogurtu greckiego, który łatwo przygotujesz samodzielnie w domu!
Jeśli szukasz zdrowego przepisu na śniadanie, labneh z warzywami jest doskonałym wyborem! Dzięki swojej prostocie i delikatnemu smakowi sprawdzi się idealnie jako wysokobiałkowa baza wielu posiłków. Wystarczy dodatek pieczonych warzyw, jak marchew czy pomidorki koktajlowe, aby wzbogacić go w witaminy, błonnik i inne prozdrowotne składniki oraz nadać mu wyjątkowego smaku. Sprawdź, jak zrobić labneh w domu i z czym warto go podać, by stworzyć pełnowartościowy posiłek.
Labneh z warzywami: prozdrowotne składniki przepisu
Labneh z warzywami to pomysł na smaczne i zdrowe śniadanie, które dostarczy Ci wielu wartościowych składników odżywczych. Oto kilka zdrowotnych korzyści:
Jogurt grecki: bogata w białko, wapń baza, która zapewni Ci sytość na długo. Wpływa on pozytywnie na zdrowie kości, układ pokarmowy. Wspomaga również utrzymanie prawidłowego poziomu glukozy we krwi.
Pomidorki koktajlowe: są pełne przeciwutleniaczy, witaminy C, potasu oraz błonnika. Pomidorki przyczyniają się do poprawy zdrowia skóry i wzmacniają system immunologiczny.
Czosnek: nie tylko nada smaku Twojemu labneh, ale będzie również wspierać odporność. Czosnek znany jest ze swoim właściwości przeciwbakteryjnych i przeciwwirusowych.
Oliwa z oliwek: źródło zdrowych tłuszczów jednonienasyconych, oliwa z oliwek ma właściwości przeciwzapalne i wspiera zdrowie serca.
Marchew: wspiera zdrowie hormonów oraz jelit, dzięki zawartości błonnika, beta-karotenu oraz witamin z gr. B. Więcej o działaniu marchwi na zdrowie kobiet, przeczytasz tutaj!

Przepis na Labneh z Warzywami
Kalorie: 527 kcal
Białko: 22 g
Tłuszcze: 45 g
Węglowodany: 23 g
Składniki (2 porcje):
Labneh:
– 200 g jogurtu greckiego (najlepiej gęstego)
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżeczka soli
– Przyprawy: bazylia, suszone pomidory
Dodatki:
– 70 g pomidorków koktajlowych
– 1 marchewka
– 2 ząbki czosnku
– 3 łyżki oliwy
– Przyprawy: sól, płatki chilli, świeże zioła (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
1. Przygotowanie labneh:
Wymieszaj jogurt grecki z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i przyprawami. Przełóż mieszankę na czystą ściereczkę lub gazę ułożoną na sitku, umieszczonym nad miską. Mocno wyciśnij wodę z jogurtu, a następnie zawiąż supeł na ściereczce, aby dobrze zamknąć masę. Przechowuj w lodówce przez co najmniej 12 godzin.
2. Przygotowanie warzyw:
Umyj pomidorki i obierz marchewkę. Ułóż warzywa na blasze do pieczenia, skrop 1 łyżką oliwy i posól. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 15 minut.
3. Czosnkowa oliwa z chilli:
Na rozgrzanej patelni podgrzej oliwę, dodaj cienko pokrojony czosnek i płatki chilli. Smaż do momentu, aż czosnek się zarumieni.
4. Serwowanie:
Wyłóż labneh na talerz, ułóż pieczone warzywa i polej oliwą z czosnkiem. Jeśli używasz świeżych ziół, dodaj je teraz. Podawaj ze świeżym pieczywem lub pitą.
Labneh z warzywami to nie tylko pyszne połączenie, ale i zdrowotne korzyści, które sprawiają, że jest to idealny wybór na zdrowe śniadanie, wspierające Twój organizm i styl życia.
Obejrzyj przepis na Instagramie Twig
Białko znajdziesz nie tylko w nabiale. O tym, skąd możemy je czerpać na diecie roślinnej, piszemy TU.