Strona intenetowa używa plików cookies w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Kliknij tutaj, żeby dowiedzieć się jaki jest cel używania cookies oraz jak zmienić ustawienia cookies w przeglądarce. Więcej informacji znajdą Państwo w zakładce Polityka Prywatności.

Rozumiem
Ciało - Odżywianie
27.05.2024

Lekkie, białkowe sałatki na ciepłe dni. Garść przepisów

Lekkie, białkowe sałatki na ciepłe dni. Garść przepisów
Zdjęcie Canva
Zdjęcie Canva

Podczas wiosenno-letnich miesięcy chętniej sięgamy po lekkie posiłki, bazujące na warzywach. To też czas, kiedy chętniej uprawiamy sport na świeżym powietrzu i dbamy o to, żeby zapewnić ciału jak najwięcej ruchu. Aby dostarczyć mu niezbędnego dla budowania mięśni białka, przygotowaliśmy dla Was przepisy na pyszne dania, które świetnie smakują na zimno. Przygotujcie je w domu, spakujcie na wynos i ruszajcie w poszukiwaniu plenerowej przygody! 

Meksykańska sałatka z czarną fasolą

Składniki:

– 100 gram białej komosy ryżowej, 

– 1 puszka czarnej fasoli, odsączona,

– pół czerwonej papryki, 

– pół dojrzałego mango, 

– 1 dojrzałe awokado, 

– pół czerwonej cebuli, 

– pół pęczka kolendry, 

– 2 łyżki oliwy z oliwek, 

– szczypta soli, 

– szczypta pieprzu.

Zdjęcie Canva

Komosę gotujemy w osolonej wodzie w proporcji 1:3 zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Obrane ze skóry mango, paprykę, cebulę i awokado kroimy w drobną kostkę. Ugotowaną, ostudzoną komosę wrzucamy do miski razem z odsączoną fasolą i pokrojonymi warzywami. Drobno siekamy kolendrę i dodajemy do miski. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Dodajemy oliwę, sól i pieprz i jeszcze raz dokładnie mieszamy. 

Lekka, świeża sałatka z marynowanym tofu 

Składniki: 

– 50 gram szpinaku,  

– 1 brzoskwinia, 

– pół czerwonej cebuli, 

– 4 łyżki płatków migdałowych, 

– 200 gram marynowanego tofu, 

– 3 łyżki oliwy z oliwek, 

– 3 łyżki octu balsamico, 

– pół łyżki musztardy Dijon, 

– szczypta soli, 

– szczypta pieprzu. 

Szpinak myjemy i suszymy. Mieszamy oliwę, ocet i musztardę i zostawiamy do przegryzienia. Brzoskwinię kroimy na pół, wyciągamy pestkę, każdą połówkę kroimy w plasterki. Migdały prażymy na suchej, mocno rozgrzanej patelni, aż uzyskają złocisty kolor. Tofu kroimy w plastry. Cebulę kroimy w piórka. Do płaskiej miski wkładamy szpinak, układamy na nim plastry tofu i brzoskwini, cebulę, posypujemy płatkami migdałów, a na końcu polewamy sosem. Doprawiamy solą i pieprzem według uznania. 

Śródziemnomorska sałatka z łososiem 

Składniki:

– 50 gram rukoli, 

– 100 gram wędzonego łososia, 

– 100 gram ciecierzycy z puszki, odsączonej, 

– 5 dużych suszonych pomidorów, 

– 10 pomidorków koktajlowych, 

– garść świeżej bazylii, 

– 8 oliwek kalamata,

– 3 łyżki oliwy z oliwek, 

– 2 łyżki musztardy Dijon 

– pół ząbku czosnku, 

– łyżka miodu, 

– szczypta soli, 

– szczypta pieprzu.

Zdjęcie Canva

Rukolę, pomidory i bazylię myjemy i pozostawiamy do osuszenia. Czosnek drobno siekamy, mieszamy z oliwą, musztardą i miodem i zostawiamy do przegryzienia. Pomidory suszone drobno siekamy, pomidory koktajlowe kroimy na połówki. Rukolę, 2 rodzaje pomidorów, bazylię, oliwki i ciecierzycę wrzucamy do miski i dokładnie mieszamy. Na wierzchu układamy pokrojonego w małe kawałki łososia. Całość polewamy sosem i doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania. 

Monika Dąbrowska

Monika Dąbrowska

Odkąd pamiętam moje życie było związane z pracą nad ciałem – najpierw pływałam, potem grałam w siatkówkę, równolegle zakochałam się w nartach, a wreszcie trafiłam na jogę i przy niej pozostanę już na zawsze. To był mój pierwszy przemyślany krok w holistycznej pracy nad sobą. Po nim nastąpiły kolejne, odżywianie, świadoma pielęgnacja, praca nad emocjami, własnymi barierami i wiele innych. Gdzieś pośrodku tej drogi zrodził się pomysł na portal Twig.pl, który ma być inspiracją dla innych (i dla mnie) do wprowadzania dobrych praktyk w codzienności. Rozpoczynając ten projekt zostawiłam za sobą dotychczasowe życie zawodowe związane z marketingiem i reklamą i pracą w takich branżach jak moda i uroda. Na co dzień nie mogę żyć bez książki, filmu i teatru. Na mojej ścieżce edukacji pojawiła się nawet szkoła aktorska, pierwsza życiowa lekcja otwartości. Kolejne odebrałam podróżując. Coraz więcej miejsca w moim życiu zajmuje natura. Latem uciekam z Warszawy (w której mieszkam) nad Narew, gdzie trochę zdradzam jogę pływając na wakeboardzie albo po prostu gapiąc się w słońce.