Podczas wiosenno-letnich miesięcy chętniej sięgamy po lekkie posiłki, bazujące na warzywach. To też czas, kiedy chętniej uprawiamy sport na świeżym powietrzu i dbamy o to, żeby zapewnić ciału jak najwięcej ruchu. Aby dostarczyć mu niezbędnego dla budowania mięśni białka, przygotowaliśmy dla Was przepisy na pyszne dania, które świetnie smakują na zimno. Przygotujcie je w domu, spakujcie na wynos i ruszajcie w poszukiwaniu plenerowej przygody!
Meksykańska sałatka z czarną fasolą
Składniki:
– 100 gram białej komosy ryżowej,
– 1 puszka czarnej fasoli, odsączona,
– pół czerwonej papryki,
– pół dojrzałego mango,
– 1 dojrzałe awokado,
– pół czerwonej cebuli,
– pół pęczka kolendry,
– 2 łyżki oliwy z oliwek,
– szczypta soli,
– szczypta pieprzu.

Komosę gotujemy w osolonej wodzie w proporcji 1:3 zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Obrane ze skóry mango, paprykę, cebulę i awokado kroimy w drobną kostkę. Ugotowaną, ostudzoną komosę wrzucamy do miski razem z odsączoną fasolą i pokrojonymi warzywami. Drobno siekamy kolendrę i dodajemy do miski. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Dodajemy oliwę, sól i pieprz i jeszcze raz dokładnie mieszamy.
Lekka, świeża sałatka z marynowanym tofu
Składniki:
– 50 gram szpinaku,
– 1 brzoskwinia,
– pół czerwonej cebuli,
– 4 łyżki płatków migdałowych,
– 200 gram marynowanego tofu,
– 3 łyżki oliwy z oliwek,
– 3 łyżki octu balsamico,
– pół łyżki musztardy Dijon,
– szczypta soli,
– szczypta pieprzu.
Szpinak myjemy i suszymy. Mieszamy oliwę, ocet i musztardę i zostawiamy do przegryzienia. Brzoskwinię kroimy na pół, wyciągamy pestkę, każdą połówkę kroimy w plasterki. Migdały prażymy na suchej, mocno rozgrzanej patelni, aż uzyskają złocisty kolor. Tofu kroimy w plastry. Cebulę kroimy w piórka. Do płaskiej miski wkładamy szpinak, układamy na nim plastry tofu i brzoskwini, cebulę, posypujemy płatkami migdałów, a na końcu polewamy sosem. Doprawiamy solą i pieprzem według uznania.
Śródziemnomorska sałatka z łososiem
Składniki:
– 50 gram rukoli,
– 100 gram wędzonego łososia,
– 100 gram ciecierzycy z puszki, odsączonej,
– 5 dużych suszonych pomidorów,
– 10 pomidorków koktajlowych,
– garść świeżej bazylii,
– 8 oliwek kalamata,
– 3 łyżki oliwy z oliwek,
– 2 łyżki musztardy Dijon
– pół ząbku czosnku,
– łyżka miodu,
– szczypta soli,
– szczypta pieprzu.

Rukolę, pomidory i bazylię myjemy i pozostawiamy do osuszenia. Czosnek drobno siekamy, mieszamy z oliwą, musztardą i miodem i zostawiamy do przegryzienia. Pomidory suszone drobno siekamy, pomidory koktajlowe kroimy na połówki. Rukolę, 2 rodzaje pomidorów, bazylię, oliwki i ciecierzycę wrzucamy do miski i dokładnie mieszamy. Na wierzchu układamy pokrojonego w małe kawałki łososia. Całość polewamy sosem i doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania.