Strona intenetowa używa plików cookies w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Kliknij tutaj, żeby dowiedzieć się jaki jest cel używania cookies oraz jak zmienić ustawienia cookies w przeglądarce. Więcej informacji znajdą Państwo w zakładce Polityka Prywatności.

Rozumiem
Ciało - Odżywianie
16.02.2022

Miód nawłociowy, czyli miód na trudne czasy! 

Miód nawłociowy, czyli miód na trudne czasy! 
Zdjęcie Canva
Zdjęcie Canva

Sezon gryp i przeziębień nieustannie daje nam w kość. Mimo zbliżającej się wiosny, warto zadbać o swoją naturalną odporność przez cały rok. Dziś zwracamy się w stronę medycyny ludowej i ziołolecznictwa – tak, jak uczyły nas babcie. Przed Wami miód nawłociowy, uznawany za miód idealny na te trudne czasy! 

Miód nawłociowy to mało popularna i stosunkowo nowa odmiana miodu w Polsce. Powstaje z nektaru nawłoci pospolitej, zwanej złotą dziewicą, a także mimozą. To właśnie o tej magicznej roślinie pisał Tuwim! „Mimozami jesień się zaczyna”, bo właśnie wtedy przypada okres kwitnięcia nawłoci, co pozwala pszczołom przetrwać zimę. Miód ten pochodzi z roślin zamieszkujących nieużytki, gdzie nikt nie stosuje nawozów i środków ochrony roślin. 

Miód nawłociowy – nasz skarb natury

O miodzie nawłociowym mówi się, jak o naszym największym skarbie i nektarze życia. Ze względu na swoje cenne właściwości prozdrowotne jest nazywany nawet polską manuką. Z krajowych miodów ma najsilniejsze właściwości antybiotyczne i odpornościowe, dlatego jest tak bardzo pożądany wśród osób o osłabionej odporności i z problemami dróg oddechowych. 

W składzie miodu nawłociowego możemy wyróżnić m.in.: flawonoidy (głównie rutynę i kwercetynę, które poprawiają ukrwienie kończyn dolnych i nerek), olejki eteryczne, garbniki (działają m.in. przeciwzapalnie) oraz liczne witaminy, minerały i substancje bakteriobójcze. 

Miód nawłociowy w słoiku
Zdjęcie Canva

Miód z nawłoci na zdrowie! 

Miód nawłociowy wykazuje bardzo szerokie działanie prozdrowotne, dzięki czemu posiada gamę praktycznych zastosowań:

Wspiera działanie górnych dróg oddechowych, stąd jego nowa nazwa „miód antycovidowy”,

Jest naturalnym środkiem na przeziębienie i grypę (dzięki bogatym właściwościom antybiotycznym), 

Zwiększa odporność, dzięki licznym składnikom odżywczym, kompleksowo wpływa na organizm człowieka, 

Działa moczopędnie, żółciopędnie i przeciwzapalnie (wynika to w większości z właściwości samego nektaru nawłoci), stosowany jest przy leczeniu prostaty, kamicy nerkowej, stanów zapalnych dróg moczowych i innych części układu moczowego, 

Przyczynia się do lepszego krążenia krwi, przez co obniża i reguluje wartość ciśnienia tętniczego oraz usprawnia pracę mięśnia sercowego

Jego systematyczne przyjmowanie korzystnie działa na stawy, redukując w nich stany zapalne (np. reumatyzm), 

Wspiera usuwanie nadmiaru żółci z organizmu, przez co działa odtruwająco na cały organizm, 

Pomaga regenerować organizm przy wyczerpaniu fizycznym, obniżonym nastroju i nadmiernym stresie.

Miód nawłociowy dla urody 

Produkt ten w zastosowaniu zewnętrznym sprawdza się jako doskonały środek w naturalnej pielęgnacji. Pasuje również do ajurwedyjskiej zasady dbania o urodę, która brzmi: nie wklepuj w ciało nic, czego nie można zjeść.

Miód z nawłoci ujędrnia, oczyszcza cerę, zmniejsza stany zapalne i redukuje zmarszczki, dzięki czemu może być wykorzystywany w formie maseczki. Można go wykorzystać także do poprawy kondycji suchych i zniszczonych włosów. W tym celu wystarczy podgrzać miód z oliwą z oliwek i nałożyć od skóry głowy, aż po końcówki. Pozostawić na kilkanaście minut, następnie umyć włosy szamponem i cieszyć się efektami! 

Miód na drewnianej pałeczce
Zdjęcie Canva

Kilka zasad spożywania 

Miód nawłociowy jest ceniony nie tylko za prozdrowotne właściwości, ale także za walory smakowe, które odpowiadają nawet dzieciom! Sposobów na jego zastosowanie jest wiele, a najprostszym jest używanie go jako zamiennika cukru lub wyjadanie prosto ze słoiczka. Z racji tego, że miód jest źródłem kalorii i cukrów prostych, zachowajmy rozsądek w użyciu. Wspierajmy nasz organizm, ale z umiarem, który jest podstawową zasadą dbania o zdrowie.

Należy pamiętać, że nie należy poddawać żadnego miodu temperaturze powyżej 40 stopni Celsjusza – w takich gorących okolicznościach niszczymy ich cenne właściwości. Podążając za głosem naszych babć, możemy używać do nakładania miodu drewnianej łyżki, niczym Kubuś Puchatek. Choć współczesne badania naukowe nie potwierdzają ludowej tezy o wchodzeniu w reakcje chemiczne metalu z miodem, czasem warto zaufać mądrości przodków. 

Interesuje Cię tematyka miodów? O innych rodzajach przeczytasz TU.

Monika Dąbrowska

Monika Dąbrowska

Odkąd pamiętam moje życie było związane z pracą nad ciałem – najpierw pływałam, potem grałam w siatkówkę, równolegle zakochałam się w nartach, a wreszcie trafiłam na jogę i przy niej pozostanę już na zawsze. To był mój pierwszy przemyślany krok w holistycznej pracy nad sobą. Po nim nastąpiły kolejne, odżywianie, świadoma pielęgnacja, praca nad emocjami, własnymi barierami i wiele innych. Gdzieś pośrodku tej drogi zrodził się pomysł na portal Twig.pl, który ma być inspiracją dla innych (i dla mnie) do wprowadzania dobrych praktyk w codzienności. Rozpoczynając ten projekt zostawiłam za sobą dotychczasowe życie zawodowe związane z marketingiem i reklamą i pracą w takich branżach jak moda i uroda. Na co dzień nie mogę żyć bez książki, filmu i teatru. Na mojej ścieżce edukacji pojawiła się nawet szkoła aktorska, pierwsza życiowa lekcja otwartości. Kolejne odebrałam podróżując. Coraz więcej miejsca w moim życiu zajmuje natura. Latem uciekam z Warszawy (w której mieszkam) nad Narew, gdzie trochę zdradzam jogę pływając na wakeboardzie albo po prostu gapiąc się w słońce.