Jeżeli choć w minimalnym stopniu interesujesz się ajurwedą, ashwagandha nie powinna być dla ciebie obca. Dlaczego? Ponieważ to jedno z najsilniejszych i najpotężniejszych ziół leczniczych w medycynie ajurwedyjskiej! Jeśli jednak to wspaniałe zioło stanowi dla Ciebie nowość, czas nadrobić zaległości! Dziś opowiem Ci, jakie kryje się w nim bogactwo zdrowia.
Czym jest ashwagandha?
Ashwagandha należy do jednego z najpopularniejszych w ajurwedzie adaptogenów (czyli substancji, które pomagają organizmowi dostosować się do nowych i stresujących sytuacji).
Więcej o adaptogenach pisaliśmy TU.
Botaniczna nazwa ashwagandhy to „Withania somnifera”. Już ta dość enigmatyczna nazwa może nam wiele powiedzieć o tej niesamowitej roślinie. „Somnifera” w wolnym tłumaczeniu znaczy „nasenny”. Czy zatem ashwagandhę możemy stosować jako lek na bezsenność? Nie do końca, choć ta roślina wykazuje silne działanie uspokajające i relaksujące.
Nierzadko w sklepach bądź materiałach na popularnych stronach internetowych możemy zauważyć, że ashwagandhę nazywa się również „indyjskim żeń-szeniem”. Ashwagandha jednak nie pochodzi z rodziny żeń-szenia, a swoją drugą nazwę zdobyła prawdopodobnie dzięki właściwościom energetycznym i witalnym.
Kraje pochodzenia ashwagandhy to Indie, Bliski Wschód i północna część Afryki. Warto jednak dodać, że nadaje się do uprawiania na całym świecie, również w miejscach, gdzie jest klimat umiarkowany. Ashwagandha pomaga organizmowi dostosowywać się do sytuacji i uodparniać na stres. Zadziwiający jest fakt, że roślina ta potrafi rozwijać się w niekorzystnych i trudnych warunkach. To zdecydowanie świadczy o jej potędze i sile!
Korzyści ze stosowania ashwagandhy
Ashwagandha jest przede wszystkim znana ze swoich właściwości odmładzająco-regenerujących. Analizując nazwę zioła zgodnie z sanskrytem, poznajemy jego dosłowne znaczenie, czyli „zapach konia” (ashwa – koń, gandha – zapach). Jak możemy to rozumieć? Nie chodzi tu o woń, ale o to, że suplementacja ashwagandhą dodaje siły i wigoru.
Podnoszenie odporności na stres to jedno z głównych działań i efektów stosowania ashwagandhy. Jednak obok tej jakże ważnej właściwości, zioło wykazuje jeszcze szereg innych, równie istotnych pozytywnych działań na organizm człowieka. Najważniejsze korzyści ze stosowania ashwagandhy to:
– Redukcja stresu i niepokoju,
– Pomoc w problemach z zasypianiem,
– Pozytywne działanie przy chorobach neurodegeneracyjnych (np. demencja, alzheimer),
– Wsparcie pamięci i funkcji poznawczych.
Dzięki regularnemu stosowaniu ashwagandhy niekorzystna reakcja organizmu na stres zmniejsza się, a jej miejsce zajmuje odporność i energia. Roślina swoim działaniem wspiera układ nerwowy i minimalizuje negatywne skutki silnego stresu, do których zaliczamy:
– Problemy z zasypianiem,
– Silne pobudzenie,
– Rozkojarzenie.
Ashwagandhę polecam wszystkim osobom, które chcą zadbać o swoje samopoczucie – zwłaszcza w kontekście wiosny i nadchodzącego lata, kiedy przyda nam się energia do działania!
Przepis na mój AJURWEDYJSKI ROZLUŹNIAJĄCY NAPÓJ Z ASHAWAGANDHĄ:
Składniki:
– 1 szklanka wody,
– 3 daktyle,
– 1 garść orzechów nerkowaca lub migdałów,
– 1 łyżka kakao,
– 1 łyżeczka proszku ashwagandha,
– Szczypta cynamonu, kurkumy i kardamonu,
– Szczypta soli morskiej.
Sposób przygotowania: Podgrzej wodę, a następnie umieść wszystkie składniki w blenderze. Zmiksuj, aż powstanie gęsty i kremowy napój. Podawaj od razu! Możesz na wierzch posypać odrobinę kakao lub dodać jadalne kwiaty np. róży. Smacznego!
Do tego napoju sprawdzą się moje ciasteczka czekoladowe ze śliwką. Znajdziesz je TU.
Jeśli szukasz innych metod radzenia sobie ze stresem koniecznie zajrzyj do mojego odcinku podcastu “Metody odporności na STRES! Zrozum go i uwolnij!”