Kubek gorącej kawy, a w przypadku nadchodzącego lata – jej mrożony odpowiednik, to rytuał, który towarzyszy wielu z nas na co dzień. Jeśli Ty również sięgasz po kawę codziennie, ale nie wyobrażasz sobie jej bez odrobiny mleka, wybierz dodatek odpowiedni dla Twojego zdrowia. W tym artykule przybliżę Ci, jakie mleko do kawy wybrać, by czerpać z niej jak najwięcej korzyści.
Mleko krowie
Jeśli wybierasz do kawy mleko krowie, polecam raczej to pełnotłuste niż wersję “odchudzoną”. Pozwoli Ci to zachować stabilniejszą glikemię, zwłaszcza jeśli po kawę sięgasz między posiłkami. Nie warto bać się tłuszczu! Jest nam on potrzeby do prawidłowego funkcjonowania układu hormonalnego. Tradycyjne mleko ma większą zawartość białka i wapnia niż większość napojów roślinnych. U wielu osób nabiał, a w szczególności mleko mogą nasilać objawy trądziku i pogarszać ogólny stan cery. Wtedy warto rozważyć alternatywy. Podobnie sprawa ma się u osób z nadwrażliwością na mleko lub nietolerancją nawet lekkiego stopnia. Jeśli po spożyciu mleka odczuwasz dyskomfort, wzdęcia czy przelewanie w brzuchu, warto odstawić mleko na jakiś czas i wykonać odpowiednie badania.
Dla wielu osób konsystencja i kremowość mleka są nie do zastąpienia. Jeśli tak jest również w Twoim przypadku, a nie masz problemów żołądkowo-jelitowych czy z cerą, to śmiało możesz wybierać do kawy mleko krowie. Pamiętaj jednak, że warto wybierać te ekologiczne i z krótszą niż dłuższą datą przydatności. Jeśli masz taką możliwość, kupuj je od sprawdzonych dostawców, najlepiej w szklanych butelkach.

Mleko bez laktozy
Jeśli nie chcesz rezygnować z mleka, jednak czujesz się, źle po jego spożyciu, dobrą alternatywą może okazać się mleko bez laktozy. To dobry wybór szczególnie dla osób, które borykają się z SIBO czy IBS. Pamiętaj, jednak, że mleko bez laktozy nie sprawdzi się u Ciebie, jeśli masz alergię lub nadwrażliwość na białko mleka krowiego!
Napój sojowy
Napój sojowy jest godnym zastępcą mleka krowiego, jeśli chodzi o zawartość białka. Dzięki temu zapewni Ci nieco stabilniejszą glikemię niż np. napój owsiany. Może dobrze sprawdzić się u osób, które z różnych powodów nie mogą lub nie chcą spożywać mleka krowiego. Warto jednak mieć na uwadze działanie zawartych w soi izoflawonów, które mogą mieć negatywny wpływ na tarczycę. Jeśli masz problemy z tarczycą, warto ograniczyć spożywanie większych ilości soi. Dlatego codzienna filiżanka kawy z tym napojem, nie będzie najlepszą opcją. Przy wyborze mleka sojowego, zwróć szczególną uwagę na jego skład. Unikaj tych z dodatkiem cukru czy oleju słonecznikowego. Warto, by lista składników była jak najkrótsza i najprostsza. Nie rekomenduję napojów fortyfikowanych w wapń czy witaminę B12, ze względu na wątpliwą jakość i formułę wykorzystywanych witamin i składników mineralnych. Mleko jako dodatek do kawy, nie musi i nie powinno być naszym głównym źródłem witamin i minerałów. Warto zrezygnować z tych dodatków, a niezbędne składniki dostarczać w zbilansowanych posiłkach czy z pomocą suplementacji np. w przypadku diety wegańskiej. Więcej informacji na temat wpływu soi na zdrowie znajdziesz TU.
Napój owsiany
Mleko owsiane ze względu na konsystencję i smak, cieszy się sporą popularnością jako dodatek do kawy. Jeśli chodzi o plusy napoju owsianego, to jest ono źródłem beta-glukanu, czyli błonnika pokarmowego, które wpływa pozytywnie m.in. na spadek poziomu cholesterolu. Mleko owsiane nie będzie jednak najlepszym wyborem dla osób z zaburzeniami glikemii np. insulinoopornością. Ma ono dosyć wysoki indeks glikemiczny, a przy tym niewielką zawartość białka czy tłuszczu. Przy jego wyborze podobnie, jak w przypadku napoju sojowego, warto zwrócić uwagę na skład. Im mniejsza ilość dodatków, tym lepiej.
Napoje na bazie orzechów
Mleka roślinne na bazie orzechów np. kokosowe, migdałowe czy z nerkowców, będą zdecydowanie lepszym wyborem pod kątem glikemii. Jeśli masz z nią problemy, możesz śmiało wybrać taki dodatek, pod warunkiem, że wkomponujesz kawę w zbilansowany posiłek. Mleka roślinne na bazie orzechów często są bezglutenowe, choć zawsze trzeba sprawdzić, czy zawierają odpowiedni certyfikat. Mogą okazać się dobrym wyborem, dla osób z problemami żołądkowo-jelitowymi. W takim przypadku polecam zwłaszcza napój migdałowy. Pamiętaj, aby wybierać mleka z dobrym składem, raczej nie fortyfikowane.

Jakie mleko do kawy wybrać?
Jeśli pijesz kawę sporadycznie, z niewielką ilością mleka – wybierz to, które smakuje Ci najbardziej! Filiżanka kawy ma być dla Ciebie przyjemnością, a nie kolejnym wyzwaniem i powodem do zamartwiania się, które mleko jest najzdrowsze. Jeśli jednak pijesz kawę codziennie, w większych ilościach, to warto wybrać mleko, które jest najlepiej dostosowane do Twojego stanu zdrowia. Możesz też rotować różne napoje i sprawdzać, które służy Ci najlepiej. Osobiście do kawy wybieram mleko owsiane, choć wiem, że np. migdałowe miałoby lepszy wpływ na glikemię. Jednak traktuję kawę jak chwilę odpoczynku i przyjemności. O dostarczenie sobie odpowiedniej ilości składników odżywczych dbam poprzez zbilansowane posiłki. Pamiętaj, że najważniejsze jest zachowanie balansu! To, o co zawsze możesz zadbać, to jak najlepszy skład i jakość wybranego mleka. A jeśli chcesz dowiedzieć się, co (poza mlekiem) warto dodać do kawy, aby poprawić jej walory zdrowotne – sprawdź TEN artykuł!
Wiesz już, jak wybrać mleko do kawy. Chcesz dowiedzieć się, jak i kiedy najlepiej pić kawę, by nie szkodzić energii i koncentracji? Piszemy o tym TU.
Bierzemy na tapet mleko krowie, bez laktozy, sojowe, owsiane i orzechowe.