Strona intenetowa używa plików cookies w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Kliknij tutaj, żeby dowiedzieć się jaki jest cel używania cookies oraz jak zmienić ustawienia cookies w przeglądarce. Więcej informacji znajdą Państwo w zakładce Polityka Prywatności.

Rozumiem
Ciało - Odżywianie
09.05.2022

Odczuwasz spadek mocy? Te składniki zwiększą Twój poziom energii

Odczuwasz spadek mocy? Te składniki zwiększą Twój poziom energii
Zdjęcie Jakob Owens/ Unsplash
Zdjęcie Jakob Owens/ Unsplash

Masz problem, żeby wygenerować chociaż śladowe ilości energii o poranku? Twój popołudniowy zjazd zamienia się w całodzienny zjazd? Czy po jedzeniu czujesz, że musisz się natychmiast położyć na drzemkę? Być może w Twoich posiłkach brakuje kluczowych składników regulujących poziom energii. 

Dieta a brak energii 

Myśląc o tym, co znajduje się w spożywanych przez nas produktach, zazwyczaj skupiamy się głównie na trójcy świętej w postaci białka, tłuszczu i węglowodanów oraz oczywiście kaloriach. A przecież w każdym kęsie spożywanych przez nas śniadań, obiadów czy przekąsek znajduje się masa składników odżywczych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania każdej komórki ciała: 13 witamin czy setki antyoksydantów, takie jak alfa- i beta-karoten, luteina, polifenole czy likopen. Każde z nich w inny sposób pomagają w utrzymaniu homeostazy, a nawet najmniejsze deficyty mogą sprawić, że odczujemy zmiany w organizmie, takie jak pogorszenie się stanu cery, wypadanie włosów czy problemy z koncentracją. Aby mieć pewność, że każdego dnia nasze ciała dostają wszystko to, czego potrzebują do optymalnej pracy, warto postawić na jak najbardziej różnorodną dietę, bazującą na świeżych, sezonowych owocach i warzywach, ziarnach z pełnego przemiały i pełnowartościowych źródłach białka. A co warto jeść, gdy brak Ci energii? Produkty, które zawierają następujące składniki. Czytaj dalej. 

Witamina b6 znajduje się między innymi w bananach
Zdjęcie Jonathan Cooper/ Unsplash

Witamina B6

Zwana inaczej pirodyksyną, odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, wspomaga regulowanie odporności, może być modulatorem ekspresji genów, wpływa na ciśnienie krwi oraz prawidłową pracę serca i skurcze mięśni. Uważana jest za koenzym o najbardziej zróżnicowanym działaniu, bierze bowiem udziały w ponad 100 reakcjach biochemicznych zachodzących wewnątrz organizmu. To dzięki niej jesteśmy w stanie m.in. przyswajać energię z jedzenia. Jej największe ilości znajdziesz w ciecierzycy, pestkach słonecznika, bananach, słodkich ziemniakach, papai, zielonych liściastych warzywach i melonach.

Witamina B12

Ta rozpuszczalna w wodzie witamina, zwana też kobalaminą, jak mało co wpływa na redukowanie uczucia zmęczenia, poprawę zdolności kognitywnych (współtworzy neuroprzekaźniki nerwowe, dlatego tak ważne jest dbanie o jej odpowiedni poziom w okresach wzmożonej aktywności intelektualnej) i utrzymanie wysokiej aktywności i sprawności mięśni. Pomaga też utrzymywać w dobrej kondycji układ krwionośny (przeciwdziała anemii) i pokarmowy (wspomaga metabolizm). Jej największe ilości znajdziesz w produktach zwierzęcych: czerwonym mięsie, owocach morza, jajkach czy jogurtach. Dlatego tak ważna jest regularna suplementacja witaminą B12 dla wszystkich tych, którzy wybierają dietę wegańską lub wegetariańską. 

Woda

Nawet delikatne odwodnienie na poziomie 1-3% może sprawić, że zaczniesz odczuwać spadek i brak energii, rozdrażnienie czy trudności w koncentracji. Jeśli masz problem w utrzymaniu regularności pica wody, wspomagaj się jedzeniem produktów zawierających jej duże ilości. W zależności od sezonu sięgaj po ogórki, pomidory, brokuły, paprykę, seler naciowy, jabłka, pomarańcze czy melony.

Magnez

To kluczowy składnik biorący udział we wszystkich procesach energetycznych organizmu. Umożliwia on wykorzystanie energii ATP (adenozynotrifosforanu, który jest uniwersalnym nośnikiem energii) do prawidłowego przebiegu wszystkich procesów życiowych, od oddychania na poziomie komórkowym po regenerację. Badania pokazują, że aż 15-20% światowej populacji może cierpieć z powodu deficytu tego niezwykle ważnego pierwiastka. Nie chcesz dołączyć do tych statystyk? Włącz do swojej diety produkty takie jak:  surowe kakao, strączki, w szczególności soczewica, ciecierzyca i soja, migdały, orzechy nerkowca, pełnotłuste mleko i jogurty oraz zielone, liściaste warzywa. 

Żelazo znajduję się między innymi w strączkach, a jego niedobó∑ wpływa na brak energii
Zdjęcie Dimitri Photography/ Unsplash

Żelazo

Odgrywa ono szczególną rolę w procesie produkcji czerwonych krwinek. Ich deficyt powoduje anemię, a w konsekwencji spadek i brak energii, problemy ze snem, skórą czy koncentracją. Co więcej, żelazo wpływa na produkcję i pracę limfocytów, odpowiedzialnych za obronę organizmu przed infekcjami. Dlatego jego niedobór może sprawiać, że będziemy nie tylko osłabieni, ale też dużo bardziej podatni na działanie patogenów. Pokarmy najbogatsze w żelazo to: strączki, zielone, liściaste warzywa, nasiona chia, suszone owoce, w szczególności figi, rodzynki i morele oraz czerwone mięso.

W ramach wspierania energii chcesz sięgnąć po suplementy? Zastanów się, czy naprawdę ich potrzebujesz, korzystając z naszych wskazówek. Znajdziesz je TU. A jeżeli chcesz poczytać więcej o produktach spożywczych, które mogą mieć wpływ na uczucie zmęczenia, to zapraszamy TU.

Monika Dąbrowska

Monika Dąbrowska

Odkąd pamiętam moje życie było związane z pracą nad ciałem – najpierw pływałam, potem grałam w siatkówkę, równolegle zakochałam się w nartach, a wreszcie trafiłam na jogę i przy niej pozostanę już na zawsze. To był mój pierwszy przemyślany krok w holistycznej pracy nad sobą. Po nim nastąpiły kolejne, odżywianie, świadoma pielęgnacja, praca nad emocjami, własnymi barierami i wiele innych. Gdzieś pośrodku tej drogi zrodził się pomysł na portal Twig.pl, który ma być inspiracją dla innych (i dla mnie) do wprowadzania dobrych praktyk w codzienności. Rozpoczynając ten projekt zostawiłam za sobą dotychczasowe życie zawodowe związane z marketingiem i reklamą i pracą w takich branżach jak moda i uroda. Na co dzień nie mogę żyć bez książki, filmu i teatru. Na mojej ścieżce edukacji pojawiła się nawet szkoła aktorska, pierwsza życiowa lekcja otwartości. Kolejne odebrałam podróżując. Coraz więcej miejsca w moim życiu zajmuje natura. Latem uciekam z Warszawy (w której mieszkam) nad Narew, gdzie trochę zdradzam jogę pływając na wakeboardzie albo po prostu gapiąc się w słońce.