Masz problem, żeby wygenerować chociaż śladowe ilości energii o poranku? Twój popołudniowy zjazd zamienia się w całodzienny zjazd? Czy po jedzeniu czujesz, że musisz się natychmiast położyć na drzemkę? Być może w Twoich posiłkach brakuje kluczowych składników regulujących poziom energii.
Dieta a brak energii
Myśląc o tym, co znajduje się w spożywanych przez nas produktach, zazwyczaj skupiamy się głównie na trójcy świętej w postaci białka, tłuszczu i węglowodanów oraz oczywiście kaloriach. A przecież w każdym kęsie spożywanych przez nas śniadań, obiadów czy przekąsek znajduje się masa składników odżywczych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania każdej komórki ciała: 13 witamin czy setki antyoksydantów, takie jak alfa- i beta-karoten, luteina, polifenole czy likopen. Każde z nich w inny sposób pomagają w utrzymaniu homeostazy, a nawet najmniejsze deficyty mogą sprawić, że odczujemy zmiany w organizmie, takie jak pogorszenie się stanu cery, wypadanie włosów czy problemy z koncentracją. Aby mieć pewność, że każdego dnia nasze ciała dostają wszystko to, czego potrzebują do optymalnej pracy, warto postawić na jak najbardziej różnorodną dietę, bazującą na świeżych, sezonowych owocach i warzywach, ziarnach z pełnego przemiały i pełnowartościowych źródłach białka. A co warto jeść, gdy brak Ci energii? Produkty, które zawierają następujące składniki. Czytaj dalej.
Witamina B6
Zwana inaczej pirodyksyną, odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, wspomaga regulowanie odporności, może być modulatorem ekspresji genów, wpływa na ciśnienie krwi oraz prawidłową pracę serca i skurcze mięśni. Uważana jest za koenzym o najbardziej zróżnicowanym działaniu, bierze bowiem udziały w ponad 100 reakcjach biochemicznych zachodzących wewnątrz organizmu. To dzięki niej jesteśmy w stanie m.in. przyswajać energię z jedzenia. Jej największe ilości znajdziesz w ciecierzycy, pestkach słonecznika, bananach, słodkich ziemniakach, papai, zielonych liściastych warzywach i melonach.
Witamina B12
Ta rozpuszczalna w wodzie witamina, zwana też kobalaminą, jak mało co wpływa na redukowanie uczucia zmęczenia, poprawę zdolności kognitywnych (współtworzy neuroprzekaźniki nerwowe, dlatego tak ważne jest dbanie o jej odpowiedni poziom w okresach wzmożonej aktywności intelektualnej) i utrzymanie wysokiej aktywności i sprawności mięśni. Pomaga też utrzymywać w dobrej kondycji układ krwionośny (przeciwdziała anemii) i pokarmowy (wspomaga metabolizm). Jej największe ilości znajdziesz w produktach zwierzęcych: czerwonym mięsie, owocach morza, jajkach czy jogurtach. Dlatego tak ważna jest regularna suplementacja witaminą B12 dla wszystkich tych, którzy wybierają dietę wegańską lub wegetariańską.
Woda
Nawet delikatne odwodnienie na poziomie 1-3% może sprawić, że zaczniesz odczuwać spadek i brak energii, rozdrażnienie czy trudności w koncentracji. Jeśli masz problem w utrzymaniu regularności pica wody, wspomagaj się jedzeniem produktów zawierających jej duże ilości. W zależności od sezonu sięgaj po ogórki, pomidory, brokuły, paprykę, seler naciowy, jabłka, pomarańcze czy melony.
Magnez
To kluczowy składnik biorący udział we wszystkich procesach energetycznych organizmu. Umożliwia on wykorzystanie energii ATP (adenozynotrifosforanu, który jest uniwersalnym nośnikiem energii) do prawidłowego przebiegu wszystkich procesów życiowych, od oddychania na poziomie komórkowym po regenerację. Badania pokazują, że aż 15-20% światowej populacji może cierpieć z powodu deficytu tego niezwykle ważnego pierwiastka. Nie chcesz dołączyć do tych statystyk? Włącz do swojej diety produkty takie jak: surowe kakao, strączki, w szczególności soczewica, ciecierzyca i soja, migdały, orzechy nerkowca, pełnotłuste mleko i jogurty oraz zielone, liściaste warzywa.
Żelazo
Odgrywa ono szczególną rolę w procesie produkcji czerwonych krwinek. Ich deficyt powoduje anemię, a w konsekwencji spadek i brak energii, problemy ze snem, skórą czy koncentracją. Co więcej, żelazo wpływa na produkcję i pracę limfocytów, odpowiedzialnych za obronę organizmu przed infekcjami. Dlatego jego niedobór może sprawiać, że będziemy nie tylko osłabieni, ale też dużo bardziej podatni na działanie patogenów. Pokarmy najbogatsze w żelazo to: strączki, zielone, liściaste warzywa, nasiona chia, suszone owoce, w szczególności figi, rodzynki i morele oraz czerwone mięso.
W ramach wspierania energii chcesz sięgnąć po suplementy? Zastanów się, czy naprawdę ich potrzebujesz, korzystając z naszych wskazówek. Znajdziesz je TU. A jeżeli chcesz poczytać więcej o produktach spożywczych, które mogą mieć wpływ na uczucie zmęczenia, to zapraszamy TU.