Strona intenetowa używa plików cookies w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Kliknij tutaj, żeby dowiedzieć się jaki jest cel używania cookies oraz jak zmienić ustawienia cookies w przeglądarce. Więcej informacji znajdą Państwo w zakładce Polityka Prywatności.

Rozumiem
Ciało - Odżywianie
10.10.2023

Pieczone warzywa, garść przepisów na jesienny i zdrowy posiłek

Pieczone warzywa, garść przepisów na jesienny i zdrowy posiłek
Zdjęcie Canva
Zdjęcie Canva

Pieczone warzywa jesienne – łatwe w przygotowaniu i zawsze przepyszne! Wystarczy je pokroić, posypać ziołami, polać oliwą i upiec do perfekcji. Dziś pokazujemy, że pieczone warzywa można przyrządzić na wiele sposobów – tak, by za szybko nam się nie znudziły! 

Sezonowe warzywa zdobią talerz wszystkimi rustykalnymi barwami. To trochę tak, jakbyśmy wystawiali jesienne dekoracje na stół, a potem je jedli! Jednym z naszych ulubionych jesienno-zimowych dań są pieczone warzywa – poza tym, że cieszą oko, to są łatwe w przyrządzeniu i przede wszystkim – bardzo zdrowe! 

Pieczone warzywa jesienią

Jeśli zastanawiasz się nad tym, które warzywa wybrać o tej porze roku, odpowiedź jest prosta – spożywaj te rośliny, które rosną właśnie teraz. W chłodne miesiące roku organizm potrzebuje przede wszystkim rozgrzania i otulenia. To dlatego warto postawić teraz na tzw. warzywa kopcowane, które mają termikę ogrzewającą. Dobrą opcją są: dynia, marchew, pietruszka, ziemniak, burak, cebula, czosnek, kapusta. Do warzyw pieczonych polecamy też dorzucać zioła i przyprawy, które dodatkowo rozgrzeją organizm od środka. Wśród nich m.in.: rozmaryn, imbir, chilli, czarny pieprz, tymianek. 

Przyprawy mają moc! Więcej o ich dobroczynnym działaniu  na organizm piszemy TU

Pieczone warzywa
Zdjęcie Canva

Pieczone warzywa – niebanalne przepisy 

Jeśli tak, jak my, kochasz pieczone warzywa, zachęcamy Cię do kuchennych eksperymentów i poszukiwania swojej ulubionej wersji potrawy. Pieczone warzywa są doskonałym posiłkiem w okresie jesienno-zimowym, jednak warto przygotowywać je na różne sposoby. Urozmaicenie jak zwykle mile widziane! Takie warzywa mogą być samodzielnym posiłkiem, jak i pysznym dodatkiem do sałaty, kaszy lub dań mięsnych. Przedstawiamy kilka naszych sprawdzonych przepisów: 

Pieczone warzywa z ziołami 

Składniki: Marchewka, korzeń pietruszki, ziemniaki, buraki, czosnek, cebula, rozmaryn (najlepiej świeży), tymianek, czosnek niedźwiedzi, pieprz, sól, oliwa z oliwek (lub masło klarowane) 

Wykonanie: Warzywa obierz i pokrój na małe kawałki (im mniejsze, tym szybszy czas pieczenia). Piekarnik nagrzej do 200 stopni z termoobiegiem. Ułóż warzywa na blaszce pokrytej papierem do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym. Dodaj zioła, oliwę i wszystko wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Piecz około 30-40 minut (musisz obserwować). 

Pieczone warzywa z chilli 

Składniki: Marchewka, korzeń pietruszki, batat, papryka, korzeń selera, kumin, chilli, oliwa z oliwek, sól 

Wykonanie: Warzywa obierz i pokrój na małe kawałki (im mniejsze, tym szybszy czas pieczenia). Piekarnik nagrzej do 200 stopni z termoobiegiem. Ułóż warzywa na blaszce pokrytej papierem do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym. Dodaj przyprawy, oliwę i wszystko wymieszaj. Dopraw solą do smaku. Piecz około 30-40 minut. 

PS ta wersja warzyw doskonale pasuje do pesto, np. bazyliowego. 

Pieczone warzywa z miodem 

Składniki: Dynia, marchewka, korzeń pietruszki, korzeń selera, cebula, tymianek, oliwa z oliwek, miód (np. gryczany), sól, pieprz, ser kozi 

Wykonanie: Warzywa obierz i pokrój na małe kawałki (im mniejsze, tym szybszy czas pieczenia). Piekarnik nagrzej do 200 stopni z termoobiegiem. Ułóż warzywa na blaszce pokrytej papierem do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym. Dodaj miód, oliwę, dopraw przyprawami i tymiankiem. Podawaj z kawałkami startego sera koziego. Jesienna uczta dla zmysłów! 

Pieczone warzywa
Zdjęcie Canva

Pieczona dynia na deser

Składniki: Dynia (np. Hokkaido), czosnek, oliwa z oliwek, sól, tymianek, słodka lub ostra papryka w proszku 

Wykonanie: Jeśli używasz dyni Hokkaido, nie musisz jej obierać ze skórki (w trakcie pieczenia stanie się miękka). Pokrój ją na małe kawałki, np. w plasterki. Piekarnik nagrzej do 200 stopni z termoobiegiem. Ułóż warzywa na blaszce pokrytej papierem do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym. Dodaj przyprawy, oliwę i wszystko wymieszaj. Dopraw solą do smaku. Piecz około 30-40 minut. 

PS tak przygotowaną dynię polecamy spożywać z kaszą pęczak i pesto pietruszkowym. 

Dynia to królowa zdrowia i jesiennej kuchni. O jej właściwościach piszemy TU

Patrycja Zwolińska

Patrycja Zwolińska

Odkąd zaczęłam podążać drogą zdrowia i większej świadomości moje życie obróciło się do góry nogami. Pokochałam stać na głowie, kiedy wszystko jest na właściwym miejscu – włącznie ze mną. Codziennie uczę się sztuki wdzięczności i zachwytu nad naturą, która nie ma sobie równych. Jest dla mnie najlepszym lekarstwem. Kocham górskie wędrówki w nieznane, ale także wpatrywanie się w piękno kwitnących bzów, chodzenie boso po trawie. Kocham po prostu być ze światem, nie przeciw niemu. Na postrzeganie samej siebie i świata wpłynęły znacznie joga i medytacja, które nieustannie uczą mnie pokory i dystansu. Pasjonuje mnie Ajurweda i Medycyna Chińska, które patrzą na człowieka holistycznie. Odkąd zostałam wegetarianką moją nową pasją stało się roślinne gotowanie – uczę się leczyć pożywieniem. Lubię obserwować niebo i wpatrywać się w gwiazdy, które dzięki astrologii bardziej rozumiem. Wracając na ziemię – jestem studentką dziennikarstwa, która ulgę znajduje w pisaniu. Jestem także marzycielką i wolną duszą, która stale szuka swojej ziemskiej ścieżki.