Pieczone warzywa jesienne – łatwe w przygotowaniu i zawsze przepyszne! Wystarczy je pokroić, posypać ziołami, polać oliwą i upiec do perfekcji. Dziś pokazujemy, że pieczone warzywa można przyrządzić na wiele sposobów – tak, by za szybko nam się nie znudziły!
Sezonowe warzywa zdobią talerz wszystkimi rustykalnymi barwami. To trochę tak, jakbyśmy wystawiali jesienne dekoracje na stół, a potem je jedli! Jednym z naszych ulubionych jesienno-zimowych dań są pieczone warzywa – poza tym, że cieszą oko, to są łatwe w przyrządzeniu i przede wszystkim – bardzo zdrowe!
Pieczone warzywa jesienią
Jeśli zastanawiasz się nad tym, które warzywa wybrać o tej porze roku, odpowiedź jest prosta – spożywaj te rośliny, które rosną właśnie teraz. W chłodne miesiące roku organizm potrzebuje przede wszystkim rozgrzania i otulenia. To dlatego warto postawić teraz na tzw. warzywa kopcowane, które mają termikę ogrzewającą. Dobrą opcją są: dynia, marchew, pietruszka, ziemniak, burak, cebula, czosnek, kapusta. Do warzyw pieczonych polecamy też dorzucać zioła i przyprawy, które dodatkowo rozgrzeją organizm od środka. Wśród nich m.in.: rozmaryn, imbir, chilli, czarny pieprz, tymianek.
Przyprawy mają moc! Więcej o ich dobroczynnym działaniu na organizm piszemy TU.

Pieczone warzywa – niebanalne przepisy
Jeśli tak, jak my, kochasz pieczone warzywa, zachęcamy Cię do kuchennych eksperymentów i poszukiwania swojej ulubionej wersji potrawy. Pieczone warzywa są doskonałym posiłkiem w okresie jesienno-zimowym, jednak warto przygotowywać je na różne sposoby. Urozmaicenie jak zwykle mile widziane! Takie warzywa mogą być samodzielnym posiłkiem, jak i pysznym dodatkiem do sałaty, kaszy lub dań mięsnych. Przedstawiamy kilka naszych sprawdzonych przepisów:
Pieczone warzywa z ziołami
Składniki: Marchewka, korzeń pietruszki, ziemniaki, buraki, czosnek, cebula, rozmaryn (najlepiej świeży), tymianek, czosnek niedźwiedzi, pieprz, sól, oliwa z oliwek (lub masło klarowane)
Wykonanie: Warzywa obierz i pokrój na małe kawałki (im mniejsze, tym szybszy czas pieczenia). Piekarnik nagrzej do 200 stopni z termoobiegiem. Ułóż warzywa na blaszce pokrytej papierem do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym. Dodaj zioła, oliwę i wszystko wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Piecz około 30-40 minut (musisz obserwować).
Pieczone warzywa z chilli
Składniki: Marchewka, korzeń pietruszki, batat, papryka, korzeń selera, kumin, chilli, oliwa z oliwek, sól
Wykonanie: Warzywa obierz i pokrój na małe kawałki (im mniejsze, tym szybszy czas pieczenia). Piekarnik nagrzej do 200 stopni z termoobiegiem. Ułóż warzywa na blaszce pokrytej papierem do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym. Dodaj przyprawy, oliwę i wszystko wymieszaj. Dopraw solą do smaku. Piecz około 30-40 minut.
PS ta wersja warzyw doskonale pasuje do pesto, np. bazyliowego.
Pieczone warzywa z miodem
Składniki: Dynia, marchewka, korzeń pietruszki, korzeń selera, cebula, tymianek, oliwa z oliwek, miód (np. gryczany), sól, pieprz, ser kozi
Wykonanie: Warzywa obierz i pokrój na małe kawałki (im mniejsze, tym szybszy czas pieczenia). Piekarnik nagrzej do 200 stopni z termoobiegiem. Ułóż warzywa na blaszce pokrytej papierem do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym. Dodaj miód, oliwę, dopraw przyprawami i tymiankiem. Podawaj z kawałkami startego sera koziego. Jesienna uczta dla zmysłów!

Pieczona dynia na deser
Składniki: Dynia (np. Hokkaido), czosnek, oliwa z oliwek, sól, tymianek, słodka lub ostra papryka w proszku
Wykonanie: Jeśli używasz dyni Hokkaido, nie musisz jej obierać ze skórki (w trakcie pieczenia stanie się miękka). Pokrój ją na małe kawałki, np. w plasterki. Piekarnik nagrzej do 200 stopni z termoobiegiem. Ułóż warzywa na blaszce pokrytej papierem do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym. Dodaj przyprawy, oliwę i wszystko wymieszaj. Dopraw solą do smaku. Piecz około 30-40 minut.
PS tak przygotowaną dynię polecamy spożywać z kaszą pęczak i pesto pietruszkowym.
Dynia to królowa zdrowia i jesiennej kuchni. O jej właściwościach piszemy TU.