Myślisz, że pieprz to najnudniejsza przyprawa świata? Zmienisz zdanie, jeśli zrozumiesz, jak wartościowym składnikiem tych malutkich ziarenek o intensywnym, gryzącym smaku jest zawarta w nim piperyna.
Co to jest piperyna?
Zanim trafił do Europy, pieprz był jedną z najbardziej cenionych przypraw w starożytnych Indiach. Jego właściwościami zachwycali się nie tylko miłośnicy kuchni, ale również (a może nawet przede wszystkim) specjaliści ajurwedyjscy. Mimo że tysiące lat temu nikt nie słyszał o piperynie, to właśnie pieprz ze względu na działanie prozdrowotne był środkim medycznym wykorzystywanym i w profilaktyce, i w leczeniu wielu chorób. Mimo że każde ziarenko pieprzu zawiera średnio 2-9% piperyny, jest ona odpowiedzialna w aż 98% za jego intensywny smak. Alkaloid ten został po raz pierwszy wyizolowany przez Hansa Christiana Ørsteda w 1819. To właśnie jego właściwościom pieprz zawdzięcza nazwę króla przypraw.
Na czym polega wyjątkowy wpływ piperyny na ludzki organizm? Oto lista:
– Wykazuje działanie antyzapalne,
– Wykazuje działanie antybakteryjne,
– Poprawia koncentrację,
– Może regulować pracę układu nerwowego,
– Wspomaga metabolizm,
– Działa oczyszczająco,
– Przyśpiesza trawienie,
– Podnosi kwasowość soku żołądkowego,
– Redukuje stłuszczenie wątroby,
– Może wspomagać regulowanie poziomu cukru we krwi,
– Może aktywować i wspomagać wchłanianie innych składników odżywczych, np. tych zawartych w kurkumie (o tym, jak przygotować kurkumowe złote mleko przeczytasz TU),
– Może opóźniać rozwój Alzheimera,
– Może spowalniać rozwój komórek rakowych.
Piperyna – jak ją stosować?
Mogłoby się wydawać, że skoro piperyna występuje naturalnie w tanim i łatwo dostępnym pieprzu, wystarczy po prostu regularnie sięgać po tę przyprawę. Badania pokazują jednak, że dla uzyskania optymalnych rezultatów z jej regularnego przyjmowania, minimalna dzienna dawka piperyny powinna wynosić średnio 10 mg. Porcję tą można stopniowo zwiększać, ale ostateczna dawka przyjmowana w celach leczniczych powinna być dostosowana do stanu zdrowia, przed rozpoczęciem suplementacji (tak, piperyna występuje w formie suplementów w tabletkach, w średniej cenie ok. 20 zł / 60 kapsułek) należy więc skonsultować się ze specjalistą. Istnieje bowiem kilka przeciwwskazań i skutków ubocznych związanych z jej przyjmowaniem:
– Wykazuje działanie moczopędne i może prowadzić do odwodnienia,
– Może działać przeczyszczająco,
– Może działać drażniąco na błonę śluzową układu pokarmowego,
– Może zaburzać działanie niektórych leków, szczególnie tych regulujących ciśnienie i pracę serca.
Jak przedłużyć świeżość pieprzu?
Przyprawy wietrzeją, co wiąże się z utratą właściwości zawartych w nich substancji aktywnych. Jeśli chcesz mieć pewność, że Twój pieprz zadziała na organizm prozdrowotnie, kieruj się tymi zasadami:
1. Zainwestuj w młynek; nawet ten ręczny w cenie kilkunastu złotych sprawdzi się w codziennym mieleniu przyprawy w kuchni.
2. Nie miel dużych ilości na raz; najlepiej po prostu przetwarzaj taką ilość pieprzu, jaką jesteś w stanie wykorzystać na raz.
3. Jeśli jednak musisz lub chcesz mielić pieprz na zapas, pamiętaj, aby przechowywać go w szczelnie zamkniętym opakowaniu, z dala od źródła ciepła.
Pieprz to jeden z magicznych składników ajurwedyjskich mikstur na walkę z przeziębieniem. Nasze przepisy na naturalne lekarstwa, które pomagają zrównoważyć chłód i nadmiar wilgoci, rozgrzewając ciało i podkręcając nasz ogień trawienny znajdziesz TU.