Strona intenetowa używa plików cookies w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Kliknij tutaj, żeby dowiedzieć się jaki jest cel używania cookies oraz jak zmienić ustawienia cookies w przeglądarce. Więcej informacji znajdą Państwo w zakładce Polityka Prywatności.

Rozumiem
Ciało - Odżywianie
15.07.2020

Poznaj przepisy na 7 sosów, które urozmaicą nawet najnudniejszą potrawę.

Poznaj przepisy na 7 sosów, które urozmaicą nawet najnudniejszą potrawę.

Macie czasem wrażenie, że wasze potrawy są tak nudne w smaku, że może je uratować jedynie odrobina magii? Zamiast czarodziejskiej różdżki mamy dzisiaj dla Was przepisy na pyszne i zdrowe sosy, które nawet najprostsze danie zamienią w wyjątkowe doświadczenie kulinarne! Dodawajcie do kasz, prostych spring rollsów czy ulubionych sałatek. Wszystkie składniki blendujcie lub mieszajcie na gładko i przechowujcie w lodówce do 5 dni.  

Ostry sos sezamowy

Do wymieszania

Składniki

  • 100 ml jasnej pasty tahini
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 0,5 łyżeczki chilli (lub 1 łyżeczka, jeżeli lubisz bardzo ostre smaki)
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 5 łyżek mleka roślinnego
  • Szczypta soli

Miętowy sos z cukinii

Do zblendowania

Składniki

  • 0,5 średniej surowej cukinii
  • Duża garść świeżej mięty
  • 2 czubate łyżki tartego parmezanu (w wersji wegańskiej: nieaktywne płatki drożdżowe)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 0,5 łyżki świeżo startej skórki z limonki
  • Szczypta soli
  • Szczypta pieprzu

Świeży dressing mango

Do zblendowania

Składniki

  • 1 dojrzałe średniej wielkości mango
  • 50 ml soku pomarańczowego
  • 50 ml octu winnego
  • 0,5 szklanki oliwy
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • 2 łyżki soku z limonki

Migdałowy dressing z miso

Do wymieszania

Składniki

  • 50 ml masła migdałowego
  • 50 ml soku z limonki
  • 50 ml wody
  • 1 cm imbiru, świeżo startego
  • 1 łyżeczka jasnej pasty miso
  • Szczypta soli

Dressing marchewkowy z imbirem

Do zblendowania

Składniki

  • 2 małe surowe marchewki
  • ¼ szklanki oliwy z oliwek
  • 2 cm imbiru, świeżo startego
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • 1 łyżka pasty tahini
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki jasnej pasty miso
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • Szczypta soli

Kremowy dressing z pieczonym czosnkiem

Do zblendowania

Składniki

  • 5 ząbków upieczonego wcześniej czosnku
  • ¼ szklanki oliwy z oliwek
  • ¼ szklanki octu z czerwonego wina
  • 1 łyżka musztardy dijon
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • Szczypta soli
  • Szczypta pieprzu

Imbirowy sos z azjatycką nutą

Do wymieszania

Składniki

  • 1 łyżka gładkiego masła orzechowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 drobno posiekany ząbek czosnku
  • 1 cm świeżego imbiru, drobno startego
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżka miodu

Monika Dąbrowska

Monika Dąbrowska

Odkąd pamiętam moje życie było związane z pracą nad ciałem – najpierw pływałam, potem grałam w siatkówkę, równolegle zakochałam się w nartach, a wreszcie trafiłam na jogę i przy niej pozostanę już na zawsze. To był mój pierwszy przemyślany krok w holistycznej pracy nad sobą. Po nim nastąpiły kolejne, odżywianie, świadoma pielęgnacja, praca nad emocjami, własnymi barierami i wiele innych. Gdzieś pośrodku tej drogi zrodził się pomysł na portal Twig.pl, który ma być inspiracją dla innych (i dla mnie) do wprowadzania dobrych praktyk w codzienności. Rozpoczynając ten projekt zostawiłam za sobą dotychczasowe życie zawodowe związane z marketingiem i reklamą i pracą w takich branżach jak moda i uroda. Na co dzień nie mogę żyć bez książki, filmu i teatru. Na mojej ścieżce edukacji pojawiła się nawet szkoła aktorska, pierwsza życiowa lekcja otwartości. Kolejne odebrałam podróżując. Coraz więcej miejsca w moim życiu zajmuje natura. Latem uciekam z Warszawy (w której mieszkam) nad Narew, gdzie trochę zdradzam jogę pływając na wakeboardzie albo po prostu gapiąc się w słońce.