Macie czasem wrażenie, że wasze potrawy są tak nudne w smaku, że może je uratować jedynie odrobina magii? Zamiast czarodziejskiej różdżki mamy dzisiaj dla Was przepisy na pyszne i zdrowe sosy, które nawet najprostsze danie zamienią w wyjątkowe doświadczenie kulinarne! Dodawajcie do kasz, prostych spring rollsów czy ulubionych sałatek. Wszystkie składniki blendujcie lub mieszajcie na gładko i przechowujcie w lodówce do 5 dni.
Ostry sos sezamowy
Do wymieszania
Składniki
- 100 ml jasnej pasty tahini
- 1 łyżka syropu klonowego
- 0,5 łyżeczki chilli (lub 1 łyżeczka, jeżeli lubisz bardzo ostre smaki)
- 1 łyżeczka kuminu
- 5 łyżek mleka roślinnego
- Szczypta soli
Miętowy sos z cukinii
Do zblendowania
Składniki
- 0,5 średniej surowej cukinii
- Duża garść świeżej mięty
- 2 czubate łyżki tartego parmezanu (w wersji wegańskiej: nieaktywne płatki drożdżowe)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z limonki
- 0,5 łyżki świeżo startej skórki z limonki
- Szczypta soli
- Szczypta pieprzu
Świeży dressing mango
Do zblendowania
Składniki
- 1 dojrzałe średniej wielkości mango
- 50 ml soku pomarańczowego
- 50 ml octu winnego
- 0,5 szklanki oliwy
- 1 łyżeczka musztardy dijon
- 2 łyżki soku z limonki
Migdałowy dressing z miso
Do wymieszania
Składniki
- 50 ml masła migdałowego
- 50 ml soku z limonki
- 50 ml wody
- 1 cm imbiru, świeżo startego
- 1 łyżeczka jasnej pasty miso
- Szczypta soli
Dressing marchewkowy z imbirem
Do zblendowania
Składniki
- 2 małe surowe marchewki
- ¼ szklanki oliwy z oliwek
- 2 cm imbiru, świeżo startego
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- 1 łyżka pasty tahini
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżki jasnej pasty miso
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- Szczypta soli
Kremowy dressing z pieczonym czosnkiem
Do zblendowania
Składniki
- 5 ząbków upieczonego wcześniej czosnku
- ¼ szklanki oliwy z oliwek
- ¼ szklanki octu z czerwonego wina
- 1 łyżka musztardy dijon
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- Szczypta soli
- Szczypta pieprzu
Imbirowy sos z azjatycką nutą
Do wymieszania
Składniki
- 1 łyżka gładkiego masła orzechowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 drobno posiekany ząbek czosnku
- 1 cm świeżego imbiru, drobno startego
- 3 łyżki wody
- 1 łyżka miodu